15 υποψήφιοι των εσπερινών λυκείων και ΕΠΑΛ, για ένα καλύτερο «αύριο»

Έδωσαν τη μάχη τους στις Πανελλαδικές

04/07/2014 - 20:35

Είναι απόγευμα, οι ρυθμοί πέφτουν και οι άνθρωποι ξεκουράζονται. Όχι όμως όλοι.

Είναι απόγευμα, οι ρυθμοί πέφτουν και οι άνθρωποι ξεκουράζονται. Όχι όμως όλοι. Συνολικά 15 υποψήφιοι από λυκειακές τάξεις εσπερινού γυμνασίου και επαγγελματικών λυκείων της Λέσβου, από το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ και από Δευτέρα έως Παρασκευή, δήλωναν παρόντες στο σχολείο τους, μαζί με τους καθηγητές τους, ώστε να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Άλλοι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουν να πιάσουν το βιβλίο χρόνια, όπως η Νίκη Λαζάρου, άλλοι με συγκεκριμένο στόχο για κάποια σχολή. Όλοι όμως ζητούν ένα καλύτερο «αύριο». Και δεν το έβαλαν κάτω.

Η Κασσάνδρα Φιλιππή και ο Μισαήλ Φαρσακόπουλος είναι δύο από τους υποψηφίους που μίλησαν στο «Ε» για την επιτυχία τους. Δεν ξέρουν αν έχουν επιτύχει σε κάποια σχολή. Θεωρείται όμως ήδη επιτυχία ο άθλος που αντιμετώπισαν.

Η φοίτηση στο εσπερινό γενικό λύκειο διαρκεί τέσσερα χρόνια, δηλαδή ο μαθητής παρακολουθεί τέσσερις τάξεις. Οι Γ΄ και Δ΄ τάξεις λυκείου του εσπερινού γενικού λυκείου αντιστοιχούν στις Β΄ και Γ΄ τάξεις λυκείου του ημερήσιου γενικού λυκείου, αντίστοιχα. Για να υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να είναι υποψήφιος σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ και να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να έχει ολοκληρώσει τις δύο τελευταίες τάξεις του εσπερινού λυκείου ή αλλιώς να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές όπως αντιστοιχούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 Ο διευθυντής, Βλάσης Ταμβακέρας

Β. Ταμπακέρας, διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου:
«Παρά τις αντιξοότητες, κάνουν το βήμα»
Με τα καλύτερα λόγια μιλά στην εφημερίδα μας ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βλάσης Ταμβακέρας, για τους μαθητές του Σχολείου. «Είναι άξιο θαυμασμού για μένα όλοι όσοι έκαναν το βήμα για να διαβάσουν και να προχωρήσουν μορφωτικά στη ζωή τους. Άλλοι με χίλιες δυο αντιξοότητες, με δουλειές και οικογένεια, άλλοι χωρίς καμμία βοήθεια και υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και προχωρούν. Όλοι οι σπουδαστές αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».

Κασσάνδρα Φιλιππή:
«Χωρίς φροντιστήριο»
«Δεν πήγα όπως θα τα ήθελα, αλλά είμαι ικανοποιημένη γιατί τα έκανα όλα μόνη μου», λέει στο «Ε» η Κασσάνδρα Φιλιππή. Η Κασσάνδρα είναι 21 ετών. «Στα 16 μου είχα μείνει από απουσίες και το άφησα το σχολείο. Μετά είπα να σοβαρευτώ και ήρθα και παρακολούθησα τις δύο τάξεις που είναι υποχρεωτικές για να δώσω πανελλαδικές εξετάσεις», προσθέτει. «Πρώτη φορά έδωσα εξετάσεις και δεν πήγα φροντιστήριο γιατί δεν μπορούσα οικονομικά να το κάνω, δε με έπαιρνε», συνεχίζει. «Η αλήθεια είναι ότι το φροντιστήριο σε οργανώνει και σε βάζει σε ένα ρυθμό. Δηλαδή σου δείχνει τον τρόπο και το σύστημα με το οποίο γίνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις», καταλήγει.
Σε εκείνους που σκέφτονται να γραφτούν στο Εσπερινό Λύκειο τονίζει: «Προτρέπω τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία. Μπορεί να αγχώνεσαι, αλλά στο τέλος βλέπεις ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο». Η Κασσάνδρα ελπίζει να περάσει στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 Ο Μισαήλ Φαρσακόπουλος

Μισαήλ Φαρσακόπουλος, στρατιωτικός:
10 χρόνια μετά, στη μάχη των Πανελλαδικών!
Με καταγωγή από την Καβάλα, ο Μισαήλ Φαρσακόπουλος ήθελε από το 2004 που πήγαινε τεχνικό λύκειο, να περάσει στο πανεπιστήμιο. «Έπρεπε όμως να μπω στο Στρατό για να βοηθήσω την οικογένειά μου». Και μπήκε. Από το 2004 υπηρετεί στη Λέσβο. Δεν επαναπαύτηκε όμως σε αυτά τα 10 χρόνια. Έκανε τουρκικά, αγγλικά, πήρε και το Proficiency. Ασχολήθηκε και με τους Aeolistas και το Θέατρο ΦΟΜ, αλλά και το Φιλοζωικό Σύλλογο «Κιβωτός». «Είχα πάντα ασχολίες γιατί ήθελα να πετυχαίνω στόχους. Ανέκαθεν το όνειρό μου ήταν οι Πολιτικές Επιστήμες. Για να καταφέρω να τα βγάλω πέρα, αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες και έκανα προσωπικές θυσίες. Από νωρίς το πρωί έως τις 2:30 μ..μ ήμουν στο Στρατό, στη συνέχεια έπρεπε να πηγαίνω φροντιστήριο και από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ να πηγαίνω στο Εσπερινό Σχολείο. Και αυτό το πρόγραμμα τηρούσα κάθε μέρα. Φυσικά με διευκόλυναν και στη δουλειά, αλλά πραγματικά το πρόγραμμα ήταν εξουθενωτικό».
Ο Μισαήλ περιμένει να περάσει στις Πολιτικές Επιστήμες, ενώ… κλείνει το μάτι και στη Νομική Κομοτηνής, καθώς οι βαθμοί του ήταν πολύ καλοί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey