Συνέντευξη Τύπου του Κώστα Μουτζούρη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Πυλώνας τοπικής ανάπτυξης»

03/05/2012 - 14:17

Πλαισιωμένος από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κι έχοντας ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με τις πρυτανικές αρχές και εκπροσώπους των τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας της Μυτιλήνης, ο υποψήφιος βουλευτής τής Ν.Δ. Κώστας Μουτζούρης έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, όπου και μίλησε για το πανεπιστημιακό ίδρυμα του Αρχιπελάγους.

Πλαισιωμένος από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κι έχοντας ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με τις πρυτανικές αρχές και εκπροσώπους των τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας της Μυτιλήνης, ο υποψήφιος βουλευτής τής Ν.Δ. Κώστας Μουτζούρης έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, όπου και μίλησε για το πανεπιστημιακό ίδρυμα του Αρχιπελάγους, το οποίο, όπως ανέφερε ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι βασικός πυλώνας της τοπικής ανάπτυξης και οφείλει η τοπική κοινωνία να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία του. Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε σε σκέψεις και σχέδια που έχει για το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για τη συνεργασία του με το ΕΜΠ, ενώ κατέληξε αναφέροντας τις κύριες διαπιστώσεις του απ’ τη διανυόμενη προεκλογική περίοδο.

Παρουσιάζοντας το προφίλ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Κώστας Μουτζούρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην οικονομική διάσταση που έχει για τα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου η διαβίωση τουλάχιστον 3.000 φοιτητών. Σύμφωνα με τα νούμερα που ανέφερε ο κ. Μουτζούρης, στη Λέσβο υπάρχουν 3.600 προπτυχιακοί και 550 μεταπτυχιακοί, καθώς και 250 υποψήφιοι διδάκτορες, ενώ στη Λήμνο 200 φοιτητές.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην πολύ καλή θέση που έχει το Πανεπιστήμιο, παρά τη μικρή ηλικία του, και επεσήμανε πως παρέχει το πλεονέκτημα στην τοπική κοινωνία τα τμήματά του να λειτουργήσουν ως πυλώνες τοπικής ανάπτυξης, με ό,τι χρήσιμο αποτέλεσμα μπορεί αυτό να επιφέρει.

«Υπάρχει τεχνογνωσία που οφείλουμε και πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, κάτι που θα πετύχουμε να γίνει αν συμμετέχει ακόμη περισσότερο και πιο ενεργά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το τοπικό γίγνεσθαι, αν υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάμειξη των τοπικών κοινωνιών με την πανεπιστημιακή κοινότητα», ανέφερε ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος ανέφερε κάποιες σκέψεις-προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να εδραιωθεί περαιτέρω αυτή η σχέση.

Δουλειά στους νέους
Αν εκλεγεί βουλευτής, όπως ανέφερε, θα επιδιώξει να τεθούν σε εφαρμογή ορισμένα απ’ τα σχέδιά του, όπως για παράδειγμα η απασχόληση φοιτητών στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης ή θερινής εργασίας, από ντόπιες επιχειρήσεις. Ακόμη, ο κ. Μουτζούρης κατέθεσε την πρόταση να αυξηθεί με διάφορες δράσεις, που από κοινού μπορούν να σχεδιάσουν οι τοπικοί φορείς, η απασχολησιμότητα αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα νησιά, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε σχετικά αντικείμενα.

«Οι νέοι του Πανεπιστημίου συμβάλλουν καθοριστικά στην αναστροφή της πληθυσμιακής πυραμίδας της Λέσβου και πολλοί απ’ αυτούς μπορούν με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να εγκατασταθούν εδώ, και αυτό θα επιδιώξουμε», είπε ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη στις δυνατότητες συνέργειας που υπάρχουν με το ΕΜΠ.

Στο ερώτημα αν θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε περίπτωση εφαρμογής σχεδίου συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Μουτζούρης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο αυτήν τη στιγμή. Σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες επέκτασης του Πανεπιστημίου, εξήγησε πως κάτι τέτοιο ενδείκνυται στην περίπτωση της Λήμνου, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμη ένα συναφές τμήμα με αυτό των Επιστημών Διατροφής και Τροφίμων (π.χ. χημικό, γεωπονικό).

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις διαπιστώσεις του απ’ την προεκλογική περίοδο, ο υποψήφιος βουλευτής αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει ειδικά τη νεολαία, υπογράμμισε την ανάγκη να αποκατασταθεί εμπράκτως ο Γιάννης Γιαννέλλης που αποκλείστηκε τόσο αδόκιμα, ενώ χαρακτήρισε ήπιο και πολιτισμένο το κλίμα που επικρατεί στα νησιά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της γενικής γραμματέα Τουρισμού
Visa Center μέσα στο Μάιο

Ειδική αναφορά έκανε ο Κώστας Μουτζούρης στις αναπτυσσόμενες οικονομικές και τουριστικές σχέσεις της Λέσβου με τα απέναντι παράλια, ανακοινώνοντας πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε απ’ τη γενική γραμματέα Τουρισμού, την κ. Μπέη, πολύ σύντομα, μετά τις εκλογές και μέσα στο Μάιο, κλείνει και το θέμα της λειτουργίας Visa Center. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η ταχύτερη τακτοποίηση των διαδικαστικών ζητημάτων των Τούρκων επισκεπτών που επιθυμούν να έρθουν στη Λέσβο.

Ομοίως επείγει, όπως είπε ο κ. Μουτζούρης, να κλείσει το θέμα με τις πύλες εισόδου του Πλωμαρίου και της Πέτρας - Μήθυμνας, που κατά την άποψή του μπορεί να ρυθμιστεί άμεσα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των τουριστών προς τη Λέσβο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey