Μαθητές και εκπαιδευτικοί στα προγράμματα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα

Χρονιά με 45 επισκέψεις

24/04/2012 - 14:39

Συνολικά 22 περιβαλλοντικές ομάδες από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λέσβου έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα. Η μεγάλη κίνηση που έχει φέτος το Κέντρο, έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις αρχές Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησαν οι επισκέψεις από σχολεία εκτός νησιού.

Συνολικά 22 περιβαλλοντικές ομάδες από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λέσβου έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα. Η μεγάλη κίνηση που έχει φέτος το Κέντρο, έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τις αρχές Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησαν οι επισκέψεις από σχολεία εκτός νησιού, ενώ μέχρι και τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ξεναγηθούν στους χώρους του μαθητές από 45 συνολικά σχολεία.

Το Γυμνάσιο και το Λύκειο Πολιχνίτου, το Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου, το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, το Γυμνάσιο Πέτρας, το Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου και το ΕΠΑΛ Καλλονής, ήταν λίγα μόνο από τα 22 συνολικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λέσβου που έχει υποδεχτεί μέχρι στιγμής το ΚΠΕ Ευεργέτουλα.

Από εκεί και πέρα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις Διά Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικών Πόρων, υποδέχονται και μαθητές εκτός νησιού.

Σχολεία από τη Σάμο
«Ποδαρικό» για τη φετινή χρονιά έκανε το Γυμνάσιο Καρλοβασίου, που βρέθηκε στον Ασώματο από τις 11 έως τις 13 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δώρα της Φύσης στην Τέχνη των Ανθρώπων - Παραδοσιακά Επαγγέλματα».

Πέρα από τις θεωρητικές γνώσεις που απέκτησαν οι μαθητές και οι συνοδοί τους σχετικά με τα παραδοσιακά επαγγέλματα του νησιού, επικεντρώθηκαν και σε εκπαιδευτικές επισκέψεις, για να συνδυάσουν τη θεωρία με την πράξη. Πιο συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν την έκθεση «Καρνάγια και Σκαριά» που φιλοξενεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ τη δεύτερη μέρα της παραμονής τους επισκέφτηκαν παραδοσιακά εργαστήρια αγγειοπλαστικής και ξυλογλυπτικής στην Αγιάσο. Τέλος, επωφελούμενοι των άσχημων καιρικών συνθηκών, έκλεισαν την επίσκεψή τους στη Λέσβο με μια εκδρομή στο Πλωμάρι, όπου επισκέφτηκαν τον τοπικό ταρσανά, το Πολύκεντρο και το Μουσείο Βαρβαγιάννη. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, μαθητές κι εκπαιδευτικοί δήλωσαν φεύγοντας εντυπωσιασμένοι, τόσο από το εκπαιδευτικό κομμάτι της επίσκεψής τους, όσο και από τη φιλοξενία τους.

Στα τέλη Μαρτίου, το Κέντρο υποδέχτηκε το 1ο Γυμνάσιο Σάμου, που βρέθηκε στο νησί για να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ με θέμα «Περιβαλλοντικές Διαδρομές». Αφού παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις στους χώρους του Κέντρου, οι μαθητές κατέβηκαν το μονοπάτι της ελιάς από τον Ασώματο στους Αγίους Αναργύρους και στη συνέχεια βρέθηκαν στο Μουσείο Ελιάς στην Αγία Παρασκευή, ενώ ξεναγήθηκαν και στον καστανιώνα της Αγιάσου.

Συνεχείς επισκέψεις μέχρι τον Ιούνιο
«Έχουμε πάει πολύ καλά φέτος, οι αιτήσεις είναι αρκετές και προσπαθούμε να μην αφήσουμε κανένα σχολείο απ’ έξω, και συνολικά μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε δεχτεί 45 σχολεία», δήλωσε στο «Ε» η υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, Ηλέκτρα Καλδέλλη.

Σύμφωνα με την ίδια, από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή το Κέντρο περιμένει το ΕΠΑΛ Βροντάδου, αλλά και σχολεία από την Καλλιμασιά της Χίου, από την Κέρκυρα και το Μούδρο, που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα για τις περιβαλλοντικές διαδρομές και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, μέχρι τις 6 Ιουνίου αναμένουν πολλά ακόμη σχολεία εντός κι εκτός νησιού, ενώ το ίδιο το Κέντρο θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και τις 10 Ιουλίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey