Ευχάριστα τα νέα για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΕΣΠΑ

31/08/2012 - 15:13

Ένα βήμα πριν την ένταξή του στο ΕΣΠΑ έχει φτάσει το παλιό κτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Μέσα στις τελευταίες ημέρες υποβλήθηκε προς έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προς τη Διαχειριστική Αρχή και η οικοδομική άδεια που εκκρεμούσε, κι έτσι, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι γονείς του Σχολείου ενδέχεται να λάβουν χαρμόσυνα νέα.

Ένα βήμα πριν την ένταξή του στο ΕΣΠΑ έχει φτάσει το παλιό κτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης. Μέσα στις τελευταίες ημέρες υποβλήθηκε προς έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προς τη Διαχειριστική Αρχή και η οικοδομική άδεια που εκκρεμούσε, κι έτσι, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι γονείς του Σχολείου ενδέχεται να λάβουν χαρμόσυνα νέα που θα αφορούν στην ανακατασκευή του κτηρίου μετά από επτά ολόκληρα χρόνια που μένει κλειστό, με απώτερο στόχο τη λειτουργία του ξανά ως σχολικής μονάδας, που θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Μαζί με αυτό, ο Δήμος Λέσβου ευελπιστεί να εντάξει στο ΕΣΠΑ και το Δημοτικό Σχολείο της Θερμής, καθώς κι ένα από αυτά του Πλωμαρίου, που χρειάζονται επισκευαστικές επεμβάσεις.

Από τη στιγμή που έκλεισε το παλιό κτήριο του Σχολείου τους, πριν από επτά σχεδόν χρόνια για λόγους ασφάλειας των μαθητών, οι γονείς του 5ου Δημοτικού δεν έχουν σταματήσει να διεκδικούν την ανακατασκευή και επαναλειτουργία του, ώστε να μη στεγάζονται τα παιδιά τους στα λυόμενα που βρίσκονται λίγο πιο πάνω.

Μια αποδοτική χρονιά…
Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα αποδοτική για τον αγώνα τους. Ήδη από τον περασμένο χειμώνα έχει υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια από τις δημοτικές υπηρεσίες, ώστε να προλάβουν να ολοκληρωθούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και οι ηλεκτρολογικές μελέτες, με δύο μηχανικούς του Δήμου να δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά για την ολοκλήρωση του φακέλου του συγκεκριμένου έργου.

Η αρχή του τέλους για το έργο-σήριαλ του Σχολείου της Επάνω Σκάλας ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, οπότε και άνοιξε σχετική πρόσκληση απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για έργα που αφορούν στις υποδομές της εκπαίδευσης. Είχαν ήδη ξεπεραστεί, με τη βοήθεια της προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας, Ελένης Μητρίτσα, και της υποθηκοφύλακα Μυτιλήνης, Αναστασίας Κορδώνη, διάφορα «εμπόδια» γραφειοκρατικού χαρακτήρα, που αφορούσαν ουσιαστικά στην προέγκριση οικοδομικής άδειας που «σκόνταφτε» στο ότι δεν ήταν σαφές το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου (Δημόσιο ή Δήμος). Στην πρόοδο του φακέλου βοήθησαν επίσης, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Τσακίρη, οι προϊστάμενες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Μαρία Δανιά, και των Εφορειών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου.

Αυτό που μένει τώρα, είναι η έγκριση του φακέλου για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (η προθεσμία υποβολής λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου), ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός που διεκδικούν ο Δήμος Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για έργα εκπαίδευσης, είναι 2,8 εκατ. ευρώ. Εκτός από το 5ο Δημοτικό, φάκελοι πρόκειται να υποβληθούν και για το Δημοτικό Σχολείο της Θερμής και ένα από τα δημοτικά σχολεία του Πλωμαρίου. Εκτός διαδικασίας θα μείνει το Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου, αφού για την επισκευή του χρειάζεται έγκριση κτηριολογικού προγράμματος από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει.

… για ένα σύγχρονο έργο
Έτσι, οι συνεχείς προσπάθειες και πιέσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τους αρμοδίους, αλλά και η προθυμία που έδειξαν ο Δήμος και η Περιφέρεια να «κινήσουν» τις μελέτες που εκκρεμούσαν και τη διαδικασία εύρεσης χρηματοδότησης του έργου, φτάνουν τώρα, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να έχουν μια ευχάριστη εξέλιξη για το όλο θέμα.

Βάσει των μελετών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, προβλέπεται, πέραν της βασικής ανάγκης για στατική αποκατάσταση του εκπαιδευτηρίου, να διαμορφωθεί κι όλος ο αύλειος χώρος, αλλά και να γίνει πλήρης ανακαίνιση του διδακτηρίου. Ακόμη προβλέπεται να διαμορφωθούν μεγάλες αίθουσες και βοηθητικοί χώροι (εργαστήρια, βιβλιοθήκη, γραφεία), υποδομές για την εξυπηρέτηση μαθητών ΑμεΑ, καθώς και να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά που θα εξοικονομούν ενέργεια, καθιστώντας το Σχολείο μία σύγχρονη, «πράσινη» μονάδα.

«Ενημερωθήκαμε μέσα στην εβδομάδα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πως ολοκληρώθηκαν επιτέλους οι μελέτες κι εκδόθηκε η οικοδομική άδεια», ανέφερε χτες στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Καρέκος.

«Ευτυχώς, τόσο οι πιέσεις οι δικές μας, όσο και η δουλειά που έκανε το υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου, αλλά και το ότι ο κ. Τσακίρης και ο δήμαρχος τήρησαν τις υποσχέσεις που μας έδωσαν, τελικά απέδωσαν. Αν ξεκινήσει η αποκατάσταση και όταν ολοκληρωθεί, το Σχολείο μας θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα του νησιού. Εμείς, όπως και να έχει, δε σταματάμε. Ελπίζουμε και συνεχίζουμε.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey