FOLLOW US

Παιδεία

  • Τέσσερις απόφοιτοι του Εσπερινού Μυτιλήνης πέρασαν φέτος σε Πανεπιστήμια
«Αξίζει να εγγραφείς» στο Εσπερινό σχολείο!

 «Μπα πού να τρέχω πίσω στα θρανία…» σκέφτονται πολλοί. Κάποιοι όμως εξ αυτών προχωρούν τη σκέψη τους και κόντρα στα κάθε λογής εμπόδια επιστρέφουν στο σχολείο για το απολυτήριο, αλλά και γιατί όχι; Για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ, η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Καθηγητών του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις συγχαίρει τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου που εισήχθησαν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και τους εύχεται καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία. Οι επιτυχόντες μαθητές είναι οι Βασιλέλλης Ξενοφών στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής (Θεσσαλονίκης), Κακνή Ευγλωττία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας (Μυτιλήνης), Κορνελάκης Κωνσταντίνος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Ρέθυμνο) και Πρίμπα Μυρτώ στο Τμήμα Ψυχολογίας (Αθήνας).

 

Τα κίνητρα

Το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, μας λέει ο διευθυντής του Χρήστος Εμμανουήλ: «Η ζήτηση για εκπαίδευση είναι εντυπωσιακή. Η βελτίωση της υπάρχουσας εργασιακής κατάστασης, καθώς και η εύρεση καλύτερης εργασίας είναι οι σημαντικότεροι λόγοι απόφασης της συνέχισης των σπουδών στο Εσπερινό σχολείο. Κίνητρο, ωστόσο, μπορεί να θεωρηθεί και η απόκτηση περισσοτέρων γνώσεων για προσωπική ολοκλήρωση και ικανοποίηση ενός ονείρου, που για διάφορους λόγους διακόπηκε στα εφηβικά χρόνια».
Πάντως, έχουν ήδη αρχίσει οι εγγραφές στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λυκειακές Τάξεις. Οι εγγραφές διενεργούνται στη λήξη και τις αρχές κάθε διδακτικού έτους (1-10 Σεπτεμβρίου), ενώ οι μετεγγραφές από τα γενικά λύκεια και γυμνάσια έως 31 Μαρτίου και από τα ΕΠΑΛ έως 15 Οκτωβρίου. Η φοίτηση είναι τριετής (τρεις τάξεις α΄, β΄, γ΄ γυμνασίου) για το γυμνάσιο και τετραετής (τέσσερις τάξεις α΄, β΄, γ΄ και δ΄ λυκείου) για το λύκειο. Το ωράριο αρχίζει από τις 19.20 ως τις 22.55 και τα μαθήματα είναι τα ίδια που διδάσκονται στα γυμνάσια και λύκεια.

 

Όλοι μπορούν να εγγραφούν

Δυνατότητα εγγραφής έχουν εργαζόμενοι μαθητές (αλλοδαποί ή ημεδαποί), αυτοαπασχολούμενοι, όπως και άνεργοι με κάρτα ανεργίας αλλά και μητέρες ανήλικων τέκνων με απασχόληση στα οικιακά.
Στα εσπερινά σχολεία εγγράφονται ενήλικες, χωρίς βεβαίωση εργασίας ή ανεργίας, καθώς και ανήλικοι οι οποίοι απασχολούνται σε οικογενειακή επιχείρηση με υπεύθυνη δήλωση των γονέων ή κηδεμόνων τους. Ενήλικοι άνω των 25 ετών φοιτούν αυτοδίκαια. Εγγράφονται και φοιτούν μαθητές από 14 έως 100 ετών.
Το απολυτήριο ενός εσπερινού λυκείου ή γυμνασίου είναι απόλυτα ισότιμο με το αντίστοιχο ενός ημερήσιου γενικού λυκείου ή γυμνασίου. Τα τμήματα των σχολείων είναι ολιγομελή και υπάρχει αμέριστη συμπαράσταση από τους εκπαιδευτικούς. Επίσης, τα έξοδα μετακίνησης των μαθητών από περιοχές εκτός της πόλης της Μυτιλήνης καλύπτονται. Το όριο των απουσιών είναι μεγαλύτερο από τα λοιπά σχολεία λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.
Οι οικογένειες που δικαιούνται οικονομική ενίσχυση για να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο (κυρίως αθίγγανοι) μπορούν να τη λαμβάνουν στο τέλος της χρονιάς και αφού το σχολείο βεβαιώσει ότι το παιδί φοίτησε. Αλλοδαποί μαθητές μπορούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα.
Στρατεύσιμοι μαθητές και εγκυμονούσες μαθήτριες μπορούν να χαρακτηριστούν κατ’ ιδίαν διδαχθέντες και διδαχθείσες αντίστοιχα, να μην παρακολουθήσουν τα μαθήματα στη διάρκεια του σχολικού έτους, να δώσουν εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς και να έχουν τη δυνατότητα μετάβασης στην επόμενη τάξη.

Εσπερινό Γυμνάσιο
Μαθητές (αλλοδαποί ή ημεδαποί) οι οποίοι δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό σχολείο μπορούν να υποστούν μια τυπική εξέταση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και άλλων μηνών και σε περίπτωση επιτυχίας να λάβουν απολυτήριο δημοτικού και να εγγραφούν στο εσπερινό γυμνάσιο. Η απόκτηση του απολυτηρίου γυμνασίου δίνει τη δυνατότητα εγγραφής στο εσπερινό ΓΕΛ Μυτιλήνης (καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ΓΕΛ ή σχολείο μετά το γυμνάσιο) και περαιτέρω σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και Εσπερινό Λύκειο
Το λύκειο λειτουργεί με όλες τις κατευθύνσεις στη γ΄και δ΄ τάξη. Οι μαθητές της δ΄ τάξης έχουν το δικαίωμα μετά από πανελλαδικές εξετάσεις να εισαχθούν σε όλες τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) ή να λάβουν απολυτήριο με εξετάσεις μέσα στο σχολείο (ενδοσχολικές). Εξετάζονται πανελλαδικά σε διαφορετικά θέματα και μικρότερη ύλη απ’ ό,τι αυτοί των ημερησίων λυκείων. Εισάγονται με ποσοστό 1% επί του συνόλου των εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές. Γι’ αυτό και η πρόσβαση των μαθητών σε αυτές είναι ευκολότερη. Μάλιστα για τη χρονιά που πέρασε το ποσοστό των μαθητών που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άγγιξε το απόλυτο 100%.

Για περισσότερες πληροφορίες και τα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του σχολείου τις ώρες 19:00 - 22:00 μ.μ., και στα τηλέφωνα 22510-47524 και 22510-22502.

 

 

Εγγραφές στο 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

 

Οι εγγραφές στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Μυτιλήνης γίνονται μέχρι και τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου.

Το 2ο ΕΠΑΛ παρουσίασε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ (89%). Οι μαθητές έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής όσον αφορά στην εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια (ΑΕΙ) και στα ΤΕΙ, κάτι που δεν είχαν μέχρι τώρα. Στην Α΄ Τάξη οι μαθητές/-τριες ακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών με μαθήματα γενικής παιδείας, προσανατολισμού και ειδικοτήτων. Θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι προκειμένου να δοθεί στους/στις μαθητές/-τριες η δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους (π.χ. ΣΕΠ, Μαθήματα επιλογής και Ζώνη Σχολικών Δραστηριοτήτων).

Στη Β΄ τάξη οι μαθητές/-τριες μπορούν να επιλέξουν έναν από τους τρεις τομείς επαγγελματικών σπουδών όπου θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας (12 ώρες) και μαθήματα του τομέα (23 ώρες, θεωρητικά και εργαστηριακά).

Στο 2ο ΕΠΑΛ λειτουργούν οι τομείς Οικονομίας και Διοίκησης, Γεωπονίας και Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας.

Στη Γ΄ Τάξη οι μαθητές/-τριες θα επιλέγουν μια από τις ειδικότητες που προσφέρονται στο πλαίσιο του τομέα σπουδών της επιλογής τους και θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας (12 ώρες) και της ειδικότητας που έχουν επιλέξει (23 ώρες, θεωρητικά και εργαστηριακά): Υπαλλήλων Διοικ. & Οικον. Υπηρεσιών, Υπαλλ. Οικον. & Διοικ. Τουρισμού, Τεχνικ. Τεχνολ. Τροφίμων & Ποτών, Φυτικής Παραγωγής, Βοηθός Νοσηλευτών, Βοηθ. Βρεφονηπιοκόμων.

Να σημειώσουμε πως σήμερα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ιδιαίτερα στις ειδικότητες που η πρακτική άσκηση είναι προαπαιτούμενο για να αποδοθεί η άδεια άσκησης κάποιου επαγγέλματος, ψάχνουν μόνοι τους εργοδότη για να προσφέρουν δωρεάν την εργασία τους προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Αυτό πλέον θα γίνεται οργανωμένα, με την επίβλεψη του σχολείου στους εργασιακούς χώρους όπου θα πραγματοποιείται η μαθητεία και θα ολοκληρώνεται με την επίσημη απόδοση τίτλου.

Πληροφορίες, τηλ. 2251 022455

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 14:45
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top