Δήλωση Βέρρου στο Σουηδικό κρατικό Ραδιόφωνο

«Πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει πως οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν εξαντληθεί από την υφιστάμενη πολιτική διαχείρισης»

20/05/2021 - 10:52

«Πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει πως οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν εξαντληθεί από την υφιστάμενη πολιτική διαχείρισης. Έχουν χάσει την πραγματική τους οικονομία, έχουν έναν τουρισμό που στην καλύτερη φέτος θα φτάσει τους 30.000 επισκέπτες που αντιστοιχούν σε μία ημέρα τουρισμού σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη»  είπε σε δήλωσή του σε συνέντευξη στο Σουηδικό Κρατικό Ραδιόφωνο, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.

Με αφορμή το Υπόμνημα με τις θέσεις του για το μεταναστευτικό ζήτημα που κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο στην εκ Σουηδίας Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον -όταν και εκείνη επισκέφτηκε τη Λέσβο- αποστολή του Σουηδικού κρατικού Ραδιοφώνου επισκέφτηκε αυτές τις ημέρες το νησί και ζήτησε από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο μία συνέντευξη μαζί του.

Βασικό θέμα της συνέντευξης ήταν το Υπόμνημα καθ΄ αυτό κατά το οποίο ο Δήμαρχος είχε επιχειρήσει να προσγειώσει την Ευρωπαία Επίτροπο στην δύσκολη κατάσταση της Λέσβου που πλήττεται εδώ και χρόνια –και- από την μεταναστευτική κρίση, ζητώντας της να φανταστεί ότι ασκεί η ίδια τα καθήκοντά του για μία ημέρα. Από εκεί και έπειτα όμως, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία στην συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του «Sverige Radio» με ελληνικές ρίζες Filip Kotsamboukidis να αναπτύξει εκτενώς τις θέσεις του γύρω από την επόμενη μέρα του μεταναστευτικού, επιμένοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να αποσυνδέσει την επιχείρηση «λύσης του ζητήματος» αποκλειστικά από την λογική της κατασκευής μίας νέας μικρής ή μεγάλης δομής.

Απόσπασμα της συνέντευξης του Δημάρχου:

«Πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει πως οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν εξαντληθεί από την υφιστάμενη πολιτική διαχείρισης. Έχουν χάσει την πραγματική τους οικονομία, έχουν έναν τουρισμό που στην καλύτερη φέτος θα φτάσει τους 30.000 επισκέπτες που αντιστοιχούν σε μία ημέρα τουρισμού σε ένα νησί όπως η Σαντορίνη. Έχουν δει τις υποδομές του τόπου τους να καταρρέουν και ζουν ανάμεσα σε χιλιάδες αμφιλεγόμενους ανθρώπους και οργανώσεις. Το αν θα έχουμε ένα καμπ 5.000 ή 3.000 ανθρώπων, κλειστό ή ανοιχτό, δεν είναι σήμερα θεωρώ η εξαγγελία ή η συζήτηση που η τοπική μας κοινωνία θέλει να ακούσει ή να κάνει», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου στη συνέντευξή του.

«Οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου που ζουν στο άκρο του συνόρου της Ευρώπης και δίπλα σε έναν απρόβλεπτο γείτονα έχουν ανάγκη να νιώσουν την Ευρώπη πιο κοντά τους από ποτέ. Έχουν την ανάγκη να νιώσουν πως τα εκατομμύρια της Ε.Ε. μπορούν πράγματι να εισρεύσουν εκεί που υπάρχει ανάγκη για να επουλωθούν οι πληγές και να δοθούν αναπτυξιακές προοπτικές. Όχι για να χτιστούν νέες δομές όταν το ζητούμενο είναι η συνέχιση της αποτελεσματικής πρέπει να πω τα τελευταία χρόνια φύλαξης των συνόρων από την ελληνική κυβέρνηση. Στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι δεν επιθυμούν να μείνουν στα μέρη, αλλά θέλουν να μετακινηθούν στην Ευρώπη. Η Ευρώπη το γνωρίζει καλά, αλλά με την στάση της, μάλλον δείχνει ότι βολεύεται με το να υποκρίνεται ότι δεν το γνωρίζει. Γιατί αν δεν υποκρινόταν, θα είχε πιέσει στην κατεύθυνση να υπάρχουν καμπ καταγραφής των μεταναστών σε τουρκικό έδαφος».

 

Υπόμνημα που είχε επιδώσει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου στην Ευρωπαία Επίτροπο, Ίλβα Γιόχανσον

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος δημοσιοποιεί το Υπόμνημα που απέστειλε στην Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψή της στη Λέσβο.

«Αγαπητή Επίτροπε,

Μέχρι και τη στιγμή που υπογράφω το παρόν υπόμνημα με αφορμή την επίσκεψή σας στη Λέσβο, σταθμίζω το εάν είναι τελικά σκόπιμο να παρευρεθώ στη συνάντηση στην οποία με προσκαλέσατε ή όχι.

Αυτό το δίλημμα επουδενί δεν επιθυμώ να εκληφθεί ως προσβολή στο θεσμό και στο πρόσωπό σας. Αρκεί μόνο να προσπαθήσετε έστω να μεταφερθείτε για λίγο στη θέση μου και ίσως με καταλάβετε:

Αγαπητή Επίτροπε, σκεφτείτε υποθετικά ότι είστε εσείς μία εκλεγμένη Δήμαρχος στη Λέσβο στο ανατολικότερο σύνορο της Ευρώπης.

Σκεφτείτε ότι εκπροσωπείτε εσείς τους κατοίκους του νησιού που κράτησαν και συνεχίζουν εδώ και έξι χρόνια να κρατούν όρθια την Ευρώπη στο μεταναστευτικό ζήτημα απέναντι στον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης.

Σκεφτείτε ότι εκπροσωπείτε εσείς τους ανθρώπους που εξαιτίας της μέχρι σήμερα διαχείρισης του ζητήματος από την Ε.Ε. έχουν χάσει την πραγματική οικονομία του τόπου τους, είδαν τον τουρισμό από τον οποίο ζουν σε μεγάλο βαθμό να καταβαραθρώνεται, είδαν τις υποδομές του τόπου τους να καταρρέουν, είδαν το νησί τους να κατακλύζεται από χιλιάδες αμφιλεγόμενους ανθρώπους και οργανώσεις δίνοντας την εικόνα, όχι Ευρωπαϊκού εδάφους αλλά υποσαχάριας Αφρικής και  ως και σήμερα εξακολουθούν να ζουν σε καθεστώς πλήρους  αβεβαιότητας.

Σκεφτείτε πως θα ήταν για εσάς οι άνθρωποι που εκπροσωπείτε να απαιτούν παλλαϊκά την αποσυμφόρηση του νησιού τους και την ισοκατανομή του βάρους του μεταναστευτικού με όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης για την δικαιότερη διαχείριση του ζητήματος και να μην εισακούονται εδώ και χρόνια.

Μπείτε σε αυτή την ψυχολογία των ανθρώπων αυτών που παραμένουν υπερήφανοι που είναι πολίτες της Ε.Ε. και τις τελευταίες ημέρες πληροφορούνται ότι για το πρόσφατο Σύμφωνο Μετανάστευσης που τους αφορά άμεσα και καθοριστικά, δεν ερωτήθηκαν καν. Στο Σύμφωνο αυτό, οι εξαντλημένοι από κάθε άποψη αυτοί άνθρωποι που υποθετικά εκπροσωπείτε, αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο η Ευρώπη δεν έρχεται πιο κοντά τους, αλλά αντίθετα ξεμακραίνει και ο τόπος τους τείνει να μετατραπεί σε μία γκρίζα ζώνη για να μην αντιμετωπιστεί για πολλοστή φορά πανευρωπαϊκά το ζήτημα.

Σκεφτείτε ειλικρινά για λίγο πως είναι να είστε μία Δήμαρχος σε έναν τόπο που η Ευρώπη αποδεικνύεται πως έχει επιλέξει προ πολλού να μετατραπεί σε μόνιμο στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την χώρα που προεδρεύει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αγαπητή Επίτροπε,

Δεν είστε βεβαίως Δήμαρχος στη Λέσβο, αλλά είστε σε θέση ευθύνης της Επιτρόπου της Ευρώπης και κατάγεστε  από μία χώρα βαθιά δημοκρατική.  Φαντάζομαι πως δύσκολα δεν μπορείτε να μην αναγνωρίσετε ότι οι κάτοικοι της Λέσβου πρέπει να εισακουστούν επιτέλους σε κεντρικό επίπεδο πριν προχωρήσετε σε νέες αποφάσεις.   

Στη θέση πια της οικονομίας του λεσβιακού λαού, γνωρίζετε καλά ότι λειτουργεί ανεμπόδιστα μία μεταναστευτική παραοικονομία που η Ε.Ε. παρά τα κονδύλια που προωθεί για το μεταναστευτικό, δεν φαίνεται να θέλει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά. Το μέλλον της Λέσβου παραμένει υποθηκευμένο από το σταθερά αβέβαιο και θλιβερό της παρόν και το παρελθόν εξακολουθεί να υπερτονίζεται για να επιβληθεί η ιδανικότερη λύση, διατηρώντας όμως το νησί σε καθεστώς μόνιμης δυσφήμισης σε όλο τον κόσμο.

Μετά από τόσες και τόσες συζητήσεις, προβληματισμούς αλλά και πλείστες θλιβερές εξελίξεις αλλά και γεγονότα σε αυτόν τον τόπο, θα περίμενε κανείς πως η Ε.Ε. θα είχε καταλάβει τα όποια λάθη ή παραλείψεις έγιναν και θα εστίαζε στο να αποφύγει νέα. Και θα σχεδίαζε κυρίως στο πως θα κλείσουν οι πληγές των κατοίκων του ανατολικότερου συνόρου της.

Όμως στην πρόσκληση της συνάντησής μας δεν βρίσκουμε πουθενά ως θέμα συζήτησης το πώς οι πολιτικές της Ε.Ε.  μπορούν πράγματι να αποκαταστήσουν τη πολυεπίπεδη ζημία των ανθρώπων που ζούμε εδώ. Ούτε το ενδεχόμενο να ανακουφιστούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με μία πραγματική αποσυμφόρηση που θα διευκόλυνε ακόμα και τη συζήτησή μας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα του μεταναστευτικού.

Την ίδια ώρα, οι τελευταίες εξελίξεις με την εκ νέου αύξηση των ροών από τις απέναντι ακτές είναι ικανές να εντείνουν το αδιέξοδο που βιώνουμε και να στερήσουν οριστικά το δικαίωμά μας να επιδιώκουμε την επιστροφή μας στην ομαλότητα.

Κυρία Επίτροπε Γιόχανσον,

Η καμπή του μεταναστευτικού ζητήματος στα νησιά μας, είναι στο πιο κρίσιμο σημείο της. Αυτή τη φορά η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τη Δημοκρατία και διακατέχεται από πραγματική αλληλεγγύη.

Η Λέσβος επέδειξε τόση αλληλεγγύη στην Ευρώπη όση δεν μπορεί να ανταποδώσει ολόκληρη η Ευρώπη προς τη Λέσβο. Το λιγότερο που έχει να κάνει σήμερα η Ε.Ε. είναι να αποδώσει τον σεβασμό που μας αξίζει όταν επεξεργάζεται λύσεις, Σύμφωνα και πολιτικές και να συνειδητοποιήσει ότι στα νησιά μας υπάρχουμε και εμείς οι κάτοικοί τους. Με ζωή, νέους ανθρώπους, δικαιώματα και ελπίδες όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες της Ένωσης. Μην προσπαθήστε να χτίσετε λύσεις χωρίς αυτούς διότι θα είναι οικοδόμημα πάνω σε σαθρά θεμέλια. Απλώς θα καταρρεύσει…».

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Ταξιάρχης Βέρρος

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey