Από μία κλωστή οι παιδικοί σταθμοί!

26/06/2014 - 15:23

Από μία κλωστή κρέμεται η εύρυθμη λειτουργία των 18 παιδικών σταθμών του Δήμου Λέσβου, που απασχολούν 500 μικρά παιδιά ετησίως.

Από μία κλωστή κρέμεται η εύρυθμη λειτουργία των 18 παιδικών σταθμών του Δήμου Λέσβου, που απασχολούν 500 μικρά παιδιά ετησίως.

Η προθεσμία των αιτήσεων των γονέων έληξε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Δήμος και το νομικό πρόσωπο Αλληλεγγύης δε γνωρίζει αν θα μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, ενώ οι γονείς αγνοούν πλήρως το εάν και πότε θα μπορέσουν να ενταχθούν στο ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που προβλέπει δωρεάν τροφεία.

Τα «δοχεία» εργαζομένων και τροφείων είναι συγκοινωνούντα. Τα τελευταία χρόνια το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου εξασφάλιζε μέσω εγγυητικών πιστώσεων την πρόσληψη 19 συμβασιούχων και τη δυνατότητα δωρεάν τροφείων σε 80 παιδιά. Η ένταξη του νομικού προσώπου του Δήμου Λέσβου στο πρόγραμμα που εξασφάλιζε τα δωρεάν τροφεία, αποτελούσε και κριτήριο για την πρόσληψη των εν λόγω συμβασιούχων.

Το 2010, οι ωφελούμενοι ήταν 20, στη συνέχεια τετραπλασιάστηκε ο αριθμός σε 80, ενώ κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά είχαν εξασφαλιστεί 137 θέσεις. Ωστόσο, 80 ήταν οι οικογένειες που απευθύνθηκαν και έγιναν δεκτές από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), τον ενδιάμεσο φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Επίσης, όπως εξηγεί στο «Ε» και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αναστασία Αντωνέλλη, «από το πρόγραμμα είχε έσοδα και ο Δήμος, ο οποίος εισέπραττε 2.500 ευρώ ετησίως ανά παιδί. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η νομοθεσία άνοιγε δίοδο για προσλήψεις στις υπηρεσίες που είναι ανταποδοτικές».

Πιο χαμηλό εισόδημα
Η κ. Αντωνέλλη κάνει λόγο για αδυναμία επανεκκίνησης του προγράμματος που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ κάθε χρόνο, για τη σαιζόν 2014 - 2015. «Εάν δε μεταφερθεί η συγκεκριμένη δράση στο νέο ΕΣΠΑ, δεν μπορούν να εγκριθούν και οι νέοι πόροι», μας λέει. Κάτι τέτοιο ακόμα δεν έχει γίνει και γι’ αυτό έχει «κολλήσει» και η έναρξη της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων από τις οικογένειες που θέλουν να δηλώσουν και φέτος συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Η δυσκολία εύρεσης των απαιτούμενων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη φετινή σχολική σαιζόν που ξεκινάει το Σεπτέμβριο, αναγκάζει σε αναδίπλωση και αλλαγή των κριτηρίων για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών και βρεφών στους παιδικούς σταθμούς.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν στο εισοδηματικό όριο, με τις εισηγήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων να εστιάζουν στη μείωσή του από 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που είναι έως τώρα, στις 25.000 ευρώ τουλάχιστον.

Πότε θα ξέρουν οι γονείς
Στο μεταξύ, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχει άμεση σχέση με την εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών, που δε θα μπορούν να ξεκινήσουν ομαλά από το Σεπτέμβριο αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις. «Το μόνιμο προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς ανέρχεται σε 69 εργαζομένους και για την κανονική λειτουργία απαιτούνται επιπρόσθετα 30 συμβασιούχοι.

Ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης είχε τη δυνατότητα πρόσληψης 28 συμβασιούχων, μόνο για τους παιδικούς σταθμούς της Μυτιλήνης, ενώ εμείς κάναμε όλες αυτές τις προσπάθειες για 19 συμβασιούχους, που πλέον δε γνωρίζουμε αν θα επαναπροσληφθούν».

Επίσης η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώθηκε και οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν έως τέλος Ιουλίου αν το παιδί τους έγινε δεκτό στον παιδικό σταθμό, διαφορετικά θα πρέπει να στραφούν σε ιδιωτικό.

«Αν δε γνωρίζουμε αν θα έχουμε εργαζομένους και πώς θα λειτουργήσουν οι σταθμοί, πώς το νομικό πρόσωπο θα γνωρίζει και πόσα παιδιά θα μπορούν να εγγραφούν;» λέει η κ. Αντωνέλλη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey