Μέσα σε ένα μήνα ήρθαν από τα απέναντι παράλια όσοι είχαν έρθει ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2018

Προσπάθεια ανάκαμψης με τους Τούρκους τον Ιούλιο

02/08/2018 - 12:08 Ενημερώθηκε 02/08/2018 - 12:16

Ένας καλός σχετικά Ιούλιος ήταν αυτός που ολοκληρώθηκε προχθές για τις επισκέψεις Τούρκων τουριστών από τα απέναντι παράλια, με βάση τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όταν οι προβλέψεις για τη συγκεκριμένη αγορά ήταν κάτι παραπάνω από δυσοίωνες. Τελικώς, η Λέσβος άντεξε στις πιέσεις και κατόρθωσε μέσα σε ένα μήνα να διπλασιάσει την επισκεψιμότητά που είχε από τον Ιανουάριο ως και τον Ιούνιο του 2018, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως ότι το επίτευγμα είναι συγκρίσιμο με άλλες περιόδους, παλιότερων ετών, όταν οι αφίξεις Τούρκων σημείωναν ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο από τα στοιχεία που συλλέγει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου είναι, πως οι προβλέψεις που έκαναν λόγο για αισθητή μείωση σε σχέση με πέρυσι, ακόμα και διψήφιου ποσοστού, δεν επιβεβαιώθηκαν σε απόλυτο βαθμό. Μείωση υπάρχει μεν, όχι στο βαθμό που αναμενόταν δε. Συνολικά, τη Λέσβο επισκέφθηκαν 9.004 Τούρκοι επισκέπτες τον Ιούλιο από τις πύλες της Μυτιλήνης και της Πέτρας, αριθμός οριακά μικρότερος από τους 9.526 επιβάτες τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Η σχετική μείωση αγγίζει το 5,48% και αφήνει ένα σημάδι αισιοδοξίας ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί αισθητά τους προσεχείς μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους η πτώση των αφίξεων από τα απέναντι παράλια ξεπερνούσε το 31,4% εν συγκρίσει με τις επιδόσεις του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2017!

Το εύθραυστο σκηνικό

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας παραμένουν τεταμένες μετά από τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στα σύνορα του Έβρου, αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας για την κυριαρχία στο Αιγαίο. Επιπρόσθετα, το γεγονός πως η Τουρκία βρισκόταν σε διαδικασία εκλογών ως τα τέλη Ιουνίου είχε «φρενάρει» τις επισκέψεις από τα απέναντι παράλια προς τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Κάτι, που σε συνδυασμό με τις ισχύουσες ως και πριν λίγες ημέρες απαγορεύσεις -από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016- δεν ευνοούσε αρκετούς Τούρκους πολίτες να βγουν από τη χώρα ακόμα και για διακοπές. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η ανατίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη για τους Τούρκους, καταγράφοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, μειώνοντας εν τέλει την αγοραστική τους δύναμη και δημιουργώντας ένα… εκρηκτικό μίγμα, που δημιουργεί απώλειες και στην οικονομία των νησιών.

Η ελπιδοφόρα σύνδεση Πέτρας-Κουτσούκουγιου

Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον από την κίνηση των Τούρκων επισκεπτών τον Ιούλιο είναι πως παρατηρείται σημαντική αύξηση για πρώτη φορά στην πύλη της Πέτρας. Η σύνδεση με το Κουτσούκουγιου αρχίζει να αποδίδει, έστω και σε μικρό βαθμό, βοηθώντας τις συνολικές επιδόσεις του μήνα να «κρατηθούν» σε αξιοπρεπή επίπεδα, παρά το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία. Από τους 9.004 επισκέπτες του νησιού μας, οι 1.457 έφτασαν μέσω της πύλης της Πέτρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν τόσοι ήταν οι Τούρκοι επισκέπτες από το άνοιγμα της πύλης στο βόρειο τμήμα της Λέσβου μέχρι και το τέλος του πρόσφατου Ιουνίου (1.804), αρχίζοντας έτσι σταδιακά να μπαίνουν οι βάσεις για την καθιέρωση μιας γραμμής που δυνητικά θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα περισσότερες απ’ ευθείας αφίξεις στο πιο τουριστικό κομμάτι του νησιού μας.

Ο Αύγουστος θα κρίνει πολλά

Οι παράγοντες του τουρισμού στη Λέσβο περιμένουν ότι ο Αύγουστος θα κρίνει αν τελικά η χρονιά θα χαρακτηριστεί επιτυχημένη ή αποτυχημένη, αναφορικά με την τουριστική αγορά της Τουρκίας. Από το 2013 ως και σήμερα, οι Τούρκοι επισκέπτονται μαζικά όχι μόνο τη Λέσβο, αλλά συνολικά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αφίξεις στο νησί μας πολλαπλασιάζονται με την επίδοση του Αυγούστου του 2013 να αποτελεί το μέχρι τώρα ρεκόρ (15.952 επισκέπτες). Μια ακόμα φορά, τον Αύγουστο του 2015 «έσπασε» το φράγμα των 15.000 Τούρκων (15.094), ενώ σε δύο ακόμη περιπτώσεις πλησίασαν αρκετά (14.938 τον Αύγουστο του 2017 και 14.403 τον Ιούλιο του 2015). Σε αυτό συμβάλει η γιορτή του Κουρμπάν Μπαιράμ για τους Τούρκους, που τοποθετείται χρονικά από Δευτέρα έως Παρασκευή, συνήθως μέσα στον Αύγουστο, δημιουργώντας έτσι ένα 10ήμερο ουσιαστικά διακοπών για τους Τούρκους. Φέτος, το Κουρμπάν Μπαιράμ γιορτάζεται 20-24/8, που μαζί με τα σαββατοκύριακα πριν και μετά διευρύνει τη διαθέσιμη περίοδο από τις 18 έως τις 26 Αυγούστου. Μένει να φανεί, εάν οι Τούρκοι θα μπορέσουν να κάνουν το καθιερωμένο τους ταξίδι (και) στη Λέσβο ή αν το νησί μας θα μετρήσει απώλειες, που θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο στον κλάδο του τουρισμού.

 

Πού θα φτάσει η τουρκική λίρα;

Νέο ιστορικό υψηλό για την τουρκική λίρα έναντι του ευρώ, σημειώθηκε χθες. Η ισοτιμία  μεταξύ των δύο νομισμάτων έφτασε στα 5,76 προς 1, συνεχίζοντας το ανοδικό της ράλι από την αρχή του έτους. Τα μηνύματα από την τουρκική οικονομία δεν είναι ενθαρρυντικά και οι πιέσεις που δέχεται το νόμισμα της γειτονικής χώρας είναι έντονες το τελευταίο διάστημα. Αυτό δημιουργεί δύο δεδομένα. Αφ’ ενός καθιστά πολύ φθηνό προορισμό τις τουριστικές περιοχές της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να «μαγνητίζει» όλο και περισσότερους επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Αφ’ ετέρου κάνει σχεδόν αδύνατες τις διακοπές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τους Τούρκους, οι οποίοι βλέπουν το πορτοφόλι τους πιο αδύναμο να «σηκώσει» το οικονομικό βάρος ενός ταξιδιού στην Ελλάδα, το κόστος διαμονής αλλά και διανυκτέρευσης, με αποτέλεσμα οι αφίξεις να μειώνονται ή η διάρκεια παραμονής να περιορίζεται χρονικά.

Η ετήσια μεταβολή της ισοτιμίας με το ευρώ ανέρχεται σε +37,88% ενώ συγκριτικά με την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι, οι συγκρίσεις προκαλούν… ίλιγγο, αφού 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 4,04 τουρκικές λίρες και έπειτα από 52 εβδομάδες έφτασε στις 5,76! Πρακτικά, αν λάβουμε ως παράδειγμα ότι ένας Τούρκος πολίτης βγάζει κάθε χρόνο στην άκρη 2.000 λίρες για τις ολιγοήμερες διακοπές του σε κάποιο ελληνικό νησί, το φετινό καλοκαίρι τα χρήματα αυτά αντιστοιχούν σε €347, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή σε €500!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey