Χωρίς καθυστερήσεις, ανέγερση εστιών του Πανεπιστημίου

Σώζονται και τα ελαιόδεντρα…

28/01/2014 - 14:30

Με τους θετικότερους οιωνούς ξεκινά η κατασκευή των φοιτητικών εστιών στην περιοχή Γαϊδαροανήφορος Μυτιλήνης.

Με τους θετικότερους οιωνούς ξεκινά η κατασκευή των φοιτητικών εστιών στην περιοχή Γαϊδαροανήφορος Μυτιλήνης.

Με τη συνεργασία Πανεπιστημίου, Διεύθυνσης Δασών και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα σωθεί ο μεγαλύτερος αριθμός από τα 40 - 50 περίπου ελαιόδεντρα του οικοπέδου των ανεγειρόμενων εστιών.

Το σύνηθες σε ανάλογες περιπτώσεις είναι να καταλήγουν σε καυσόξυλα όσα δέντρα συμπίπτουν με τα σχέδια των κτηρίων, αφού είναι η πιο φθηνή και σύντομη διαδικασία.

Αναλυτικότερα, μεγάλη προσοχή θα δοθεί κατ' αρχήν στο να παραμείνουν όσο το δυνατό περισσότερα δέντρα στο οικόπεδο εφόσον δεν εμποδίζουν τις εργασίες.

Όσα όμως πρέπει να απομακρυνθούν υποχρεωτικά, δε θα κοπούν, αλλά θα μεταφυτευτούν σε άλλες περιοχές, εφόσον δεν υπάρχουν απαγορευτικοί παράγοντες μετά από εκτίμηση γεωπόνου. Μάλιστα, ήδη έχουν βρεθεί δύο προσφερόμενες περιπτώσεις για τη μεταφορά τους.

Η πρώτη αφορά στη δημιουργία «μικρού ελαιώνα» για τις εκθεσιακές ανάγκες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, με τη Διεύθυνση του Μουσείου να έχει δηλώσει ήδη ενδιαφέρον για τα δέντρα.

Η δεύτερη εναλλακτική λύση έρχεται από τη Διεύθυνση Δασών και η μεταφύτευση θα γίνει σε περιοχή της Καλλονής. Μάλιστα ο διευθυντής της υπηρεσίας, Φώτης Κράλης, ανέθεσε σε γεωπόνο την εκτίμηση του όλου εγχειρήματος, το οποίο μόνο ως απλό δεν αξιολογείται, τη στιγμή μάλιστα που το χρονοδιάγραμμα ανέγερσης των εστιών δεν ξεπερνά τους 18 μήνες και πρέπει να τηρηθεί αυστηρά.

Ζητήθηκε συνδρομή
Για το λόγο αυτόν, ζητήθηκε και η συνδρομή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στον τομέα της επίβλεψης, την ευθύνη της οποίας έχει η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου. Εξ άλλου, στις αρχές του επόμενου μήνα εκτιμάται ότι θα στηθούν οι πρώτες εγκαταστάσεις του εργοταξίου και θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ο αντιπρύτανης Φοιτητικών Θεμάτων του Πανεπιστημίου, Νίκος Σουλακέλλης, δήλωσε στο «Ε»: «Ελπίζουμε πως με τη συνεργασία του Μουσείου και τη βοήθεια της Διεύθυνσης Δασών, θα σωθούν τα περισσότερα δέντρα.

Είναι κρίμα έστω και ένα ελαιόδεντρο να καταλήγει καυσόξυλα και θέλουμε όσο το δυνατό περισσότερα να παραμείνουν στο χώρο.

Πρώτο μας μέλημα, φυσικά, παραμένει η τήρηση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey