FOLLOW US

Παιδεία

  • - Αναπόφευκτο το απογευματινό ωράριο στις ειδικές ρυθμίσεις για τα μαθήματα του Σεπτέμβρη σε σχολεία Πλωμαρίου και Πολιχνίτου  - Έως και τέσσερις εβδομάδες θα απαιτήσει η εγκατάσταση των λυομένων που άρχισαν να έρχονται και φυσιολογικά συνεχίζονται οι αντιδράσεις των γονέων  
Το κουδούνι πάντως… θα χτυπήσει!

 

Τον τελικό προγραμματισμό των ειδικών ρυθμίσεων για τη λειτουργία των σχολείων που επλήγησαν από τον σεισμό ανακοίνωσε χθες ο συντονιστής για τον σεισμό Βασίλης Τεντόμας. Ο προγραμματισμός αυτός προήλθε μετά και την τελευταία σύσκεψη μεταξύ του συντονιστή με τους αρμόδιους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Παναγιώτη Κατσαβέλλη και τη συμμετοχή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Αριστείδη Καλάργαλη και των προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Στρατάκη και Καπιωτά. Λόγω της γνωστής καθυστερημένης άφιξης των απαιτούμενων λυόμενων αιθουσών αλλά και εξαιτίας κάποιων ειδικών προβλημάτων που προέκυψαν στην πορεία, όπως στην περίπτωση του Γυμνασίου/Λυκείου Πλωμαρίου όπου δεν χωρούσαν ουσιαστικά οι λυόμενες αίθουσες, η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει αναπόφευκτα μετ’ εμποδίων. Και εκτιμάται ότι μέσα στο Σεπτέμβρη κι αφού ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση πια των λυομένων αιθουσών, θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα αρθεί το πιο δύσκολο ειδικό μέτρο, αυτό του απογευματινού ωραρίου που αναγκαστικά θα εφαρμοστεί για τέσσερις εβδομάδες στον Πολιχνίτο και στο Πλωμάρι, επιβαρύνοντας περισσότερο τους μαθητές του 1ου και 3ου δημοτικού Πλωμαρίου και Γυμνασίου/Λυκείου Πολιχνίτου, οι γονείς των οποίων χθες το απόγευμα συναντήθηκαν εκ νέου με τους αρμοδίους αντιδημάρχους και τους προϊσταμένους της Εκπαίδευσης στη Λέσβο, για να εκφράσουν εκείνοι πια (μετά τους γονείς των μαθητών του 1ου Δημοτικού Πολιχνίτου) την εναντίωσή τους στο απογευματινό ωράριο, προαναγγέλλοντας ακόμα και καταλήψεις από τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολικά συγκροτήματα της σεισμόπληκτης δημοτικής ενότητας, σε μια εξέλιξη που καταδεικνύει ότι ο σχεδιασμός που προηγήθηκε, εκ του… αποτελέσματος, δεν κατάφερε να περιορίσει τα προβλήματα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με το σημείωμα του κ. Τεντόμα, από τα 50 περίπου σχολικά κτήρια που έπαθαν σοβαρότερες έως ελαφρότερες ζημιές από τον σεισμό της 12ης του Ιούνη, η συντριπτική τους πλειοψηφία θα είναι πανέτοιμα να δεχτούν τα παιδιά την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.

 

Πλαγιά, Τρύγωνας και Μεγαλοχώρι

Πιο συγκεκριμένα ανά περιοχή και περίσταση, ανακοινώθηκε ότι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία Πλαγιάς, Τρύγωνα και Μεγαλοχωρίου θα λειτουργήσουν με δύο εβδομάδες καθυστέρηση, με την κατασκευή των βάσεων των λυομένων αιθουσών να έχει ολοκληρωθεί και να απαιτείται πια η τοποθέτηση των κοντέινερς που ξεκινάει από τη Δευτέρα. Ως εκ τούτου, τις δύο αυτές εβδομάδες τα παραπάνω σχολεία θα στεγαστούν σε χώρους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου, με ταυτόχρονη εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών από τα χωριά τους στο Πλωμάρι.

 

Τα σχολεία του Πλωμαρίου

Σε ό,τι αφορά τώρα στα σχολεία του Πλωμαρίου, σύμφωνα με τον κ. Τεντόμα, για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου αρχικά είχε θεωρηθεί μονόδρομος η στέγασή του κατά 100% σε λυόμενες αίθουσες στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου, όπου όμως δεν υπήρχε ο απαραίτητος χώρος για να τοποθετηθούν. Τελικά με μια εξοικονόμηση χώρων στο κτήριο του Γυμνασίου προέκυψε η αναγκαιότητα εξασφάλισης και τοποθέτησης μόνο τεσσάρων λυομένων αιθουσών για τις οποίες υπήρχε ο απαραίτητος χώρος. Οι βάσεις τώρα για την τοποθέτηση των παραπάνω λυομένων, που εξασφαλίστηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι το 1ο Δημοτικό Σχολείο θα λειτουργήσει εκεί με καθυστέρηση τριών εβδομάδων σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έτσι, τις τρεις αυτές εβδομάδες, αναγκαστικά, το 1ο Δημοτικό θα συστεγαστεί με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου με λειτουργία πρωί-απόγευμα.

 

Τα σχολεία του Πολιχνίτου

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία του Πολιχνίτου, όπου και εκεί προβλέπεται δύσκολος Σεπτέμβρης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σύσκεψης, το Νηπιαγωγείο Πολιχνίτου θα μεταφερθεί σε χώρους του (κλειστού) Γηροκομείου Πολιχνίτου με μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξή του λόγω κάποιων απαραίτητων εργασιών ευπρεπισμού. Για το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου αρχικά είχε θεωρηθεί μονόδρομος η στέγασή του σε 13-15 λυόμενες αίθουσες στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου, όμως δεν υπήρχε ο απαραίτητος χώρος για να τοποθετηθούν. Τελικά με μια εξοικονόμηση χώρων πρόκυψε η αναγκαιότητα εξασφάλισης και τοποθέτησης μόνο τεσσάρων λυομένων αιθουσών για τις οποίες υπήρχε ο απαραίτητος χώρος και οι βάσεις για την τοποθέτησή τους ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου θα λειτουργήσει εκεί με καθυστέρηση τεσσάρων εβδομάδων σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Οπότε όλο αυτό το διάστημα το Δημοτικό Πολιχνίτου αναγκαστικά θα συστεγαστεί με το Γυμνάσιο-Λύκειο με λειτουργία πρωί-απόγευμα και, όπως αναφέρθηκε από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Καλάργαρη και από την προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας κα Στρατάκη, σε συνεννόηση με το Υπ. Παιδείας, στην περίπτωση λειτουργίας σχολείων πρωί-απόγευμα για παιδαγωγικούς λόγους επιβάλλεται η λειτουργία του δημοτικού το πρωί.

 

 

 

Πιο γρήγορα η λύση για το σχολείο Βρίσας

 

Τέλος σχετικά με το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Βρίσας, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό, με την ευθύνη των Τεχνικών υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας, ο κ. Τεντόμας ενημέρωσε πως ήδη προχωρούν με γοργό ρυθμό οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και εγκατάστασης λυομένων αιθουσών.

Έτσι, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι έτοιμο νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, με καθυστέρηση πιθανά μόνο τεσσάρων εβδομάδων. Στο διάστημα αυτό κι αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μεταφοράς του δημοτικού-νηπιαγωγείου Βρίσας κάπου αλλού, η πιθανότερη λύση θα είναι η παράταση του σχολικού έτους κατά τον ίδιο χρόνο, δηλ. για τέσσερις εβδομάδες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top