FOLLOW US

Παιδεία

  • Κι άλλοι μαθητές του Νομού που ήρθαν «πρώτοι» στα σχολεία τους
«Ανεβασμένοι» οι βαθμοί

Με μεγαλύτερη συμμετοχή από την περσινή χρονιά, αλλά και με αρκετά καλές βαθμολογίες που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τις «πρώτες» τού 2011, ολοκληρώθηκαν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για το Νομό Λέσβου.

Με μεγαλύτερη συμμετοχή από την περσινή χρονιά, αλλά και με αρκετά καλές βαθμολογίες που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν τις «πρώτες» τού 2011, ολοκληρώθηκαν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για το Νομό Λέσβου. Τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξακολουθούν να απουσιάζουν κι έτσι δεν μπορούν να εκτιμηθούν καθόλου ποσοστά επιτυχίας σε επίπεδο Νομού, ούτε το ποια μαθήματα ήταν αυτά που δυσκόλεψαν περισσότερο τους μαθητές. Έτσι, το «Ε» δημοσιεύει και σήμερα μια σειρά ονομάτων παιδιών και των βαθμών που πέτυχαν, από όσα λύκεια κατάφερε να έχει αντίστοιχα στοιχεία.

Οι βαθμοί όλων των υποψηφίων βρίσκονται από τη Δευτέρα στα σχολεία και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας http://results.minedu.gov.gr/, στα στοιχεία της οποίας έχουν πρόσβαση μόνο οι ίδιοι οι μαθητές, με τον προσωπικό τους κωδικό. Σημειώνεται πως στην ίδια ιστοσελίδα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ονόματα των υποψηφίων των ΕΠΑΛ, από τις 11 το πρωί και μετά, και πάλι με τη χρήση του οκταψήφιου κωδικού αριθμού.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λέσβου, πάντως, δεν αναμένεται να σταλούν από το Υπουργείο Παιδείας οποιαδήποτε ψηφιακά αρχεία με βαθμούς ή στατιστική επεξεργασία ποσοστών κ.λπ.. Τα παραπάνω στοιχεία προσπαθούν να επεξεργαστούν τα στελέχη της υπηρεσίας, βάσει των δεδομένων που έχουν πάρει από τα σχολεία του Νομού Λέσβου. Κι αυτά, ωστόσο, είναι, σύμφωνα με τους αρμοδίους, σε μορφή δεδομένων που δεν είναι εύκολο να υποστούν επεξεργασία.

Αριθμητικά στοιχεία
Συνολικά 765 μαθητές και μαθήτριες συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές, από τους οποίους 661 από σχολεία της Λέσβου, 101 από σχολεία της Λήμνου και τρεις από τον Άι-Στράτη. Ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός για το 2011 ήταν 647 μαθητές, με το 34,85% από αυτούς να μην έχει περάσει τη βάση.

Από τους φετινούς υποψηφίους της Λέσβου, οι 284 διαγωνίστηκαν στη Θεωρητική, οι 83 στη Θετική και οι 294 στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, ενώ για αυτούς της Λήμνου τα αντίστοιχα νούμερα είναι 39, 13 και 49. Στους παραπάνω υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται και όσοι έδωσαν Πανελλαδικές στο Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο, καθώς και οι υποψήφιοι της Ομάδας Β΄ των ΕΠΑΛ, που ανέρχονται σε οκτώ μαθητές.

Με μια πρώτη «ανάγνωση», υπήρξαν καλύτερες από πέρυσι βαθμολογίες στη Θεωρητική Κατεύθυνση, ενώ πιο υψηλοί από πέρυσι ήταν και οι πρώτοι βαθμοί στη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση.

Ποσοστιαία στοιχεία για φέτος δεν υπάρχουν και το μόνο που είναι γνωστό από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, είναι το ότι σε επίπεδο χώρας υπήρξε αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 18 και 20. Ειδικά στο μάθημα της Φυσικής, ωστόσο, όπου σε πανελλαδικό επίπεδο οι καλοί βαθμοί έπεσαν ιδιαίτερα, τα 20άρια των σχολείων της Λέσβου είναι πολλά. Οι βάσεις γενικά φαίνεται πως «πέφτουν» κι έτσι θα είναι πιο εύκολη η εισαγωγή των μαθητών που έχουν πετύχει σχετικά υψηλές βαθμολογίες, στις σχολές προτίμησής τους.


Οι πρώτοι των σχολείων
Σε συνέχεια του χτεσινού μας ρεπορτάζ, δημοσιεύουμε σήμερα τα ονόματα κι άλλων μαθητών του Νομού που πέτυχαν τις καλύτερες βαθμολογίες στα σχολεία τους. Καθώς δεν υπήρξαν -και δε θα υπάρξουν, όπως ενημερωθήκαμε- έγκυρα στοιχεία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες τα ονόματα των οποίων καταφέραμε να καταγράψουμε χτες, ελλείψει και του απαραίτητου χρόνου είναι -και πάλι με κάθε επιφύλαξη- οι εξής:

- Πειραματικό Λύκειο: Ιωάννα Κουτζακιόζη, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 18,69.

- 3ο Λύκειο Μυτιλήνης: Εμμανουήλ Πλευριτάκης, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 18,73. Νικόλαος Μυρογιάννης - Κούκος, Θεωρητική Κατεύθυνση, Βαθμός: 18,32.

- Λύκειο Άντισσας: Χαράλαμπος Βαμβάκος, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 18,27. Ασπασία Παπουτσέλου, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 17,61. Βασίλειος Παντάχος, Θεωρητική Κατεύθυνση, Βαθμός: 16,77.

- Λύκειο Πέτρας: Ηρώ - Ειρήνη Μυταρέλη, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 19,40. Χρυσοβαλάντη Πατερέλλη, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 19,10

- Λύκειο Πλωμαρίου: Ελευθερία Σαραφείδου, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 17,58. Παναγιώτης Χατζής, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 17,3

- Λύκειο Πολιχνίτου: Χριστόφας Αλβανός, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 19,6. Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη, Θεωρητική Κατεύθυνση, Βαθμός: 18,33. Μαρίνα Καλαγάνη, Θεωρητική Κατεύθυνση, Βαθμός: 17,96.

- Λύκειο Μούδρου: Χάρης Ζολότας, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 18,15.

- Λύκειο Μύρινας: Γεωργία Μπουλώτη, Θεωρητική Κατεύθυνση, Βαθμός: 18,30. Φοίβος Καλογιάννης, Θετική Κατεύθυνση, Βαθμός: 17,68. Γεώργιος Χρυσάφης, Τεχνολογική Κατεύθυνση, Βαθμός: 17,8.


Τι λένε οι ίδιοι οι μαθητές

Χαράλαμπος Βαμβάκος, με 18,27
Έτοιμος για Σχολή Αξιωματικών

«Περίμενα ότι θα τα πάω και λίγο καλύτερα», λέει για τις επιδόσεις του στις πανελλαδικές εξετάσεις ο μαθητής του Λυκείου Άντισσας Χαράλαμπος Βαμβάκος. Διαβάζει, όπως λέει, από μικρός και δε ζορίστηκε, αντίθετα στις εξετάσεις ήταν πολύ χαλαρός και κατάφερε να γράψει και τρία 20άρια. Τώρα, βάζει «πλώρη» για τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Ασπασία Παπουτσέλου, με 17,61
Μαθηματικά ή Οικονομικό

Δεν περίμενε να γράψει τόσο καλά η μαθήτρια του Λυκείου Άντισσας, παρ’ όλο που φέτος ζορίστηκε παραπάνω από τις προηγούμενες σχολικές χρονιές. Έγραψε 20 στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τώρα ετοιμάζεται για κάποια σχολή Μαθηματικών ή Οικονομικών.

Χριστόφας Αλβανός, με 19,6
Οπωσδήποτε Οικονομικό

«Περίμενα ότι θα έχω περάσει το 19, αλλά όχι τόσο πολύ», λέει ο αριστούχος μαθητής του Λυκείου Πολιχνίτου. Με 20άρια σε τέσσερα μαθήματα, μεταξύ των οποίων και η Φυσική και τα Μαθηματικά, ετοιμάζεται τώρα για κάποιο Οικονομικό Τμήμα. Όπως λέει, πάντως, δεν έκανε υπερβολές, διάβαζε έξι ώρες την ημέρα και φρόντιζε να χαλαρώνει το βράδυ.

Μαρίνα Καλαγάνη, με 17,96
Στρατιωτικές σχολές

Ήθελε να σπουδάσει Ψυχολογία, αλλά οποιαδήποτε στρατιωτική Σχολή τής κάνει. «Περίμενα πως είχα γράψει κάποιους στάνταρ βαθμούς, σε κάποια μαθήματα όμως δεν υπολόγιζα πως θα τα πάω τόσο καλά», λέει η μαθήτρια του Λυκείου Πολιχνίτου. «Έκανα πρόγραμμα, υπολόγισα τις ώρες που θα διάβαζα, ώστε να έχω κι ελεύθερο χρόνο και να μην κουράζω τον οργανισμό μου.»

Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη, με 18,33
Αποφασισμένη για Αγγλική Φιλολογία

«Δεν περίμενα να τα πάω τόσο καλά», λέει η μαθήτρια του Πολιχνίτου, που δυσκολεύτηκε κυρίως λόγω τού στρες της χρονιάς. «Αν δεν είχα άγχος, θα είχα γράψει πιο καλά στις εξετάσεις και θα είχα αποφύγει κάποια λάθη που έκανα από αμέλεια», προσθέτει. Τώρα, πάντως, ετοιμάζεται να σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα.

 

Οι πρώτοι από τη Λήμνο

Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα κυμάνθηκε το ποσοστό της επιτυχίας των αποφοίτων των λυκείων της Λήμνου. Το 65% αυτών εισέρχονται στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ δεν καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες. Οι υποψήφιοι που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της κάθε κατεύθυνσης, δηλώνουν στο «Ε» ότι κόπιασαν αρκετά για να καταφέρουν να γράψουν αυτούς τους βαθμούς, τονίζοντας ότι στη Λήμνο αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο.

Από το Γενικό Λύκειο Μύρινας, πρώτη σε βαθμούς στη Θεωρητική Κατεύθυνση ήταν η Γεωργία Μπουλώτη, κόρη του αντιδημάρχου Λήμνου Δημήτρη Μπουλώτη, που συγκέντρωσε 18.300 μόρια. Αν και κουράστηκε αρκετά - όπως δηλώνει - «έφτασα το στόχο μου και τώρα πιστεύω να ανταμειφθούν οι κόποι. Θα επιλέξω τη Νομική Σχολή στη Θεσσαλονίκη ή το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, αλλά μου αρέσει και η Ψυχολογία. Θα αποφασίσω τις επόμενες ημέρες για τη σειρά επιλογής. Στη Λήμνο είναι πιο δύσκολα, γιατί δεν έχουμε πολλές δυνατότητες, αλλά είχαμε καλούς καθηγητές που κόπιασαν για μας.»

Με συστηματικό διάβασμα, όπως τονίζει ο πρώτος από τη Θετική Κατεύθυνση, Φοίβος Καλογιάννης, πέτυχε τους στόχους του, συγκεντρώνοντας 17.680 μόρια. «Όλο το χρόνο προσπάθησα όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Στη Λήμνο δεν έχουμε την οργάνωση των μεγάλων φροντιστηρίων και χρειάζεται να κοπιάσουμε περισσότερο, αλλά μας βοήθησαν σημαντικά και οι καθηγητές μας. Στοχεύω να περάσω σε πολυτεχνική σχολή ή στο Μαθηματικό», δηλώνει ο Φοίβος Καλογιάννης.

Πρώτος από το ΓΕΛ Μύρινας στην Τεχνολογική Κατεύθυνση ήρθε ο Γιώργος Χρυσάφης, συγκεντρώνοντας 17.800 μόρια.

Σύμφωνα με τη γενικότερη βαθμολογία, το 64% των υποψηφίων από το Γενικό Λύκειο Μύρινας εισέρχεται στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ η διευθύντρια του Σχολείου, Βασιλική Τζανή, τονίζει: «Κινηθήκαμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με μια μικρή μείωση, ειδικά στα μαθήματα που υπήρχε και πανελλαδικά πτώση. Τα παιδιά κόπιασαν αρκετά και αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας.»

Από το Γενικό Λύκειο Μούδρου τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε ο Χάρης Ζολώτας από την Τεχνολογική Κατεύθυνση, με 18.150 μόρια. Με στόχο το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου, ο υποψήφιος φοιτητής δηλώνει: «Ήταν για μένα αρκετά δύσκολα, κόπιασα αρκετά γιατί υπάρχει και οικονομικό πρόβλημα, και τώρα νιώθω ότι ο αγώνας μου δικαιώθηκε. Είχα σημαντική βοήθεια από τους καθηγητές και τους γονείς μου και οφείλω να τους ευχαριστήσω όλους.»

Ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Μούδρου, Στέλιος Καραγιάννης, δήλωσε: «Τα ποσοστά επιτυχίας κυμάνθηκαν στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα. Υπάρχουν αρκετοί μαθητές από το Σχολείο που μπορεί να μη συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία, θα περάσουν όμως στις σχολές προτίμησής τους στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά.»

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top