- Δημοτικό συμβούλιο για τον «Καλλικράτη» χωρίς απόφαση για διάσπαση! - Ο δήμαρχος προτείνει… μητροπολιτικό δήμο, πολλοί βλέπουν δήμους ανάλογα με την… περιοχή τους και ο χρόνος περνάει και χάνεται

Παρωδία!

22/04/2017 - 11:29 Ενημερώθηκε 22/04/2017 - 14:28

Τακτικισμοί, τοπικισμοί, παλιά «κρυώματα», κοινότοπες διαπιστώσεις της προβληματικής λειτουργίας σήμερα της αυτοδιοίκησης αλλά και σύγχυση ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων στη συζήτηση που διεξήχθη έστω και (πολύ) καθυστερημένα προχθές στο δημοτικό συμβούλιο για την επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Φυσικό επακόλουθο όλων των παραπάνω ήταν να μη ληφθεί τελικά καμία(!) απόφαση για την αυτονόητη (πιστεύουμε) συμφωνία όλων να διασπαστεί ο Δήμος Λέσβου, αλλά να ανανεωθεί το ραντεβού των δημοτικών συμβούλων για την ερχόμενη εβδομάδα σε μια νέα… συζήτηση! Η τελευταία ενδεχομένως να βγάλει και κάποια κοινή θέση ή έστω απόφαση διεκδίκησης της παρέμβασης στο χωροταξικό του νησιού. Παρών στη συνεδρίαση για λίγα λεπτά ήταν ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου με το μήνυμα πως πρέπει να ομονοήσουν άπαντες για να σπάσει σε κάθε περίπτωση ο δήμος, αφήνοντας για μετά το ζήτημα του αριθμού των νέων δήμων που θα προκύψουν. Παρών επίσης -εκπροσωπώντας τη Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου- ο Βασίλης Τεντόμας, ο οποίος, διαπιστώνοντας την αδυναμία σύγκλισης σε μια κοινή πρόταση για διάσπαση, πρότεινε να αφεθεί εν λευκώ αυτό το θέμα στην κυβέρνηση! Μεγαλύτερη ακόμα αίσθηση όμως προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο οποίος, αφού εξαπέλυσε (νέα) δριμεία επίθεση προς τις Περιφέρειες (φωτογραφίζοντας και τη δική μας του Β. Αιγαίου) -αποδοκιμάζοντας συνολικά μέχρι και τη χρησιμότητα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης του Β΄ βαθμού- τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας ενός μητροπολιτικού Δήμου Μυτιλήνης που θα καλύπτει τη διαχειριστική (αν)επάρκεια των τεσσάρων υπολοίπων που προβλέπει η εισήγηση του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης…


Ο «Καλλικράτης» ήρθε τελικά ως θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, το όργανο που εκπροσωπεί όλους τους δημότες της Λέσβου, αλλά δεν κατάφερε τελικά να «αφουγκραστεί» ενόψει της αναθεώρησής του τη βούληση των κατοίκων του νησιού, αφού το σώμα εκπροσώπησε κατά κύριο λόγο τις προσωπικές απόψεις των εκλεγμένων συμβούλων υπό την αίρεση της περιοχής που εκπροσωπούν. Παράλληλα, η πολιτική κουβέντα που είναι αναγκαία να γίνει πνίγηκε πολλές φορές στην κομματική τοποθέτηση του καθενός, που εν έτει 2017 θεώρησε σκόπιμο να (ξανάμανα)ρίξει το ανάθεμα στον… Ραγκούση.

Θα περιμένουν τον Πουλάκη;
Η πρόταση του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) που μιλά για πέντε δήμους από την περασμένη δεκαετία αποτέλεσε για πολλούς «ευαγγέλιο» στην προσέγγιση του χωροταξικού, παρά το γεγονός πως ταυτόχρονα κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως μια τέτοια προοπτική δεν είναι στις μέρες μας και η πιο ρεαλιστική. Ο Παναγιώτης Χριστόφας, γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Λέσβου, αποτέλεσε εκ των ελαχίστων που επεσήμανε ανοιχτά πως δεν θα ήταν συνετό να πορευτεί το σώμα σε μαξιμαλιστικές προτάσεις, δείχνοντας την προοπτική των τριών δήμων που εκφράστηκε κατά πλειοψηφία και στην προ μιας εβδομάδας συνέλευση των πολιτών για τον «Καλλικράτη» στην Καλλονή. Ωστόσο, απόφαση δεν κρίθηκε μάλλον από συμπολίτευση και αντιπολίτευση σκόπιμο να βγει έστω για τη… διάσπαση, με το σώμα να καλείται να τα ξαναπεί εν αναμονή της επίσκεψης του γενικού γραμματέα Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη στη Λέσβο.

Μόνο οι τοπικές κοινότητες… ενώνουν
Πριν αναφερθούμε εκτενέστερα όμως στο τι ακριβώς είπε ο καθένας εκ των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», αξίζει να σημειώσουμε το μοναδικό ίσως σημείο όπου η συνεδρίαση έδειξε πως συμφωνεί στο απόλυτο. Αυτό δεν ήταν άλλο από την αναγκαιότητα όχι μόνο διατήρησης του θεσμού των τοπικών κοινοτήτων, αλλά και της ενίσχυσής του.
Οι σχετικές τοποθετήσεις τόσο του συντονιστή των Δικτύων Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπη Σινάνη όσο και του προέδρου της τοπικής κοινότητας Λουτρών Βασίλη Μαμώλη ήταν οι πιο χαρακτηριστικές αυτής της επιχειρηματολογίας, ενώ και η «απλή αναλογική», που σκανδαλίζει σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, στην περίπτωση της Λέσβου (σ.σ. η αυτοδιοίκηση της οποίας διαχρονικά δεν μπορεί να συναινέσει ούτε στα… βασικά), το δημοτικό της συμβούλιο παραδόξως έδειξε μια… συμπάθεια στην προοπτική της, με κάποιες βέβαια βασικές παρατηρήσεις.

 

«Όχι δημοκρατία, αλλά… ακυβερνησία»
Ο Στρατής Καραγεωργίου του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» ήταν εκείνος που μίλησε από τους πρώτους στη συνεδρίαση, ασκώντας δριμεία κριτική σε όλα αυτά που φέρνει η αναθεώρηση του «Καλλικράτη», σχολιάζοντας πως ο καθένας δυστυχώς κρίνει τον «Καλλικράτη» ανάλογα με το πώς τον βολεύει και το πώς θα ελέγξει την περιοχή του, ζήτησε από το σώμα να βγάλει μια συνολική πρόταση που θα έχει θέσεις για όλα όσα έρχονται και θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο.
Για την απλή αναλογική δε ο κ. Καραγεωργίου είπε πως «δεν είναι θέμα δημοκρατίας αυτό που έρχεται. Δημιουργεί θέμα δυνατότητας κυβέρνησης των νέων δήμων. Πώς όμως εκδημοκρατίζεται ο θεσμός -συνέχισε- όταν αφαιρούνται αρμοδιότητες από το δήμαρχο, διορίζεται γενικός γραμματέας-κομισάριος στο δήμο και καταργούνται τα τοπικά συμβούλια;» Για να καταλήξει πως φοβάται πολύ τον τσακωμό για τον αριθμό των δήμων που θα προκύψουν, μέχρι και για τις πρωτεύουσες που θα δημιουργηθούν, αφού αυτή η κατάσταση είχε επαναληφθεί και την προηγούμενη φορά που «έπαιξε» η προοπτική διάσπασης του Δήμου Λέσβου.



Απόψεις επί παντός επιστητού…
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Αναστασία Αντωνέλλη από τη μεριά της διαφώνησε στο ότι ο δήμος δεν σπάει εξαιτίας τού ότι «φαγωνόμαστε μεταξύ μας» και επέρριψε τις ευθύνες που αναλογούν σε κόμματα για τη δημιουργία του «Καλλικράτη». Χαρακτηριστικά η κ. Αντωνέλλη -που έψεξε και την (προκλητική πράγματι) απουσία από τη συζήτηση του κυβερνητικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη- θύμισε πως την προηγούμενη τροπολογία για το Δήμο Λέσβου την απέσυρε την τελευταία στιγμή ο αρμόδιος υπουργός τότε κ. Δένδιας, ενώ στάθηκε επικριτικά και στην απλή αναλογική, παρατηρώντας πως είναι πολύ πιθανό τα δημοτικά συμβούλια να γίνουν «μια κολλεγιά, με πλείστα αλισβερίσια». Καταλήγοντας πως η κυβέρνηση μάς φέρνει ως δώρο τη διάσπαση, αλλά κρύβει τη διάλυση της αυτοδιοίκησης που πραγματικά σχεδιάζει.
Επικριτικός ως προς τη βάση συλλογισμού της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» ήταν και ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, παραθέτοντας αναλυτικά μια σειρά από δυσεπίλυτες δυσλειτουργίες του «Καλλικράτη» σήμερα που δεν λαμβάνονται υπόψη στην τροποποίηση. Στάθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της λύσης των πέντε δήμων και όχι «για να γίνει δήμαρχος Πλωμαρίου», αλλά -όπως εξήγησε- «γιατί μια αντίθετη λογική θα συμβάλλει στην ερημοποίηση της επαρχίας». Τονίζοντας τέλος πως η απλή αναλογική έτσι όπως έρχεται είναι σα να οδηγεί στην άμεση δημοκρατία. «Μας λένε δηλαδή να γυρίσουμε στη λαϊκή αγορά και στην εκκλησία του δήμου…», ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης από τη δική του μεριά προέταξε την αναγκαιότητα της διάσπασης προ όλων των άλλων, υποστηρίζοντας πως, αν πράγματι γίνει αυτή, θα είναι και κάτι που θα το πιστωθεί η κυβέρνηση στα υπέρ της, σχολιάζοντας εύστοχα τη διαχρονική προδιάθεση των Λέσβιων για… πολυδιάσπαση.



Τεντόμας: «Εν λευκώ στην κυβέρνηση η διάσπαση»

Ο Βασίλης Τεντόμας ως εκπρόσωπος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου στη δική του τοποθέτηση παρατήρησε πως διεξάγεται γενικά μια συζήτηση για μια πρόταση που εμπεριέχεται σε 440 σελίδες, που πιθανά τις έχουν διαβάσει μόνο ελάχιστοι.
«Να μην πιανόμαστε από “πιασάρικα” για να ασκούμε αδιακρίτως κριτική», σχολίασε, καλώντας άπαντες να σκύψουν επάνω από την πρόταση για να συνεισφέρουν ώστε να προκύψει ένας καλύτερος νόμος. Ωστόσο -κι αφού προηγουμένως υπεραμύνθηκε της απλής αναλογικής- συμφώνησε πως η εισήγηση για την κατάργηση των τοπικών κοινοτήτων είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί, αφού είναι πασιφανές πως η Επιτροπή που προτείνει τις αλλαγές έχει στο μυαλό της κατά κύριο λόγο τους αστικούς δήμους.
Ο κ. Τεντόμας, ωστόσο, διαβλέποντας πως το σώμα έχει πλείστες διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις ως προς τον αριθμό των δήμων, προέταξε να δοθεί έμφαση στη διάσπαση. «Ας μη δώσουμε δικαιώματα με την ασυμφωνία μας», είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας αίσθηση όταν είπε να… «αφήσουμε εν λευκώ στην κυβέρνηση» να αποφασίσει πώς και σε πόσους δήμους θα μας… σπάσει!


Γαληνός: «Μητροπολιτικός δήμος»!

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε όμως εξαρχής η (προσδοκώμενη) καθαρή τοποθέτηση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο οποίος στο ζήτημα της διάσπασης ως τα σήμερα έδειξε διάθεση -ομολογουμένως- περισσότερο να κερδίσει χρόνο παρά να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Ο δήμαρχος τελικά παρουσίασε ένα δικό του αφήγημα, που παραπέμπει στις θέσεις που έχει εκφράσει στα 2,5 χρόνια της δικής του εμπειρίας στο «τιμόνι» του Δήμου Λέσβου και εμφανίστηκε υπέρμαχος της λειτουργίας ενός μητροπολιτικού δήμου (σ.σ. Μυτιλήνης) στους πέντε που εισηγείται το ΙΤΑ και υποστηρίζει και ο ίδιος ως «θέση της Λέσβου».
Ο δήμαρχος ανέφερε το παράδειγμα της υποδειγματικής λειτουργίας της Νομαρχίας Λέσβου ως συντονιστή μεταξύ των πάλαι ποτέ καποδιστριακών δήμων, για να εξηγήσει το συλλογισμό του που υποστηρίζει μια αντίστοιχη «Νομαρχία» μέσω του «Μητροπολιτικού Δήμου». Μιλώντας για να ενισχύσει την άποψή του περί αυτού του «μοντέλου», μάλιστα, ο δήμαρχος δεν δίστασε να εξαπολύσει επίθεση προς τη λειτουργία γενικά των Περιφερειών, χαρακτηρίζοντάς τες ως «ταχυδρόμους των χρημάτων της Ε.Ε.» με «ρουσφετολογικά κριτήρια», αναφέροντας ξανά ότι ο Δήμος Λέσβου που διαχειρίστηκε το προσφυγικό δεν έτυχε σημαντικής χρηματοδότησης, σε αντίθεση με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου που πήρε εκατομμύρια.
Ο δήμαρχος σε γενικότερο επίπεδο εξέφρασε τη θέση του πως εξακολουθεί να πιστεύει πως η καλύτερη λειτουργία ενός ή πολλών δήμων εξαρτάται από την ικανότητα εκείνων που διοικούν, χωρίς όμως να παραβλέψει τα μείζονα σήμερα ζητήματα που αποτελούν ανάχωμα στην αποτελεσματικότερη διοίκηση και δεν είναι άλλα από τη μεγάλη γραφειοκρατία, τις «τυπικές» αρμοδιότητες και το γενικότερα ασφυκτικό πλαίσιο δυνατότητας λήψης απόφασης μιας δημοτικής αρχής (σ.σ. ΑΔΑ, Επίτροποι κ.λπ.). Με χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών, τη θεμελιώδη για εκείνον πρόθεση να ενισχύσει στην αρχή της θητείας του τις αρμοδιότητες των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, που ακυρώθηκε τελικά από τον ίδιο τον «Καλλικράτη».

«Ποιο κυβερνείο, το καφενείο»;
Ενδιαφέρον είχε όμως και η άποψή του για την απλή αναλογική, προτείνοντας αυτή να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα όπως γίνεται στις τοπικές κοινότητες, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας πως θα μπορούσαν να μην υπάρχουν καν… παρατάξεις. «Συζητάμε δυστυχώς στη λογική του άσπρου-μαύρου, αλλά δεν είναι έτσι», είπε ο κ. Γαληνός κλείνοντας τη συζήτηση. Κι αφού αναφέρθηκε στο «ιστορικό» του «Καλλικράτη» και στην πρόθεσή του να δημιουργήσει δήμους - κυβερνεία για κάθε νησί, αναρωτήθηκε με νόημα: «Ποιο κυβερνείο, το καφενείο»;
Σε γενικές γραμμές, η μακρά τοποθέτηση του δημάρχου κατέληγε στην αναγκαιότητα να δοθεί πραγματική αυτονομία μέσα από εκχώρηση αρμοδιοτήτων αλλά και τα απαιτούμενα μέσα και πόρους στους δήμους, ώστε να ασκήσουν τις αρμοδιότητες/ευθύνες τους και να πάψει το δημοκρατικά εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο και η εκάστοτε Δημοτική Αρχή να είναι δέσμια της γραφειοκρατίας και των παράλογων διαδικασιών που δεν επιτρέπουν άμεσες και γρήγορες παρεμβάσεις.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey