Συνεδριάζει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ενώ θα αντικρούσει νομικά ο Μουτζούρης την προσφυγή στο ΣτΕ

Στο επίκεντρο ο δρόμος Καλλονής - Πετρας

18/09/2021 - 08:00 Ενημερώθηκε 19/09/2021 - 13:12

Έχοντας στο πλευρό της την Kαθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Ευγενία Β. Πρεβεδούρου η Περιφερειακή Αρχή πρόκειται να αντικρούσει νομικά την προσφυγή ιδιοκτητών από την Αγ. Παρασκευή για το έργο του δρόμου Καλλονής - Πέτρας. «Θα προσφύγουμε με νομικό για να υποστηρίξουμε την απόφαση. Το έργο το πιστεύουμε και το θέλουμε. Λεφτά υπάρχουν για να ενταχθεί σε πρόγραμμα. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν αντιδράσεις» είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και πρόσθεσε : «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι λυπάμαι που δεν μπορούν κάποιοι να δουν το ευρύτερο καλό».

Η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου

Απόψε το βράδυ, Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να συζητηθεί το θέμα που έχει να κάνει με την εκτέλεση του έργου «Οδικός άξονας Καλλονής - Πέτρας», από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δυτικής Λέσβου στο οποίο σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Άρη Ελευθερίου πρόκειται να παραστούν και ενδιαφερόμενοι κτηματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο δια ζώσης Δημοτικό Συμβούλιο καθώς δίνεται η δυνατότητα να συνέρχονται δια ζώσης όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί, που αποτελούν την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα συμμετέχουν ηλεκτρονικά.

Άρης Ελευθερίου: «Η Δημοτική Αρχή θέλει τον δρόμο, θα βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση αν παρουσιαστούν προβλήματα»

«Η θέση του δήμου θα προέλθει μέσα από τη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου» είπε ο κ. Ελευθερίου και πρόσθεσε: «Αυτό που προέχει και πρέπει να δούμε είναι όσο το δυνατόν συντομότερο να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες αυτές και να προχωρήσει ο δρόμος Μυτιλήνης Καλλονής Πέτρας Μολύβου. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα γιατί ήδη έχει καθυστερήσει. Θυμόσαστε ότι η αρχική Μελέτη δεν ήταν από κει αλλά ήταν από αλλού. Ήταν από το δρόμο Μυτιλήνης Καλλονής Σιγρίου. Περνάει έξω από την Καλλονή από τον  Τσικνιά φεύγει και πηγαίνει εκεί που βγαίνει για να περάσεις το Μοναστήρι το γυναικείο λίγο μετά την Αγία Τριάδα από κει ο δρόμος ο παλιός αυτός επρόκειτο να γίνει μέχρι και το Μόλυβο. Και μάλιστα η αρχική χρηματοδότηση της Μελέτης - συζητάμε για το έτος 2002-2003 κάπου εκεί -ήταν της τάξεως των 2 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχαν δοθεί και τελικώς έγινε κάποια τροποποίηση και προτιμήθηκε να γίνει ο άλλος δρόμος από τη διακλάδωση της Αγίας Παρασκευής, όπως έχει χαραχθεί με την μελέτη, και να βγει με τούνελ από το ύψος της Στύψης. Βέβαια αυτό που μπορώ να πω είναι όταν ανακαινίστηκε τώρα πρόσφατα το θέμα ο περιφερειάρχης πήγε και επιτόπου στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής μαζί με το Δήμαρχο δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο συζήτησαν το θέμα και από ότι φάνηκε τουλάχιστον δεν υπήρχαν σφοδρές αντιρρήσεις φάνηκε ότι είχαν συμφωνήσει. Τώρα φαίνεται πως έχει γίνει μία προσφυγή επί της απαλλοτριώσεως που έχει καταθέσει η περιφέρεια πριν από 10 μέρες πριν για να γίνει με τις fast track διαδικασίες η απαλλοτρίωση για να γίνει ο δρόμος. Εμείς έχουμε καλέσει και τους ενδιαφερόμενους να έρθουν στο δημοτικό συμβούλιο θα δούμε τις απόψεις τους. Έχουμε καλέσει και τον περιφερειάρχη και την τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας να παρίσταται στο συμβούλιο και να γίνουν ενημερώσεις. Θα ψάξουμε να βρούμε το καλύτερο. Το έργο δεν θα πάει πίσω. Θα έχει κατατεθεί ασφαλώς αίτηση αναστολής η οποία θα εκδικαστεί σε μία εβδομάδα -15 μέρες. Θεωρώ λίγο απίθανο να σταματήσει η διαδικασία της προόδου των απαλλοτριώσεων με βάση αυτό.  Ενδεχομένως κατά την εκδίκαση να υπάρξουν πιθανόν άλλες σκέψεις. Η δημοτική αρχή θέλει να γίνει ο δρόμος. Αν υπάρξουν προβλήματα που ενδεχομένως καθυστερήσουν τη διάνοιξη του δρόμου αυτού θα ψάξουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αυτό όμως θα προκύψει από τη συζήτηση το βράδυ»

Δήλωση Αθανασίου

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος, Χαράλαμπος Αθανασίου, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε: «Η Κυβέρνησή μας, και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν στις άμεσες προτεραιότητές τους την ανάπτυξη της Περιφέρειας.  Έτσι, για τη Λέσβο, όπως από καιρό έχω δηλώσει, εκτός από την αποπεράτωση του οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου, προγραμματίζονται και δύο ακόμα μεγάλα έργα, τα οποία θα δώσουν ώθηση στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας. Πρώτον το Φράγμα του Τσικνιά, του οποίου η μελέτη έχει αποπερατωθεί και επίκειται ο σχετικώς διαγωνισμός. Στα οφέλη από το έργο αυτό έχω ήδη αναφερθεί κατ’ επανάληψη. Το δεύτερο η οδική αρτηρία από διασταύρωση Αγίας Παρασκευής προς Πέτρα- Μόλυβο. Έργο του οποίου ο σχεδιασμός ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και ήδη χρηματοδοτείται και υλοποιείται σήμερα.

Η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου «τρέχουν» το έργο και σύντομα εγκαθίσταται ο εργολάβος -ανάδοχος.

Βέβαια, όσοι ιδιοκτήτες θίγονται από τη διάνοιξη πρέπει να τύχουν πλήρους αποζημιώσεως και σε μερικά σημεία να γίνει αλλαγή της χάραξης εντός των ιδιοκτησιών τους, έτσι ώστε η ενδεχόμενη «ζημιά» να περιορισθεί. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος πρέπει να γίνει, διότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η αξιοποίηση και ανάπτυξη του τόπου μας. Συνεπώς, όλοι οφείλουν να πάρουν σαφή θέση υπέρ της διάνοιξης του δρόμου και να πάψουν οι κάθε είδους «ψιθυριστές» να υπονομεύουν το έργο. Τα μεγάλα έργα στον τόπο μας θα συνεχισθούν και προς τούτο ζητώ τη συμπαράσταση και βοήθεια όλων».

Ενεργοποίηση των θεσμικών φορέων ζητά ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου

Ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και το δίκτυο επιχειρήσεων, φορέων και μελών που εκπροσωπεί μετά τα σχετικά δημοσιεύματα σχετικά με την κατασκευή του δρόμου Αγίας Παρασκευής - Πέτρας ζητά την άμεση ενεργοποίηση και συνεννόηση όλων των θεσμικών Φορέων που έχουν άμεση σχέση με το έργο προκειμένου να αποπεμφθεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση ή ανατροπή σε ένα έργο που θα δώσει μία τεράστια αναπτυξιακή πνοή για ολόκληρο το νησί.

«Η ευρύτερη περιοχή Πέτρας - Ανάξου- Μήθυμνας η κατεξοχήν τουριστική περιοχή του νησιού, με τουριστικές υποδομές και την Πύλη Schengen της Πέτρας, όπου αντιστοιχεί σχεδόν το ήμισυ του τουριστικού δυναμικού ολόκληρου του νησιού δεν μπορεί να περιμένει άλλο από το ανεπαρκές και επικίνδυνο οδικό δίκτυο που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου μας και δυσφήμιση για όλη την Λέσβο» αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, Νικόλαος Μόλβαλης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey