Η αποκωδικοποίηση των όσων είπε ο Π. Σκουρλέτης για την διάσπαση του δήμου Λέσβου και ο φόβος για την παραπομπή στο… φθινόπωρο

Σκωτσέζικο ντουζ!

04/05/2018 - 15:14

Η (νέα) εξαγγελία Σκουρλέτη για σπάσιμο του δήμου Λέσβου, αναγνωρίζοντας για μία ακόμη φορά την ειδική περίπτωση της Λέσβου, που δεν μπορεί να συνεχίζει να πορεύεται υπό το δόγμα «Καλλικράτη», «ένα νησί, ένας δήμος», περνάει από χθες από το «μικροσκόπιο» των αυτοδιοικητικών παραγόντων του νησιού. Αφού παρά τα χειροκροτήματα που ακούστηκαν στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών όπου μιλούσε στην ειδική συνεδρία για την αυτοδιοίκηση ο Υπουργός Εσωτερικών και όρισε τη Λέσβο ως την «πρώτη» περίπτωση μεταξύ «ελαχίστων» που χρήζουν χωροταξικής… αναθεώρησης, η παραπομπή για εξελίξεις για το φθινόπωρο, μάλλον προβλημάτισε. Με πολλούς να αναγνωρίζουν ως θετική εξέλιξη το ότι η Λέσβος (αν και εφόσον η κυβέρνηση καταπιαστεί με το χωροταξικό) θα είναι σίγουρα μία από αυτές που θα σπάσει ο δήμος της και άλλους να βλέπουν σήμερα την δήλωση Σκουρλέτη, ως (πρόωρη) προσφυγή στις (εθνικές) κάλπες. Εκτιμώντας δηλαδή πως η κυβέρνηση έβαλε ουσιαστικά χθες στο τραπέζι την διάσπαση, ως προεκλογική εξαγγελία για τις επικείμενες πρόωρες εθνικές εκλογές.

Τα δεδομένα είναι δύο. Ο αρμόδιος Υπουργός για την περίπτωση διάσπασης του δήμου Λέσβου, αφιέρωσε κάτι παραπάνω από οκτώ λεπτά για να μιλήσει για το δίκαιο του νησιού να απαιτεί περισσότερους του ενός δήμου, τη στιγμή που το μείζον για τον ίδιο σήμερα, είναι η ίδια η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη». Και αυτό από μόνο του, ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Κλείνοντας όμως την τοποθέτησή του για το θέμα, ο Υπουργός όχι μόνο δεν παρέπεμψε σε μία κοντινή ημερομηνία όπου ενδεχομένως με μία τροπολογία θα ικανοποιήσει τα αιτήματα τουλάχιστον 10 περιπτώσεων (σ.σ. ο ίδιος τις ανέφερε) που δύναται να γίνει διάσπαση δήμων, αλλά παρέπεμψε τα σπουδαία, γενικά και αόριστα για το... φθινόπωρο. Προκαλώντας μάλλον απογοήτευση, γιατί ο «νομοθετικός οίστρος» της κυβέρνησης που καταπιάνεται τώρα με τον «Κλεισθένη», εκτιμάται πως δύσκολα θα έχει διάρκεια και μετά το καλοκαίρι.

Ελευθερίου: «Όχι το φθινόπωρο, αλλά τώρα»!

Χαρακτηριστική επ΄ αυτού (του προβληματισμού) ήταν μάλιστα η τοποθέτηση στην συνεδρία για την Αυτοδιοίκηση, του τέως δημάρχου Καλλονής, Άρη Ελευθερίου. Ο οποίος είπε στον Υπουργό, πως από το 2010, έχουν χαθεί πολλά εξάμηνα, ζητώντας ουσιαστικά από τον κ. Σκουρλέτη άμεσες ενέργειες για να προχωρήσει η διάσπαση. Και πιάνοντας και τις δύο διαστάσεις που πρέπει να συνεκτιμηθούν κατά την άποψη του Υπουργού σε περίπτωση που προχωρήσει η διάσπαση (διαμοιρασμός χρεών του δήμου Λέσβου και αριθμός νέων δήμων), υπερθεμάτισε πως ακριβώς για το ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία διάσπασης και όχι να μείνει μετέωρη για το φθινόπωρο. Λησμονώντας όμως και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει, πως ακόμα και για τον πιθανό αριθμό των νέων δήμων, η «αυτοδιοίκηση» της Λέσβου, δεν έχει ως τώρα καθαρή θέση, πέραν του «εύκολου», αλλά ουτοπικού, αιτήματος (στη βάση της εισήγησης του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης) που μιλά για πέντε δήμους. Και πως η διεκδίκηση της διάσπασης, περνάει ως τώρα από τα Υπουργικά γραφεία, περισσότερο μέσω αυτόκλητων αυτοδιοικητικών παραγόντων που διαπραγματεύονται από μόνοι τους (και μέσω των διασυνδέσεών τους) την διάσπαση και όχι θεσμικά ή έστω συλλογικά για να δει ίσως στα (πολύ) σοβαρά και η κυβέρνηση το αίτημα του νησιού.

Δείξαμε ότι δεν «καιγόμαστε»

Η υποδοχή τώρα της εξαγγελίας(;) Σκουρλέτη για την διάσπαση, θα λέγαμε πως είναι ενδεικτική του τρόπου που πλέον αντιλαμβάνεται η αυτοδιοίκηση της Λέσβου το όλο θέμα και κατ΄ επέκταση η τοπική κοινωνία. Άλλοι πανηγύριζαν και άλλοι έκαναν λόγο για παραπομπή στις καλένδες, χωρίς κανένας όμως -πλην ελαχίστων- να έχει ασχοληθεί διεξοδικά (και με συνέπεια) με την όλη υπόθεση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τη στιγμή μάλιστα όπου ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν στη Μυτιλήνη και μιλούσε για αυτό το θέμα, στη Λέσχη Αξιωματικών εκ μέρους της αυτοδιοίκησης της Λέσβου ήταν οι εξής ελάχιστοι: ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, ο τέως δήμαρχος Καλλονής Άρης Ελευθερίου και ο πρώην αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Παντελής Πατερέλλης. Δίνοντας με την αναιμική αυτή παρουσία, την αίσθηση πως η Λέσβος (σ.σ. ο κόσμος της αυτοδιοίκησής της) δεν «καίγεται» για το όλο θέμα για να «κάψει» κατ΄ επέκταση και την κυβέρνηση. Και δίνοντας κατ΄ επέκταση και το δικαίωμα στην κυβέρνηση να κερδίσει κι άλλο χρόνο γύρω από το χωροταξικό.  

Τι είπε προχθές ο Σκουρλέτης

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχει αξία να ξαναδιαβάσει κανείς το τι είπε επ΄ ακριβώς ο Πάνος Σκουρλέτης και να βγάλει τα συμπεράσματά του: «Να ξεφύγουμε από τον κανόνα ένα νησί ένας δήμος. Και παρ΄ όλο που δεν είναι στις προθέσεις του παρόντος νομοσχεδίου, αφού για να διασπαστεί ένας δήμος αυτό  θα προϋπέθετε ότι θα είχαμε και τα μέσα για έναν νεό αυτοδιοικητικό χάρτη,  περισσότερο προσωπικό και περισσότερους πόρους- εξάλλου για να δημιουργήσεις δομές θα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι μπορείς να τις στηρίξεις- παρ΄ όλα αυτά είναι άμεσο να υπάρχει μία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα σε περιπτώσεις σαν κι αυτή της Λέσβου. Βεβαίως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται στο πόδι, γιατί ο οποιοσδήποτε αριθμός πρέπει να προκύψει έπειτα από μία εμπεριστατωμένη μελέτη. Να δούμε ας πούμε τα χρέη πως θα μοιραστούν, όπως και τα μηχανήματα. Δεν θα είναι ρύθμιση στο σημερινό νομοσχέδιο. Αυτού του είδους τις αλλαγές θα τις κάνουμε μέσα στο 2018 το φθινόπωρο».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey