1.000 φύλλα πορείας μοιράζει η Αστυνομία σε εκπαιδευτικούς στο Νομό Λέσβου. Άγνοια για κάθε στοιχείο που αφορά στην επίταξη απ’ την πλευρά της διοίκησης της Εκπαίδευσης

Μέρες πολέμου στα… σχολειά

14/05/2013 - 15:46

Όπως ακριβώς όταν γίνεται πόλεμος, οπότε και τίθεται σε ισχύ το μέτρο της επιστράτευσης με τη βοήθεια της Αστυνομίας, απ’ άκρη σ’ άκρη χθες στα σχολειά όλου του Νομού Λέσβου η ΕΛΑΣ μοίραζε φύλλα πορείας στους εκπαιδευτικούς, υλοποιώντας την κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση εν όψει απεργίας στις μέρες των εξετάσεων.

Όπως ακριβώς όταν γίνεται πόλεμος, οπότε και τίθεται σε ισχύ το μέτρο της επιστράτευσης με τη βοήθεια της Αστυνομίας, απ’ άκρη σ’ άκρη χθες στα σχολειά όλου του Νομού Λέσβου η ΕΛΑΣ μοίραζε φύλλα πορείας στους εκπαιδευτικούς, υλοποιώντας την κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση εν όψει απεργίας στις μέρες των εξετάσεων. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι ο αριθμός των φύλλων πορείας που από χθες επιδίδονταν και θα συνεχίσουν να επιδίδονται και σήμερα, θα φτάσει σε επίπεδο Νομού τα 1.000, παρ’ ότι οι εμπλεκόμενοι με τις Πανελλαδικές εκπαιδευτικοί δεν ξεπερνούν τους 600.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έλαβαν φύλλα πορείας και καθηγητές που διδάσκουν σε γυμνάσια, ενώ υπήρξαν αποδέκτες ακόμη και αποσπασμένοι, που ουδεμία σχέση έχουν στην πράξη με την εξεταστική διαδικασία. Για όλα αυτά, η διοίκηση της Εκπαίδευσης είχε παντελή άγνοια, αφού η Αστυνομική Διεύθυνση δήλωνε προς κάθε πλευρά πως η όλη υπόθεση και οι παράμετροι που την αφορούν, είναι απόρρητες.

Στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής απόφασης για επίταξη των εκπαιδευτικών απ’ το πρωί της Δευτέρας, απ’ το βράδυ της Κυριακής - όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες - ήταν στη διάθεση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου φάκελοι, χαρακτηρισμένοι ως απόρρητοι, που προωθήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα όλου του Νομού, προκειμένου να γίνει κατά τόπους η επίδοση των φύλλων επίταξης.

Και στα σχολειά
Ενδεικτικό της οργανωμένης προσπάθειας που καταβλήθηκε από νωρίς χθες το πρωί ώστε να επιδοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων προσωπικών φύλλων σε εκπαιδευτικούς, ήταν και η «μαζική» εύρεσή τους - πού αλλού; - στο χώρο του σχολείου. Ειδικά στο νησί της Λήμνου, όπως μας μεταφέρθηκε, υπήρξε συντονισμένα επίδοση των φύλλων επίταξης επί τόπου στα σχολεία του νησιού, ενώ ανάλογα παραδείγματα, αλλά σε μικρότερη έκταση, υπήρξαν και στη Λέσβο.

Πολλοί καθηγητές έψαχναν χθες να βρουν με ποιο κριτήριο ειδοποιήθηκε ο ένας ή ο άλλος συνάδελφός τους, κι όχι οι ίδιοι. Μάλιστα παρουσιάστηκε το οξύμωρο σχήμα να έχουν σε ένα σχολείο επιστρατευθεί καθηγητές που δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις, και άλλοι, οι οποίοι θα μετάσχουν ως επιτηρητές, να μην έχουν λάβει αντίστοιχο φύλλο πορείας.

Απ’ την Αστυνομική Διεύθυνση τηρήθηκε σιγή ιχθύος σε σχέση με το συνολικό αριθμό των σφραγισμένων και απόρρητων φύλλων επιστράτευσης, αλλά και για το ρυθμό επίδοσής τους, αφού δε μας δόθηκε πληροφόρηση ούτε για το πόσα ειδοποιητήρια είχαν επιδοθεί έως αργά το μεσημέρι χθες. Αυτό που μας τονίστηκε, πάντως, είναι ότι το συγκεκριμένο έργο δε μονοπωλεί - όπως αρκετοί καθηγητές υποστήριζαν χθες - τη δουλειά των αστυνομικών τμημάτων του Νομού και μας παρέπεμψαν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.

Καμμία ενημέρωση
Οι οποίες υπηρεσίες, όμως, είχαν παντελή άγνοια για το όλο θέμα. Μάλιστα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, δεδομένης και της απουσίας χθες της διευθύντριας, Μαρίας Παπαδανιήλ, στη Λήμνο, δεν υπήρχε εικόνα ούτε καν για το γεγονός ότι ξεκίνησε η επίδοση των φύλλων επιστράτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη άγνοια υπήρξε και στο αμέσως επόμενο επίπεδο διοίκησης της Εκπαίδευσης, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου. Εκεί, όσοι καθηγητές ζήτησαν ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με την επίταξη ή αν υπάρχει κάποιος κατάλογος ονομάτων αυτών που θα επιστρατευθούν, έτυχαν της στερεότυπης απάντησης «δε γνωρίζουμε τίποτα».

Ομοίως καθηγητές που είναι μεταξύ των 600 εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν την όλη διαδικασία των Πανελλαδικών, ζήτησαν να πληροφορηθούν (δίχως όμως να σταθούν περισσότερο τυχεροί σε ενημέρωση) αν, δεδομένης της επιστράτευσης, θα αποζημιωθούν για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις ως επιτηρητές ή ό,τι άλλο έχουν αναλάβει.

Σε επίπεδο Νομού Λέσβου υπηρετούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μαζί με αναπληρωτές και ωρομισθίους, περί τους 1.300 εκπαιδευτικούς, απ’ τους οποίους αναμένεται να λάβουν φύλλα πορείας 1.000 με 1.100, όσοι είναι δηλαδή και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ανεξαρτήτως αν μεταξύ τους υπάρχει σημαντικός αριθμός που δεν εμπλέκεται στις εισαγωγικές εξετάσεις. Πανελλαδικά ανακοινώθηκε πως θα επιδοθούν περί τα 88.000 φύλλα επίταξης.

 

Μαζική αναμένεται η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου, που θα αποφασίσει και για την απεργία
Ψηφίζουν σήμερα οι καθηγητές

Μαζικότητα που ίσως θα ανατρέψει χρονικά και τον προγραμματισμό των σημερινών εκλογών, αναμένεται στη γενική συνέλευση των Καθηγητών της Λέσβου, που ξεκινά στις 9 το πρωί στην αίθουσα τελετών του Πειραματικού Λυκείου, στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης.

Σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί από καιρό, οι εκπαιδευτικοί της Λέσβου ψηφίζουν για την ανάδειξη του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου, των αντιπροσώπων του νησιού στο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΟΛΜΕ), καθώς και των αντιπροσώπων για το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ. Στις εκλογές συμμετέχουν με ψηφοδέλτιά τους πέντε συνολικά παρατάξεις: «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου», «Αυτόνομη Πρωτοβουλία», «ΕΣΑΚ - ΔΕΕ (ΠΑΜΕ)», «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΑΚΕΤΕΕ) Λέσβου».

Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμενόταν να ξεκινήσει στις 11 μετά την ολοκλήρωση της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, που όμως δεδομένων των εξελίξεων αναμένεται να διαρκέσει πολύ περισσότερο και έτσι η έναρξη της ψηφοφορίας να μετατεθεί τουλάχιστον κατά μία ώρα αργότερα.

Το μείζον θέμα για το οποίο θα κληθούν να αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι αν η Λέσβος θα πει «ναι» ή «όχι» στην απεργία την εξεταστική περίοδο. Κατά πλειοψηφία, η ΟΛΜΕ, με εννέα ψήφους υπέρ και δύο κατά, προτείνει απεργιακές κινητοποιήσεις την πρώτη ημέρα των εξετάσεων 17 Μαΐου, καθώς και πενθήμερη απεργία από τις 20 μέχρι τις 24 του μήνα.

 

Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Αιγαίου
Ψήφισμα κατά της επιστράτευσης

Με ψήφισμα της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μελών του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Αιγαίου καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση για προληπτική επιστράτευση των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης πριν καν οι τελευταίοι πάρουν απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Η απόφαση για επιστράτευση εμφανίζεται υποκριτικά ως μέσο προστασίας των μαθητών, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα επίδειξη αυταρχισμού εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να τρομοκρατήσει όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά κάθε κλάδο εργαζομένων που αντιδρά στα βάρβαρα και αντιδραστικά μέτρα του μνημονίου», τονίζεται στο ψήφισμα. Οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ζητούν την άμεση ανάκληση της απόφασης και καλούν σε γενικότερη συστράτευση όλων των εργαζομένων ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό. «Σαν εργαζόμενοι αλλά και σαν γονείς, αρνούμαστε να δεχτούμε πως το μέλλον των παιδιών μας “προστατεύεται” με ημιδικτατορικές αποφάσεις και μάλιστα από μια κυβέρνηση που τσαλαπατά τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας», υποστηρίζουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey