Η αυτοδιοίκηση της Λέσβου μέσω κάποιων χαρακτηριστικών εκπροσώπων της, μιλά για την «απλή αναλογική» και πάει κόντρα στο… ρεύμα ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ

«Ναι προς το αναλογικότερο, όχι στην ακυβερνησία»

20/04/2018 - 19:25 Ενημερώθηκε 21/04/2018 - 10:13

Το κοινό συνέδριο των ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που διεξάγεται στην Αθήνα, δεν απέφυγε την… «μπανανόφλουδα» και παρουσία τόσο του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, όσο και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ύψωσε ως μείζον ζήτημα της επικείμενης αναθεώρησης του «Καλλικράτη», την περιβόητη απλή αναλογική. Καταγράφοντας άλλη μία ευθεία αντιπαράθεση των Γιώργου Πατούλη και Πάνου Σκουρλέτη και άλλη μία «δέσμευση» εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, πως η δική του κυβέρνηση, θα καταργήσει άμεσα το νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση. Με δεδομένο όμως πως από την μετωπική των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ επί του θέματος,  η ουσία της αναθεώρησης του «Καλλικράτη» για τον ιδιαίτερο χώρο της αυτοδιοίκησης, έχει πάει… περίπατο, το «Ε» στρέφει τα φώτα στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης της Λέσβου, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του μακρόθεν μία συζήτηση που τους αφορά πάντως άμεσα. Δίνοντάς τους το βήμα για να τοποθετηθούν επί της απλής αναλογικής και να αναδείξουν τα υπέρ και τα κατά αυτής της προοπτικής. Και αξίζει να σημειωθεί, ότι η οπτική χαρακτηριστικών παραγόντων του χώρου της αυτοδιοίκησης στο νησί, ενεργών ή και υποψηφίων, έτσι όπως αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ, ξεφεύγει κατά πολύ από το κλίμα πόλωσης που παρατηρείται σε επίπεδο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και είναι πολύ κοντά σε αυτό που επιδιώκει να εξασφαλίσει (στην καλή της πρόθεση) η απλή αναλογική. Καταγράφοντας μία απόλυτη συμφωνία, πως το εκλογικό σύστημα πρέπει σε κάθε περίπτωση να στρίψει προς το αναλογικότερο και στην κατεύθυνση να συμβάλλει στη λύση ζητημάτων δημοκρατίας που παρατηρούνται σήμερα. Αλλά και μία εξίσου απόλυτη συμφωνία πως σε κάθε περίπτωση το νέο σύστημα, πρέπει να εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών.

Η άποψη λοιπόν της αυτοδιοίκησης της Λέσβου, χαρακτηρίζεται από ωριμότητα και νηφαλιότητα στην προσέγγιση του ζητήματος, που απέχει παρασάγγας από το σκληρό κομματικό ροκ που διαδραματίζεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην όλη συζήτηση. Και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση ενόψει της επικείμενης διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου συνολικά. Ενώ έχει σημασία να σημειωθεί πως οι αυτοδιοικητικοί της Λέσβου, που προσδοκούν στην πλειοψηφία τους και χωροταξική αναδιάρθρωση του νησιού, βασίζουν την άποψή τους στην εμπειρία τους καθαρά από τη λειτουργία των οργάνων ως σήμερα (δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο) αλλά και από στα παράδοξα της αντιπροσωπευτικότητας του σημερινού εκλογικού συστήματος. Αφήνοντας πίσω τους δηλαδή την ωφελιμιστική προσέγγιση τόσο του… νομοθέτη ΣΥΡΙΖΑ μέσω της απλής αναλογικής, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εστιάζοντας στις δυνατότητες της επικείμενης αναθεώρησης να αποκαταστήσει παθογένειες της αυτοδιοίκησης γενικά.

 

Παράγοντες της αυτοδιοίκησης της Λέσβου

Καταθέτουν τη γνώμη τους για το εκλογικό σύστημα

 

Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου

«Η επιτυχία της, εξαρτάται από τη δική μας ωριμότητα»

«Το έχω πει εξαρχής πως η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Το αν θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, θα εξαρτηθεί όμως από κάτι πολύ βασικό: Από το αν αποδειχθεί ώριμη η κοινωνία και εμείς οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες στο να την υπηρετήσουμε. Είναι δύσκολο από την άποψη πως υπάρχει ακόμα έντονο το στοιχείο των παλαιοκομματικών πατρώνων. Όμως δεν παύει να είναι ευκαιρία αν θέλουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Η δική μας παράταξη που ήταν και είναι πολυκομματική, έχει δείξει πως μπορεί να επιτύχει συναινέσεις». 

 

 

Στρατής Κυρατζής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αδέσμευτος Συνδυασμός»

«Υπάρχει ο κίνδυνος ακυβερνησίας»

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω βάσει αυτών που παρακολουθούμε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής. Όμως δεν μπορώ να μην εκφράσω τον φόβο ότι η απλή αναλογική μπορεί να φέρει ακυβερνησία στους δήμους. Η εμπειρία μας μέχρι τώρα είναι χρήσιμη. Παρακολουθώ πολλές φορές το ότι τα δημοτικά συμβούλια ή οι διάφορες επιτροπές, έχουν οριακά απαρτία. Όπως έχω δει την αδυναμία συμφωνίας των παρατάξεων να συμφωνήσουν ακόμα και σε σχετικά απλά θέματα. Ενώ δεν μπορώ να μην αναδείξω τον κίνδυνο σε επίπεδο Λέσβου και βάσει πάντα αυτού που έχουμε σαν πρώτη εικόνα για την απλή αναλογική, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουμε εκπροσώπηση της περιφέρειας της Λέσβου στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν ξέρω πως θα εκλεγεί δηλαδή κάποιος που θα κατεβαίνει υποψήφιος από την Πέτρα και με αναφορά σε αυτήν την περιοχή, όταν θα πρέπει να κερδίσει σε ψήφους υποψηφίους από τη Μυτιλήνη. Συμπερασματικά λοιπόν λέω ότι υπάρχουν πολλά άλλα που πρέπει αν διευθετηθούν και να διερευνηθούν για τη Λέσβο ειδικά, πριν καθίσουμε να διαφωνήσουμε για το εκλογικό σύστημα…».

 

Παναγιώτης Ζαφειρίου, υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου

«Θα φέρει συναινέσεις και θα απομονώσει κομματικές λογικές»

«Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής και το έχω τονίσει από την πρώτη στιγμή. Το έχω αποδείξει εξάλλου και με την δική μου λειτουργία στα αυτοδιοικητικά όργανα, ειδικά την περίοδο που κλήθηκα να εκτελέσω χρέη προέδρου δημοτικού συμβουλίου, χωρίς η δημοτική αρχή να έχει την πλειοψηφία. Προσδοκώ λοιπόν την αναλογικότητα στο τι ψηφίζει ο κόσμος για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παραποίησης της βούλησής του. Τα παραδείγματα είναι πολλά ειδικά στη Λέσβο όπου εκλέχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι με 80 σταυρούς και έμειναν εκτός άλλοι με 700. Και προσδοκώ την απλή αναλογική γιατί πέραν κάποιων που είναι υπέρ αυτής, αν εφαρμοστεί θα μας εξαναγκάσει άπαντες να συγκεράσουμε απόψεις και τάσεις, όπως ορίζει η δημοκρατία και να απομονώσουμε μονόπλευρες και μονοκομματικές λογικές που κυριαρχούν για χρόνια. Αν γίνει αυτό, θα έρθουν κοντά στην αυτοδιοίκηση και άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν ακριβώς τις παραπάνω λογικές».

 

Σταμάτης Μαλέλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

«Πρώτα η ίδια η αυτοδιοίκηση, μετά οι εκλογές»

«Είναι σαφές πως απαιτείται μία στροφή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο και αυτό δεν χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης. Όμως δεν μπορώ να σταθώ σε αυτό ετούτη τη στιγμή. Όταν ο νέος «Καλλικράτης» φιλοδοξεί και πρέπει να λύσει βασικά ζητήματα λειτουργίας των δήμων και των Περιφερειών και να εξαφανίσει παθογένειες που παρατηρούνται διαχρονικά στην αυτοδιοίκηση, δεν συμμερίζομαι τη αντιπαράθεση που εστιάζει αποκλειστικά ως προς την απλή αναλογική. Δεν μπορεί να είναι το μείζον οι εκλογές όταν μιλάμε για την αυτοδιοίκηση».

 

Προκόπης Σινάνης, Συντονιστής του Δικτύου Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου

«Έχω επιφύλαξη ως προς την κυβερνησιμότητα»

«Δεν μπορώ να κρύψω την επιφύλαξή μου ως προς το πώς θα εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των δήμων από την απλή αναλογική. Η δική μου εμπειρία λέει πως η απλή αναλογική είναι στην κουλτούρα των τοπικών κοινοτήτων αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση σε αυτή των δημοτικών συμβουλίων. Από την άλλη, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί κάποιος πως η αναλογική μπορεί να συμβάλλει στο να επιτευχθούν συγκλίσεις μεταξύ των παρατάξεων. Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό σύστημα έχει πολλά παράδοξα σήμερα. Ελπίζω λοιπόν να εξασφαλιστεί ένα σύστημα που θα εξασφαλίσει περισσότερες συναινέσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων».

 

 

Μαρία Νικολάρα, περιφερειακή σύμβουλος

«Θα λύσει ζητήματα δημοκρατίας»

«Η απλή αναλογική είναι στην κατεύθυνση να διευθετήσει ζητήματα δημοκρατίας και να ενισχύσει συνέργειες και συνεργασίες. Είναι ένα πάγιο αίτημα των κοινωνιών που έρχεται και μπορεί να αλλάξει και την κουλτούρα της αυτοδιοίκησης γενικά. Η εμπειρία μου από τη σημερινή λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, δείχνει το προβληματικό του σημερινού εκλογικού συστήματος. Έχουμε αρχές που λειτουργούν ελέω απόλυτης πλειοψηφίας αψηφώντας παντελώς την αντιπολίτευση. Θεωρώ λοιπόν θετικό το μέτρο της απλής αναλογικής που μπορεί κιόλας να αποτρέψει πολύ κόσμο από το να γυρίσει την πλάτη στο θεσμό, όπως το κάνει σήμερα που βλέπει να κυριαρχούν οι κομματικοί παράγοντες».

 

Γιάννης Βατός, πρώην αντιδήμαρχος Λέσβου

«Να τελειώνουμε με τους Βεζύρηδες»

«Θα συμφωνούσα απόλυτα με την λογική της απλής αναλογικής, αν δεν διέβλεπα την ωφελιμιστική προσέγγιση της κυβέρνησης μέσω αυτής. Από εκεί και έπειτα, αν και θεωρώ πως πρέπει με κάποιο τρόπο το εκλογικό αυτό σύστημα να εξασφαλίζει την διοίκηση του δήμου, θα παραδεχθώ πως αυτή η πρωτοβουλία, έχει τη δυνατότητα να εξαλείψει χαρακτηριστικές παθογένειες και κακές νοοτροπίες που υπάρχουν ως σήμερα στην αυτοδιοίκηση. Να περιορίσει το «δημαρχοκεντρικό» σύστημα και να περιορίσει και την διαστρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας που παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις. Το λοιπόν θα περίμενα καταρχήν σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής να έβλεπα την συναίνεση που επιθυμούν να «περάσουν» στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης, για να έχω ελπίδες να δω να εξυψώνεται η συλλογική δουλειά και να κλειδώνεται στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το «Βεζυρίδικο» σύστημα διακυβέρνησης που μας καταδυναστεύει».

 

Στράτος Γεωργούλας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Άλλος Δρόμος»

«Θα ξεχάσετε τις αρχές σας για την καρέκλα»;

«Ποιός φοβάται τη δύναμη του λαού; Απάντηση στο ερώτημα εμείς της παράταξης του Άλλου Δρόμου την μάθαμε όταν τολμήσαμε να θέσουμε σε δημοψήφισμα τη διάσπαση του Δήμου και η μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (αλλά  δημοτική αρχή) δεν επέτρεψε ούτε να τεθεί το θέμα προς συζήτηση. Λοιπόν για να καταλήξουμε ρωτώ ευθέως: Την κυβέρνηση, αν θα προχωρήσει στην απλή και ανόθευτη αναλογική ή θα την νοθεύσει ως προϊόν συμβιβασμού με τα συμφέροντα που λέει ότι θέλει να κτυπήσει. Αλλά και όλους αυτούς που έχουν εκδηλώσει άμεσα ή έμμεσα την πρόθεση τους να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, αν είστε κατά της απλής αναλογικής και γίνει νόμος, τότε θα συμμετέχετε στις εκλογές παρά το γεγονός ότι θα πιστεύετε ότι ο Δήμαρχος θα είναι «αδύναμος και αναποτελεσματικός»; Δηλαδή θα ξεχάσετε τις αρχές σας για την καρέκλα»;  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey