
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Παρέμβαση του Κ.Κ.Ε. στα προβλήματα των ειδικών σχολείων
Κλειστό παραμένει, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας στη Λήμνο, καθώς δεν υπάρχει κανείς εκπαιδευτικός παρά μόνο η διευθύντρια. Το Ειδικό Σχολείο στο Ρεπανίδι, απ’ την άλλη, υπολειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί και το απαραίτητο προσωπικό.
Κλειστό παραμένει, δύο και πλέον εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας στη Λήμνο, καθώς δεν υπάρχει κανείς εκπαιδευτικός παρά μόνο η διευθύντρια. Το Ειδικό Σχολείο στο Ρεπανίδι, απ’ την άλλη, υπολειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί και το απαραίτητο προσωπικό.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα ειδικά σχολεία της χώρας, μετά τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή η βουλευτής τού Κ.Κ.Ε. Λιάνα Κανέλλη, ενώ κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κ. Κανέλλη, «γονείς και παιδιά ενημερώνονται ότι λόγω της έλλειψης σε εκπαιδευτικούς και άλλο ειδικό και βοηθητικό προσωπικό, θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους “μέχρι νεοτέρας” ή ότι οφείλουν οι γονείς με δική τους ευθύνη να φέρουν τα παιδιά στο σχολείο λόγω της σχεδόν παντελούς έλλειψης οδηγών και συνοδών για να κινήσουν τα σχολικά οχήματα που διαθέτουν».
Σε κάποια από τα σχολεία ειδοποιούνται οι οικογένειες ότι η μεταφορά θα ξεκινήσει από αυτή την εβδομάδα, με παράταση συμβάσεων. Οι οδηγοί και οι συνοδοί για τα 26 ειδικά σχολεία που έχουν δικά τους μεταφορικά μέσα, δεν έχουν προσληφθεί ακόμη.
«Οι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής είναι κάτω από το 50% στις θέσεις τους, οι ελλείψεις σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό ακόμη μεγαλύτερες, το βοηθητικό προσωπικό τείνει να εκλείψει! Τα Τμήματα Ένταξης, στον αέρα, μια και οι ανάλογοι διορισμοί δεν έχουν γίνει και οι όποιοι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί μετακινούνται για να καλύψουν άλλα κενά. Είναι ορατός ο κίνδυνος τα περισσότερα Τμήματα Ένταξης να μη λειτουργήσουν καθόλου», τονίζει η κ. Κανέλλη.
Μέσω ΕΣΠΑ
Η παράλληλη στήριξη προαναγγέλθηκε από το αρμόδιο υπουργείο ότι θα λειτουργήσει για μια ακόμα χρονιά μέσω του ΕΣΠΑ! Με βάση την περσινή εμπειρία και από αυτά που ενημερώνονται οι γονείς, κανείς δεν ξέρει πότε θα φτάσουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία.
Πέρυσι, σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν έφτασαν ποτέ οι εκπαιδευτικοί, είτε έφταναν μέχρι και το μήνα Απρίλιο.
Σύμφωνα με την κ. Κανέλλη, «η λαϊκή οικογένεια βρίσκεται με το πρόβλημα εκπαίδευσης, φροντίδας και εξασφάλισης των παιδιών μόνη της, τσακίζεται η ψυχική και η βιοποριστική αντοχή της», ενώ ζητάει από τον υπουργό να γίνουν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι διορισμοί μόνιμου ειδικού εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, για να λειτουργήσουν κανονικά και με πλήρη πρόγραμμα όλα τα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης και η παράλληλη στήριξη για όσα παιδιά την έχουν ανάγκη.
Τέλος, ζητάει να καλυφθούν πλήρως όλα τα παιδιά από δημόσια μέσα μεταφοράς, με όρους ασφάλειας και χωρίς επιβάρυνση των γονιών τους.