- Οι 12 λυόμενες αίθουσες που θα καλύψουν τα στεγαστικά προβλήματα των οκτώ «κόκκινων» σχολείων, βρέθηκαν αλλά έχουν δρόμο ακόμα για να έρθουν - Αναφορά Αθανασίου στον υπουργό Παιδείας για την ανάγκη επίσπευσης της διάθεσης των λυόμενων αιθουσών

Έρχονται(;) από… Χαλκίδα τα κοντέινερ

24/08/2017 - 15:34

 

 

Τα κοντέινερ που απαιτούνται για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των μαθητών των σχολείων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιούνη, κατά τα φαινόμενα είναι εξασφαλισμένα μέσω και της αρμόδιας διαβεβαίωσης του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη προς τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Όμως φαίνεται πως υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί. Καθώς αρκετά οικονομικής αλλά και γραφειοκρατικής φύσης μικροπροβλήματα, κάνουν τις υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου να… πονοκεφαλιάζουν μέχρι να έρθουν πράγματι οι 12 λυόμενες αίθουσες για τα χαρακτηρισμένα «κόκκινα» σχολεία. Η τελευταία ενημέρωση μάλιστα από τις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» καλούσε το Δήμο Λέσβου να βρει τρόπο να παραλάβει και να μεταφέρει με (δικούς του πόρους) τα προσφερόμενα κοντέινερ, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Χαλκίδα!

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο το λοιπόν, ο Δήμος καλείται να βρει την φόρμουλα προκειμένου να μεταφερθούν έγκαιρα οι 12 λυόμενες αίθουσες που αναμένεται να εξυπηρετήσουν τα οκτώ σχολεία που έχουν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα», συν κάποια άλλα επαρχιακά (Τρύγωνα, Μεγαλοχωρίου και Πολιχνίτου) που θα χρειαστούν τη συνδρομή των κοντέινερ για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίες. Οι 12 αυτές λυόμενες αίθουσες, εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος σχολεία της Χαλκίδας που βρίσκονταν υπό ανακατασκευή και αποδεσμεύθηκαν μόλις πριν λίγο καιρό.

 

Πρέπει να (προ)πληρώσει ξανά ο Δήμος

Το νέο πρόβλημα όμως που προκύπτει, ακούει στο όνομα «μεταφορά». Με το Υπουργείο Υποδομών και τις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» να καταφέρνουν να εντοπίσουν τις λυόμενες αίθουσες που χρειάζονται τα σχολεία της Λέσβου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά να μην μπορούν να αναλάβουν (επί του παρόντος) το κόστος και την ευθύνη μεταφοράς τους προς τη Μυτιλήνη. Με τον Δήμο κοινώς, να καλείται να βάλει για μία ακόμη φορά το… χέρι στην τσέπη, προκειμένου να καλύψει την έκτακτη αυτή ανάγκη, περιμένοντας (μαζί με όλα τα άλλα έξοδα που έχει ήδη κάνει) την κάλυψη του κράτους, όταν αυτό λογικά θα είναι σε θέση να πληρώσει. Έτσι ήδη μεταξύ του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, και του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Κώστα Κατσαρό, επεξεργάζεται σχέδιο για να αποσταλεί μεταφορική στην Χαλκίδα και να φέρει τις λυόμενες αίθουσες αρχικά στη Μυτιλήνη και εν συνεχεία στα σχολεία που τα έχουν ανάγκη. Με το κόστος να υπολογίζεται πρόχειρα στις 12.000 με 15.000 ευρώ.

 

 

Η αναφορά Αθανασίου

 

Την ίδια ώρα, για την κατεπείγουσα ανάγκη διάθεσης των λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας στα σχολικά κτήρια που υπέστησαν ζημιές, έκανε αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Την 12η Ιουνίου 2017, ο εγκέλαδος χτύπησε το νησί της Λέσβου προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, κυρίως στη νότια πλευρά του νησιού με θλιβερά αποτελέσματα, το θάνατο μιας γυναίκας. Ένα ολόκληρο χωριό ισοπεδώθηκε και πολλά κτήρια σε όλο το νησί κριθήκαν κατεδαφιστέα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται δημόσια κτήρια και σχολικές μονάδες.

Σε έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας (ΚΤ.ΥΠ Α.Ε.) και των πολιτικών μηχανικών της, αρκετά σχολικά κτήρια καταταχτήκαν στις κατηγορίες Γ΄, Δ΄, ΣΤ΄, δηλαδή ακατάλληλα, κατεδαφιστέα και κατεδαφισμένα.

Οι αρχικές σκέψεις για την επερχόμενη σχολική χρόνια είναι, η συστέγαση σχολείων και η λειτουργιά απογευματινής βάρδιας. Κάτι τέτοιο θα επιτείνει υπάρχοντα προβλήματα, μιας και οι πληγείσες περιοχές είναι κατά βάση αγροτικές, με αδυναμία των γονέων να απασχολήσουν τα παιδιά του Δημοτικού τις πρωινές ώρες, για να μπορέσει να λειτουργήσει η απογευματινή βάρδια. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι ακατάλληλα κριθήκαν μόνο δημοτικά σχολεία», γράφει χαρακτηριστικά στην αναφορά του, ο πρώην υπουργός και καταλήγει ως εξής: «Η επιλογή των προκάτ-κοντέινερ αιθουσών είναι μάλλον προτιμότερη, διότι επιλύει τέτοιου είδους σοβαρά πρακτικά ζητήματα. Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ενέργειες σας θα πρέπει να είναι άμεσες και προς την κατεύθυνση των προκάτ-κοντέινερ αιθουσών, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα η σχολική κοινότητα».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey