FOLLOW US

Οικονομία

  • Συνέργεια και δικτύωση για την προβολή της γαστρονομίας του νησιού μας
Σε 9 περιοχές το 2ο Lesvos Food Fest

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η ανοιχτή συνάντηση των εταίρων που υποστηρίζουν την οργάνωση του 2ου Lesvos Food Fest, στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Νίκος Μόλβαλης, που ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 2ου Lesvos Food Fest και αναφέρθηκε στους υψηλούς στόχους που έχουν τεθεί μέσα από μία συνεργατική και ολοκληρωμένη δράση στην ανάδειξη του τεράστιου κεφαλαίου της τοπικής παραγωγής προϊόντων και της λεσβιακής γαστρονομίας.

Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των στόχων του φεστιβάλ από τη Γενική Συντονίστρια της διοργάνωσης, κ. Μαρία Καπλανέλλη με μία σύντομη αναφορά στις δράσεις που «μαγειρεύονται» ανά περιοχή. Στη συνέχεια συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα των εταίρων, καθώς επίσης το γενικό πλαίσιο και η δυναμική του φεστιβάλ. Η ατμόσφαιρα γέμισε γεύσεις, συνταγές, αρώματα, διάθεση συνέργειας και δικτύωσης με στόχο την προβολή της τοπικής γαστρονομίας, αλλά και αισιοδοξία για την επερχόμενη τουριστική σεζόν.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, έχοντας ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Στρατής Ζαφείρης, καθώς και περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων εκπρόσωποι τύπου κλπ.

Το πρόγραμμα δράσεων
Το 2ο Lesvos Food Fest θα πραγματοποιηθεί 5-15 Ιουλίου 2018 σε 9 περιοχές της Λέσβου, με τη συνεργασία 9 συνεργαζόμενων εταίρων και την υποστήριξη τοπικών πολιτιστικών σωματείων, τουριστικών φορέων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα:
Κεντρική Λέσβος // Σκάλα Καλλονής: O Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής προτείνει μια μέρα στο ψαροχώρι της Σκάλας Καλλονής, γεμάτη αλμύρα και θαλασσινές γεύσεις. Πρωινή βαρκάδα στη «λίμνη του Αριστοτέλη», πάστωμα σαρδέλας σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και τον Σύλλογο Αλιέων Σκάλας Καλλονής, μαγειρέματα από chef και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καλλονής και βραδινή μουσικοχορευτική εκδήλωση από τοπικούς συλλόγους.
Δυτική Λέσβος // Ερεσός και η Σκάλα Ερεσού: Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού θα μας ταξιδέψει από το χτες στο σήμερα με μουσικές και τοπικές γεύσεις. Μαγειρέματα και συνθέσεις υψηλής μαγειρικής τέχνης με πρώτη ύλη το πετιμέζι - βράσμα - από τα διάσημα σύκα Ερεσού στην κεντρική πλατεία του χωριού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσιωτών «Φανίας» και τραγούδια στην παραλία, κιθάρες και προφορά σνακ, όπως τον παλιό καιρό. Σε μια παράλληλη δράση θα προσφέρεται Ερεσιώτικο πρωινό με τοπικά προϊόντα.
Ανατολική Λέσβος // Γέρα: Η Κοιν.Σ.Επ. «ΜΟΔΟΥΣΑ» μας συστήνει τοπικά βιολογικά προϊόντα και ντόπιους παραγωγούς σε μια υπαίθρια αγορά που λειτουργεί κάθε Δευτέρα και έχει ανατρέψει, από τότε που ιδρύθηκε, τα δεδομένα της περιοχής.

Μια υπαίθρια αγορά προϊόντων, στις εγκαταστάσεις της Μοδούσας στο Ντουραχάνι Παππάδου Γέρας, με τη συμμετοχή παραγωγών που θα παρουσιάσουν τοπικά προϊόντα (συσκευασμένα και μη).
Κεντρική Λέσβος // Αγία Παρασκευή: Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του «λαδερά μαγειρέματα», που παντρεύουν την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις μαγειρικής. Live Μαγειρέματα από σεφ και τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Αγίας Παρασκευής η «Σελάδα». Το ελαιόλαδο, οι ελιές, η πάστα ελιάς έχουν την τιμητική τους. Οι συνταγές θα παρουσιάζονται σε παραδοσιακά λεσβιακά πήλινα σκεύη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ομιλίες σχετικά με την κεραμική τέχνη στη Λέσβο.
Βόρεια Λέσβος // Λαφιώνας: Με αγάπη για την παράδοση ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Αλέξανδρος» μας προτείνει το τοπικό superfood με την παρασκευή τραχανά, αλλά και τοπικά γλυκά.
Βόρεια Λέσβος // Πέτρα: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας και το Σωματείο Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Πέτρας ανοίγουν τις αυλές των σπιτιών για γλυκά κεράσματα και μας προσκαλούν στην υπέροχη παραλία για πάρτι. Θα παρουσιαστούν, σε κοινό και επισκέπτες, συνταγές ζαχαροπλαστικής, από τις νοικοκυρές της Πέτρας στις αυλές τους, και το θεματικό live πάρτι στην παραλία της Πέτρας με παρουσίαση τοπικών ποτών συνδυασμένων σε cocktails.
Βόρεια Λέσβος // Μόλυβος: Tο Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου οργανώνουν δράσεις για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες: Παιδικά Εργαστήρια Μαγειρικής, Μίξεις με Βότανα και Αλάτι, Εργαστήρια σε ιδιωτικές αυλές από Μολυβιάτισες νοικοκυρές, Aegean Wine Tasting- Δοκιμασία κρασιών από το Αιγαίο, Ouzo Tasting and Street Food - Δοκιμασία ούζου με μεζεδάκι μετά μουσικής.Ο κ. Στρατής Ζαφείρης παραβρέθηκε στην ανοικτή συνάντηση του 2ου Lesvos Food Fest
Εντυπωσιασμένος ο Γ.Γ. Βιομηχανίας

Στο νησί μας βρέθηκε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος παρέστη στην ανοικτή συνάντηση για τη διοργάνωση του 2ου Lesvos Food Fest το καλοκαίρι του 2018.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε: «Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και του τουρισμού έχουν τεθεί στο επίκεντρο της στρατηγικής που υλοποιεί η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ιδέα είναι στον πυρήνα της απλή. Θέλουμε να συνδέσουμε παραγωγικά τον πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας μας - τον τουρισμό- με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τον πολιτισμό και να αναπτύξουμε συνέργειες μεταξύ τους. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα παραγωγικών δραστηριοτήτων που να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας από τους leaders ή τις ατμομηχανές της οικονομικής ανόρθωσης. Να παίξει δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο, το ρόλο που έπαιξε η οικοδομή κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.»
Η αξία της αγροδιατροφής
Μιλώντας για τη διασύνδεση κλάδων, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η βιομηχανίας, ο κ. Στρατής Ζαφείρης πρόσθεσε: «Δημιουργήσαμε το Φόρουμ Αγροδιατροφής-Τουρισμού-Βιομηχανίας, μια πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτό συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι παραγωγικοί φορείς. Πρόκειται για μία εμβληματική πρωτοβουλία με στρατηγική σημασία, καθώς απαντά σε ένα κορυφαίο, διαχρονικό πρόβλημα του ελληνικού παραγωγικού συστήματος και μεταφέρει το μήνυμα της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα με το τουριστικό προϊόν της χώρας και άλλους επί μέρους κλάδους της μεταποίησης σε εθνικό επίπεδο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 11:44
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top