Ο συντονιστής της πολιτικής κίνησης Λέσβου και υποψήφιος των Οικολόγων Πράσινων στις επερχόμενες εκλογές, Μιχάλης Μπάκας, μιλάει στο «Ε»

«Απαντάμε στην κρίση, με τοπικές πολιτικές»

27/04/2012 - 14:56

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της πολιτικής κίνησης Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων και διοικητικός στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσιάζει στο «Ε» τις γενικές προτεραιότητες του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και τις ειδικές που τίθενται για την εκλογική περιφέρεια της Λέσβου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Ε» τον φιλοξενεί στις σελίδες του. Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της πολιτικής κίνησης Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων και διοικητικός στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχει βάλει υποψηφιότητα και στο παρελθόν, τόσο σε βουλευτικές, όσο και σε περιφερειακές εκλογές. Σήμερα, με τα νέα πλέον δεδομένα που ισχύουν σε κάθε τομέα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, παρουσιάζει στο «Ε» τις γενικές προτεραιότητες του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και τις ειδικές που τίθενται για την εκλογική περιφέρεια της Λέσβου.

Κύριε Μπάκα, από την τελευταία υποψηφιότητα των Οικολόγων Πράσινων στις περιφερειακές εκλογές τού 2010, πολλά έχουν αλλάξει. Τότε, βασικός πυλώνας του προγράμματός σας εξακολουθούσε να είναι, ως επί το πλείστον, ο συνδυασμός της ανάπτυξης με την περιβαλλοντική πολιτική και την κοινωνική συνοχή. Ποιες είναι οι γενικές προτεραιότητες που θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι υπό τις τρέχουσες συνθήκες;
«Οι βασικές μας προτεραιότητες και αρχές (βιώσιμη ευημερία με περιβαλλοντική και κοινωνική συνοχή) δεν έχουν αλλάξει. Η ένταση της κρίσης και οι δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, αλλά και όλη η Ευρώπη, μάλλον φανερώνει την ουσία των προβλημάτων της στρεβλής ανάπτυξης που επισημαίναμε και στην προ μνημονίου εποχή. Άλλο όμως δημοσιονομική εξυγίανση, και άλλο επίθεση στη βιωσιμότητα.

Κλειδί για τη λύση στην κρίση θεωρούμε την αποτελεσματική είσπραξη των δημόσιων εσόδων, με προτεραιότητα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με διασταυρώσεις στοιχείων ώστε να δεσμευθούν οι “γκρίζες περιουσίες”, αλλά και ριζικό ανασχεδιασμό της φορολογίας του πλούτου. προς τη δικαιοσύνη, τη βιώσιμη διέξοδο από την κρίση και την “πράσινη στροφή” στην Οικονομία.»

Οι προτεραιότητες αυτές ισχύουν και σε επίπεδο Noμού Λέσβου; Ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο χρόνο στα νησιά μας και τι δράσεις «βλέπετε» να μπορούν να υλοποιηθούν, ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά τους και η ασφαλής και γρήγορη έξοδος από την οικονομική κρίση;
«Η οικονομική, περιβαλλοντική και κλιματική κρίση δεν πρέπει να οδηγήσουν σε κατάρρευση των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν κάποτε σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και γι’ αυτό διαμόρφωσαν έναν ιδιαίτερο τοπικό νησιωτικό πολιτισμό, πολιτισμό που μπορεί σήμερα να αποτελέσει σημαντική συμβολή στο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Για τη νησιωτικότητα
»Για εμάς, η νησιωτικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνικές πολιτικές και προτάσεις προς την Ε.Ε., ενώ αντί αυτού, η κυβέρνηση συζητά την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α.. Ο “Καλλικράτης” ήταν θετική εξέλιξη για την περιφέρεια, χωρίς όμως να συνοδεύεται από τους απαραίτητους πόρους, ενώ είναι απαραίτητη η επανεξέταση στης Λέσβου, ώστε να μην είναι ένας δήμος. Τα προβλήματα των μεταφορών οξύνονται συνεχώς, ο Άγ. Ευστράτιος παραμένει για δυο βδομάδες χωρίς σύνδεση, η Λήμνος αναπολεί τη σύνδεση που είχε πριν 20 χρόνια, ενώ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα δε θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την καθημερινή σύνδεση της Λέσβου με τον Πειραιά. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα τον αγροτικό τομέα, που έχει δεχτεί μεγάλη πίεση τα τελευταία χρόνια. Εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι απαντάμε με τοπικές πολιτικές απέναντι στην ισοπεδωτική λογική που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση, στηρίζοντας τα δίκτυα παραγωγών - καταναλωτών, ενθαρρύνοντας λύσεις μέσα από το χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Όπως έδειξε και η ημερίδα για την κτηνοτροφία που είχαμε οργανώσει τον προηγούμενο Γενάρη στην Αγία Παρασκευή, λύση για εμάς είναι οι συνεταιρισμοί νέας γενιάς, οι ομάδες παραγωγών, παράγοντας ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα, αγωνιζόμενοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Την ίδια λογική χρησιμοποιούμε και για κάθε οικονομική δραστηριότητα.»

Κλείνοντας, με λίγες λέξεις, γιατί πρέπει κάποιος να ψηφίσει Οικολόγους Πράσινους;
«Γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα κόμμα ενεργών πολιτών, με οριζόντια, μη αρχηγική δομή και δημοκρατική λήψη αποφάσεων. Γιατί συνδυάζουμε τα προτάγματα της οικολογίας, της μη βίας, της ελευθερίας και της αυτοδιαχείρισης με ρεαλιστικές και συνάμα ριζοσπαστικές προτάσεις για την έξοδο από την κοινωνικοοικονομική και περιβαλλοντική κρίση. Γιατί δεν είμαστε φιλοευρωπαϊστές, αλλά Ευρωπαίοι. Γιατί είναι καιρός πλέον να πάρουν σύνταξη τα παιδιά της χούντας και της μεταπολίτευσης. Γιατί θέλουμε να είμαστε στην επόμενη Βουλή επηρεάζοντας θεσμικά τις εξελίξεις. Γιατί εμείς δε νοσταλγούμε την εποχή πριν τα μνημόνια, την πελατειακή “δημοκρατία”, τις αβίωτες πόλεις και τα καταναλωτικά πρότυπα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey