Διεκδικεί 2,8 εκατ. ευρώ απ’ την πρόσκληση για τα εκπαιδευτήρια, που άνοιξε η Περιφέρεια

Στο ΕΣΠΑ το 5ο Δημοτικό

24/07/2012 - 15:40

Επιτέλους, μετά από μία επταετία που παραμένει κλειστό, μπαίνει στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, η οποία σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2013.

Επιτέλους, μετά από μία επταετία που παραμένει κλειστό, μπαίνει στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, η οποία σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα μπορεί και να έχει ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2013. Η αρχή του τέλους για το έργο-σήριαλ του Σχολείου της Επάνω Σκάλας ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν και άνοιξε πρόσκληση απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για έργα που αφορούν στις υποδομές της εκπαίδευσης. Ο Δήμος Λέσβου είναι έτοιμος να υποβάλει άμεσα το φάκελο για την ένταξη του έργου, ενώ εκτός απ’ το 5ο Δημοτικό της Μυτιλήνης, ευελπιστεί να εντάξει στο ΕΣΠΑ και τα Δημοτικά Σχολεία Θερμής και Αγιάσου.

Συνολικά 5,9 εκατ. ευρώ διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ στους δήμους και την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομών στον τομέα της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα έργα που θα αφορούν στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με έμφαση - όπως τονίζεται στην απόφαση του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή - «στην ανέγερση ή αναβάθμιση κτηριακών υποδομών προσχολικής αγωγής και στην αναμόρφωση, ανακατασκευή, βελτίωση ή προσθήκη σε υφιστάμενο σχολικό κτήριο με στόχο την ποιοτική του αναβάθμιση».

Έτοιμος ο Δήμος
«Η πρόσκληση μας βρίσκει έτοιμους για την υποβολή πρότασης ύψους 2,8 εκατ. ευρώ που αφορά στη στατική αποκατάσταση, στην ενεργειακή αυτονομία και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιάννης Τσακίρης, σημειώνοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος να έχει ετοιμάσει φακέλους για την ένταξη εργασιών βελτίωσης δύο ακόμη σχολικών κτηρίων, των Δημοτικών Αγιάσου και Θερμής.

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, από το Φεβρουάριο και με τη βοήθεια των μελετών τού ΟΣΚ για το 5ο Δημοτικό, «υπήρξε απ’ τις δημοτικές υπηρεσίες μια συντονισμένη υπερπροσπάθεια ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν τα αρχιτεκτονικά και τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, για να μη χαθεί η ευκαιρία τού ΕΣΠΑ».

Για αυτό και δύο μηχανικοί του Δήμου, όπως συνέχισε ο κ. Τσακίρης, οι Μιχάλης Καλδής και Ερμόλαος Σέντας, όπως και η αρχιτέκτονας Χάιδω Μπέκα, δούλεψαν σχεδόν αποκλειστικά στην ολοκλήρωση του φακέλου για να ωριμάσει το έργο.



«Πράσινο» σχολείο
Βάσει των μελετών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, προβλέπεται πέραν της βασικής ανάγκης για στατική αποκατάσταση του εκπαιδευτηρίου, να διαμορφωθεί κι όλος ο αύλειος χώρος, αλλά και να γίνει πλήρης ανακαίνιση του διδακτηρίου. Ακόμη προβλέπεται να διαμορφωθούν μεγάλες αίθουσες και βοηθητικοί χώροι (εργαστήρια, βιβλιοθήκη, γραφεία), υποδομές για την εξυπηρέτηση μαθητών ΑμεΑ, καθώς και να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά που θα εξοικονομούν ενέργεια, καθιστώντας το Σχολείο μία σύγχρονη, «πράσινη» μονάδα.


«Γολγοθάς» για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια
Τίνος είναι το Σχολείο;

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, έπρεπε για να επιτευχθεί η ωρίμανση της πρότασης το έργο να έχει οικοδομική άδεια. Απ’ την ώρα, όμως, που υποβλήθηκε ο φάκελος στην Πολεοδομία, υπηρεσία ομοίως του Δήμου Λέσβου, μέχρι να πρωτοκολληθεί, ουσιαστικά να πάρει προέγκριση με τα νέα δεδομένα η άδεια οικοδομής για τις εργασίες στο 5ο Δημοτικό Μυτιλήνης, πέρασε πάνω από ενάμισης μήνας.

«Υπήρξαν μια σειρά από εμπόδια γραφειοκρατικού χαρακτήρα, τα οποία αν δεν αντιμετωπίζαμε, δε θα μπορούσε να βγει άδεια», είπε ο κ. Τσακίρης, χαρακτηρίζοντας ως το βασικότερο το γεγονός ότι το Σχολείο φαινόταν αγνώστου ιδιοκτήτη.

«Ευτυχώς με τη βοήθεια της προϊσταμένης της Κτηματικής Υπηρεσίας, Ελένης Μητρίτσα, που βεβαίωσε ότι δεν είναι του Δημοσίου, αλλά και της υποθηκοφύλακα Μυτιλήνης Αναστασίας Κορδώνη, που με την αρχή του προδήλου - αφού δεν είναι του Δημοσίου, είναι του Δήμου - απεφάνθη ότι κύριος του ακινήτου είναι ο Δήμος, καταφέραμε να λύσουμε και αυτό το ζήτημα», είπε ο κ. Τσακίρης, που ομοίως ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους στην πρόοδο του φακέλου τις προϊστάμενες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Μαρία Δανιά, και των Εφορειών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey