Επιστολή του προέδρου του ΤΕΕ Στρατή Μανωλακέλλη για το έργο στην Αγία Κυριακή & η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

Η Δημοτική Αρχή απαντά στις ενστάσεις και την κινδυνολογία για το έργο στην Αγία Κυριακή

23/03/2022 - 17:30 Ενημερώθηκε 24/03/2022 - 09:50

Με ανακοίνωση εντελώς ξαφνικά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος  Βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ευστράτιος Μανωλακέλλης, διατυπώνει της αντιρρήσεις του για το έργο που πρόκειται να γίνει στην πρώην χωματερή της Αγίας Κυριακής, εντελώς στο παρά 5 πριν το συγκεκριμένο έργο ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και  δρομολογηθεί η δημοπράτησή του.

Η παρέμβαση Μανωλακέλλη δημιουργεί εύλογες απορίες για την χρονική στιγμή που γίνεται και για την σκοπιμότητά της.

Στην επιστολή διατυπώνονται αιχμές για την ασφάλεια στον συγκεκριμένο χώρο γεγονός που δημιουργεί εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Άμεση ήταν η απάντηση της Δημοτικής Αρχή Κύτελη που προγραμματίσει το έργο πάρκου αναψυχής στην Αγία Κυριακή αλλά και ανάπλασης της προκυμαίας που είναι από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης που έχουν σχεδιαστεί και παρουσιαστεί εδώ και δύο περίπου χρόνια.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Δημιουργία πάρκου αναψυχής στη θέση Αγίας Κυριακής στην Παλαιά Χωματερή Μυτιλήνης. Η θέση του ΤΕΕ Τμ. ΒΑ Αιγαίου».

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή ως ο πρώτος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας  θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή, αναφορικά με το έργο:

«Δημιουργία Πάρκου Αναψυχής στη Θέση Αγίας Κυριακής στη Παλαιά Χωματερή»

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω έργου είναι σε μία αποκατεστημένη  Ανενεργού Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων  (ΧΑΔΑ) του Δήμου Μυτιλήνης.

Από την Τεχνική Έκθεση που έχετε καταθέσει προβλέπεται μέσα στο χώρο αυτό, μεταξύ όλων των άλλων, γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, όπως και κτίρια συνολικής κάλυψης και δόμησης 275,83 μ², ενώ κατασκευάζεται υπόγειο 347,48μ² για βοηθητικές χρήσεις.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π4641/232/2006 (ΦΕΚ 168Β’) στην παρ.3.4.3.2 «Νέες χρήσεις»   σελ.2041 αναφέρει:

‘‘Εντός της βλάστησης, είναι δυνατό να διαμορφώνονται δρόμοι προσπέλασης, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και ελαφρές κατασκευές χρήσεων κοινού. Αποφεύγονται κτίρια από σκυρόδεμα, πολυώροφα κτίρια’.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνο Χαλβαδάκη, στο βιβλίο του «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων», αναφέρει ότι ‘Ο κύριος λόγος του μεγάλου κόστους που παρουσιάζει η οποιαδήποτε μορφή δόμησης στους χώρους διάθεσης, είναι η μικρή φέρουσα ικανότητα του’.

Κύριε Δήμαρχε,

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΤΕΕ Τμήμα ΒΑ Αιγαίου σας προτρέπει να επαναπροσεγγίσετε τη μελέτη σας, πιθανώς σε άλλη τοποθεσία, αφού θα πρέπει πρώτα, να παρθεί έγκριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τόσο για την Λειτουργικότητά του, όσο και για τον καθορισμό ειδικών όρων Δόμησης (μετά από έγκριση του ΣΥΠΟΘΑ Α’), και αφού εκπονηθεί γεωτεχνική μελέτη, μιας και οι διαφορικές  καθιζήσεις που θα προκύψουν στο έδαφος θα είναι μη αναστρέψιμες, σε περίπτωση που τοποθετήσετε τόσο τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, όσο και να θεμελιώσετε τα κτίρια, αφού

  1. Τα χαλαρά υλικά, συμπιέζονται ακόμα περισσότερο με το βάρος του κτιρίου.
  2. Στα ογκώδη απορρίμματα δημιουργούνται κενά. Τα λεπτόκοκκα υλικά που τα περιβάλλουν με τη δράση του νερού, των δονήσεων κλπ εισχωρούν μέσα στα κενά προκαλώντας μετακινήσεις των ογκωδών απορριμμάτων.

Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να εξετασθεί είναι η ευστάθεια των  πρανών που σχηματίζουν τα απορρίμματα. Αν και τα απορρίμματα αυτά καθ’ αυτά, είναι ελαφρά, το έδαφος επικάλυψης είναι βαρύτερο με αποτέλεσμα να έχουμε ολισθήσεις και καταπτώσεις.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, η Δ.Ε. του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, θεωρεί ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε την δημιουργία τέτοιων κατασκευών στην εν λόγω περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την αυξημένη πιθανότητα αστοχίας των κατασκευών, όσο και τη σωματική υγεία των παρευρισκομένων εκεί ενηλίκων & παιδιών.

                                                                                               Για το Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ

                                                                                                                  Ο Πρόεδρος

                                                                                                   Μανωλακέλλης Ευστράτιος

 

 

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής :

«Απάντηση στον Πρόεδρο του ΤΕΕ του τμήματος ΒΑ Αιγαίου για τη δημιουργία Πάρκου Αναψυχής και Αθλοπαιδιών στη θέση Αγία Κυριακή»

 Κύριε Μανωλακέλλη,

Στην προσπάθειά σας να εξυπηρετήσετε σκοπιμότητες, τόσο δικές σας όσο και της «ομάδας» σας, πετύχατε με την επιστολή σας, επικαλούμενος ανακριβή στοιχεία, να ευτελίσετε το θεσμό που εκπροσωπείτε, να απαξιώσετε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και τους συναδέλφους σας μηχανικούς και, προπάντων, να διασπείρετε την κινδυνολογία, ώστε να μην υλοποιηθεί στην πόλη μας ένα μεγαλόπνοο έργο.

Συγκεκριμένα:

Α) Ευτελίσατε το θεσμό του ΤΕΕ, γιατί:

1) Ενώ επικαλείσθε ότι το ΤΕΕ είναι ο πρώτος σύμβουλος της Πολιτείας, όταν, πριν από 2 περίπου χρόνια, ζητήθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα του ΤΕΕ, στα πλαίσια της διαβούλευσης που κάναμε, να καταθέσετε τις απόψεις σας για αυτό το έργο, δεν εκφράσατε κανέναν προβληματισμό ή αντίρρηση στην Τεχνική μας Υπηρεσία. Σήμερα, όμως, (εκ των υστέρων, κυριολεκτικά στο παρά 1΄, ενώ έχουμε εξασφαλίσει την προέγκριση του έργου, π/υ 4.630.000 €, και τη χρηματοδότησή του από τη Διαχειριστική Αρχή και αναμένοντας την τελική έγκριση δημοπράτησης) διατυπώνετε τις πρόχειρες και ρηχές αντιρρήσεις σας.

2) Όπως και στην περίπτωση του παλιού Κολυμβητηρίου, για να υποστηρίξετε την κατεδάφισή του (σε αντίθεση με τη βούληση της Δημοτικής μας Αρχής περί αξιοποίησής του κτηρίου), έτσι και σήμερα, προβάλλετε την προσωπική σας άποψη ως απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Β. Αιγαίου (χωρίς καμιά απόφαση του συλλογικού σας οργάνου), καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και συλλογικότητας. Θεωρούμε τον τρόπο αυτό «της προβολής σας» ανέντιμο, προκλητικό και σίγουρα ανασταλτικό παράγοντα οποιασδήποτε ανάπτυξης του τόπου μας.

Β) Απαξιώσατε, για άλλη μια φορά, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας και τους μηχανικούς της, οι οποίοι είναι μέλη του ΤΕΕ και με τη διττή σας ιδιότητα του προϊσταμένου της αντίστοιχης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου:

1) Αμφισβητήσατε τις, επί δύο χρόνια, εκπονούμενες από εμπειρότατους συναδέλφους σας μελέτες και για τις οποίες ποτέ δεν ζητήσατε να ενημερωθείτε.

2) Επικαλείσθε γενικά και αόριστα τη βιβλιογραφία και το ΦΕΚ 168 Β΄/2006 «για την αξιοποίηση των ΧΑΔΑ», χωρίς να λάβετε υπόψη σας τα τεχνικά στοιχεία του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ και κυρίως την ειδική άδεια της Γενικής Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Β. Αιγαίου, με αριθ. Πρωτ. 1296/ΑΦ6.1.16/22-11-2005 «για την αποκατάσταση του ανενεργού ΧΑΔΑ της Μυτιλήνης». Η πρότασή σας για αλλαγή, αυτή την ώρα, της θέσης του συγκεκριμένου έργου, ουσιαστικά σημαίνει την ακύρωσή του, εκτός αν αυτό είναι η επιθυμία σας, δηλαδή η μη πραγματοποίησή του.

Γ) Διασπείρετε την κινδυνολογία για την ασφάλεια του έργου, γιατί:

1) Θέλετε να εντυπωσιάσετε την κοινή γνώμη με βαρύγδουπες εκφράσεις περί σαθρότητας του υπεδάφους, για ένα έργο, που έχουν προβλεφθεί όλες οι αναγκαίες εργασίες για τη δημιουργία υπαίθριων χρήσεων αθλητισμού και ψυχαγωγίας, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Μάλιστα, αγνοείτε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, η κατασκευή του ισόγειου κτηρίου (για τις βοηθητικές χρήσεις) προβλέπεται να γίνει στο πάνω μέρος του οικοπέδου, όπου το έδαφος είναι κυρίως βραχώδες.

2) Με την κακόβουλη και εντελώς πρόχειρη παρέμβασή σας, δυστυχώς, επιχειρείτε να μην υλοποιηθεί ένα έργο που θα αναβαθμίσει και θα προσδώσει υπεραξία στις περιοχές της Επάνω Σκάλας, του Συνοικισμού και της Λαγκάδας, που μέχρι σήμερα κανένας δεν τόλμησε σ’ αυτές να πραγματοποιήσει μεγάλο έργο. Συνολικά, όμως, επωφελείται όλη η πόλη της Μυτιλήνης, οι κάτοικοι της οποίας προσδοκούν το έργο αυτό.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους συνδημότες μας ότι σε πείσμα των σκοπιμοτήτων σας, που προφανώς υποκρύπτονται με όσα ισχυρίζεστε στην επιστολή σας, το έργο θα υλοποιηθεί στο χώρο αυτό των 45 στεμμάτων και θα γίνει υπόδειγμα για όλη την Ελλάδα ως χώρος αναψυχής και άθλησης.

Υ.Γ. Είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε και στην Κεντρική Διοίκηση του ΤΕΕ, γιατί δε νοείται ένας περιφερειακός συλλογικός φορέας «να παίζει παιχνίδια» με την υπογραφή του προέδρου και το λογότυπό του σε βάρος της Δημοτικής μας Αρχής που προσπαθεί να αναβαθμίσει τον τόπο μας με έργα πνοής, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ.

 

Η Δημοτική Αρχή

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey