FOLLOW US

Οικονομία

  • Το φετινό καλοκαίρι μέτρησε απώλειες της τάξης του 17% στις αφίξεις Τούρκων τουριστών από τα απέναντι παράλια σε σχέση με πέρυσι
Χαμηλό πενταετίας από… καρσί!

Ήταν το χειρότερο καλοκαίρι σε επίπεδο ακτοπλοϊκής επισκεψιμότητας από την Τουρκία. Αυτό αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία που συλλέγει μηνιαία η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου για το τρίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου - Αυγούστου του 2018, κατά το οποίο αφίχθησαν από τα απέναντι παράλια 25.592 επισκέπτες, συνολικά και στις δύο Πύλες εισόδου, σε Μυτιλήνη και Πέτρα. Αριθμός αισθητά μικρότερος συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, όταν είχαν έρθει ακτοπλοϊκώς στη Λέσβο 30.779 Τούρκοι τουρίστες. Πρόκειται για μία μείωση που αγγίζει σχεδόν το 17%, δημιουργώντας προβληματισμό για τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη εξέλιξη, αν και είναι λίγο - πολύ γνωστές οι εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς και όλα όσα μεσολάβησαν τους προηγούμενους μήνες τόσο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όσο και στις πιέσεις που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται η τουρκική οικονομία.

Για τη Λέσβο, όπως και γενικότερα για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η τουριστική αγορά της Τουρκίας αποτελούσε ανέκαθεν μια διέξοδο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η μαζική προσέλευση Τούρκων επισκεπτών από τα απέναντι παράλια είχε βοηθήσει πολύ τις τοπικές οικονομίες των νησιών, ενώ σε ότι αφορά τη Λέσβο οι αφίξεις από την Τουρκία ήταν εκείνες που είχαν κρατήσει σε αξιοπρεπή νούμερα τους συνολικούς επισκέπτες του νησιού κατά την κρίσιμη περίοδο της έντονης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και το καλοκαίρι του 2016, όταν η Λέσβος βίωσε με σκληρό τρόπο τις συνέπειες των προσφυγικών ροών στον τουρισμό, οι συνολικές αφίξεις από την Τουρκία ήταν περισσότερες (26.579) απ’ ότι το φετινό καλοκαίρι (25.592), απόδειξη ότι τα φετινά συγκεντρωτικά στοιχεία αποτελούν χαμηλό πενταετίας για το νησί μας σε επισκεψιμότητα από τα απέναντι παράλια. Ακόμα και το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, όταν οι ροές προσφύγων ήταν ακατάπαυστες, με υπερσυγκέντρωση πληθυσμών στην πόλη της Μυτιλήνης, οι αφίξεις τουριστών από την Τουρκία είχαν καταγράψει ιστορικό ρεκόρ με 32.985 επισκέπτες κατά το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου. Μάλιστα την επίδοση αυτή προσπάθησε να προσεγγίσει εκ νέου η Λέσβος πέρυσι, καταφέρνοντας να ξεπεράσει το φράγμα των 30.000 επισκεπτών (30.779) για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια.

Το παλεύει η Πέτρα

Ενδιαφέρον σημειώνουν οι φετινές αφίξεις στην Πύλη εισόδου της Πέτρας, που ανήλθαν σε 2.300 μόνο τον Αύγουστο. Συνολικά, τους καλοκαιρινούς μήνες από τη στιγμή που άνοιξε η σύνδεση με το Κουτσούκουγιου, στην Πέτρα αφίχθησαν 4.302 Τούρκοι δημιουργώντας προσδοκίες για την επόμενη χρονιά.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία Dentur Avrasya που εκτελεί τα δρομολόγια με το πλοιάριο Koçal Kardeşler, σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο «Lesvorama», που πρακτορεύει τη γραμμή, θα έχουν άλλωστε την ευκαιρία το επόμενο διάστημα να επικοινωνήσουν ακόμα περισσότερο τη σύνδεση των απέναντι παραλίων με το βόρειο και πιο τουριστικό κομμάτι του νησιού μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 12:48
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top