Βαρύς ο φόρτος της επίβλεψης για τις Φοιτητικές Εστίες

Ενίσχυση με μηχανικούς ζητά το Πανεπιστήμιο

27/02/2014 - 13:50

Με στόχο την ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστήμιου, οι πρυτανικές αρχές πραγματοποιούν επαφές με άλλους δημόσιους φορείς, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Με στόχο την ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστήμιου, οι πρυτανικές αρχές πραγματοποιούν επαφές με άλλους δημόσιους φορείς, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η επίβλεψη των εργασιών για την ανέγερση των Φοιτητικών Εστιών δημιουργεί αυξημένες ανάγκες στη συγκεκριμένη υπηρεσία και όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, φορείς που κρίνουν σκόπιμο να ενισχυθούν με προσωπικό οι τεχνικές τους υπηρεσίες σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μπορούν να αποταθούν σε άλλους φορείς και να ζητήσουν τη διάθεση μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικότητες τις οποίες ζητούν οι πρυτανικές αρχές, είναι αυτές των αρχιτέκτονα μηχανικού και του πολιτικού μηχανικού. Για την επίβλεψη των εργασιών ανέγερσης αναγκαία κρίνεται και μία ακόμα ειδικότητα, αυτή του μηχανολόγου μηχανικού, στην οποία όμως έχει επάρκεια.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (3669 τού 2008 Κωδικοποίηση Νομοθεσίας για Δημόσια Έργα), προβλέπεται για τους δημόσιους φορείς που χρειάζονται ενίσχυση σε ειδικότητες μηχανικών για επιβλέψεις που πραγματοποιούν, να απευθύνονται στους εποπτεύοντες οργανισμούς τους και αν δε λάβουν θετική απάντηση, σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Νομοθετικά τουλάχιστον, έχει προβλεφτεί και η περίπτωση που δε βρεθεί λύση με δημόσιους φορείς, και αυτή είναι η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες μηχανικούς. Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν υπήρξε ανταπόκριση από το Υπουργείο Παιδείας και στη συνέχεια ζητήθηκε η αρωγή από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Οι μέχρι τώρα συνομιλίες για το θέμα των πρυτανικών αρχών με τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, και το γενικό γραμματέα, Νίκο Ζωίδη, βαίνουν καλώς και με τα έως τώρα δεδομένα σύντομα αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη.

«Δεν επηρεάζουν»
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαβεβαιώνουν και οι πρυτανικές αρχές είναι πως δεν επηρεάζεται η εξέλιξη των εργασιών από τις διεργασίες που γίνονται για την ενίσχυση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ήδη το έργο της επίβλεψης πραγματοποιείται ομαλά στο πρώτο στάδιο των εργασιών και το χρονοδιάγραμμα τηρείται αυστηρά. Όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινό μας φύλλο, η τελετή για το θεμέλιο λίθο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου.

Μετά την πρώτη φάση των χωματουργικών εργασιών, θα αρχίσει η ανέγερση των δύο από τα συνολικά τέσσερα κτήρια που πρόκειται να χτιστούν. Οι σκελετοί των δύο κτηρίων πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, ενώ παράλληλα θα προχωρούν και οι χωματουργικές εργασίες για τα υπόλοιπα κτήρια. Δεν έχει σημειωθεί κάποια αξιόλογη δυσκολία μέχρι στιγμής, πέρα από το βραχώδες υπέδαφος που δε διευκολύνει τις εκσκαφές.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Το έργο των Φοιτητικών Εστιών είναι για μας ύψιστης σημασίας. Σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης της Τεχνικής μας Υπηρεσίας ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της επίβλεψης, βρισκόμαστε σε συνεννόηση εδώ και αρκετές ημέρες με άλλους φορείς, όπως η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επιδιώκοντας να δώσουμε την καλύτερη λύση στο ζήτημα. Είμαι βέβαιος πως δε θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με την εξέλιξη των εργασιών.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey