FOLLOW US

Οικονομία

  • Στους 45.135 οι επισκέπτες της Λέσβου από τα απέναντι παράλια στο 9μηνο του 2017, ξεπερνώντας ήδη το σύνολο του 2016
Περισσότεροι από πέρυσι οι Τούρκοι! 

Συνεχίστηκε η αξιοπρόσεκτη επιβατική κίνηση από την Τουρκία προς τη Λέσβο, με τον Σεπτέμβριο να καταγράφει συνολικά 7.047 επισκέπτες, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από τις πύλες εισόδου της Μυτιλήνης και της Πέτρας.

Όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ένας μήνας με υψηλά νούμερα αφίξεων Τούρκων στο νησί μας. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός, πως η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων, το Κουρμπάν Μπαϊράμ, ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα (4/9), διατηρώντας έντονο το τουριστικό ρεύμα από το Αϊβαλί.

Από τους 7.047 επισκέπτες, οι 6.790 αφίχθησαν στη Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι 257 επέλεξαν την απευθείας σύνδεση με το λιμάνι της Πέτρας. Οι Τούρκοι τουρίστες ήρθαν μαζικά στο νησί, κάτι που γινόταν αισθητό ως εικόνα από την παρουσία τους σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, όπου πέρασαν στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής μακριά από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το τουρκικό κράτος (π.χ. υπερφορολόγηση των αλκοολούχων ποτών).

Η επιβατική κίνηση από το Αϊβαλί προς την Πέτρα κινήθηκε σε σχετικά παρόμοια επίπεδα με του Ιουλίου, ωστόσο είναι ακόμα πρόωρο να εκτιμηθεί ποια θα είναι η συμβολή της συγκεκριμένης πύλης εισόδου στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία προς τη Λέσβο. Όλα δείχνουν, πάντως, πως τη νέα χρονιά θα προστεθούν περισσότερες αφίξεις στο βόρειο τμήμα του νησιού, τόσο από το Αϊβαλί όσο και από τη νέα γραμμή με το Κουτσούκουγιου, που αναμένεται να ξεκινήσει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, προσελκύοντας περισσότερους Ευρωπαίους τουρίστες στο νησί μας, μέσα από προνομιακά τουριστικά πακέτα διακοπών σε διαφορετικούς προορισμούς δύο χωρών και δύο ηπείρων.

Διψήφιο ποσοστό στην αύξηση

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως οι συνολικές αφίξεις επισκεπτών από τα απέναντι παράλια κατά το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα το 2016, αυξήθηκαν σε ποσοστό 10,3%. Η αύξηση αυτή υπερκάλυψε, μάλιστα, σε απόλυτα νούμερα το περσινό σύνολο Τούρκων τουριστών που ήρθαν στη Λέσβο πέρυσι (45.022), αφού μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν ήδη καταγραφεί 113 περισσότεροι επισκέπτες (45.135).

 

  

 

Σήμερα η κρίσιμη υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου

 

Τι θα ισχύσει με την απαγόρευση;

 

Η προ ημερών απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να απαγορεύσει στα πλοία της ακτοπλοΐας, με τουρκική σημαία, να προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια, έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη γείτονα χώρα. Με βάση τα όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν, από σήμερα 12 Οκτωβρίου σταματά κάθε δρομολόγιο από τα τουρκικά λιμάνια προς τα ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία. Πρόκειται για αντίμετρα σε ελέγχους των ελληνικών λιμενικών αρχών σε τουρκικά τουριστικά πλοία, τα οποία πραγματοποιούσαν όπως αποδείχθηκε, παράνομα εσωτερικές κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά.

Το σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε στις Οινούσσες ημερίδα από τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (Ε.Ο.Α.Ε.Ν), για θέματα που απασχολούν τα νησιά της χώρας μας και στο πλαίσιο αυτής, ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Π. Κουτσίκος είχε την ευκαιρία να συζητήσει το ανωτέρω θέμα με τον Υπουργό Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Σήμερα το πρωί, μάλιστα, είναι προγραμματισμένη επί αθηναϊκού εδάφους επίσημη συνάντηση με τον ομόλογό του Τούρκο υπουργό, ώστε να βρεθεί λύση και να μην υπάρξουν ακραίες αποφάσεις, που αναμένεται να ζημιώσουν και τις δύο χώρες.

Στην Ελλάδα, εξάλλου, μεγάλο μέρος του τουριστικού ρεύματος στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου προέρχεται από τα απέναντι παράλια, τα οποία αντίστοιχα επισκέπτονται Έλληνες επισκέπτες σε σταθερή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Αισιοδοξία στους πράκτορες

Μιλώντας στο «Ε», ο ταξιδιωτικός πράκτορας κ. Παναγιώτης Παντελόπουλος που εκπροσωπεί την τουρκική εταιρεία «Turyol» στη Λέσβο, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως δεν θα ισχύσει η απαγόρευση. «Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με την απαγόρευση ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Τουρκίας με τα ελληνικά νησιά. Εκτιμώ ότι τελικά δεν θα υπάρξει κάποια πρόβλημα και θα βρεθεί λύση στη συνάντηση των δύο υπουργών.», τόνισε.

Από τη μεριά του, ο κ. Άρης Λαζαρής, που διατηρεί επίσης τουριστικό πρακτορείο στη Μυτιλήνη, συνεργαζόμενος με την τουρκική εταιρεία «Jale Tours», μιλώντας χθες στην τουρκική ιστοσελίδα «egeolay.com», η οποία καταγράφει ειδήσεις που αφορούν το Αιγαίο γενικότερα, μετέφερε τον προβληματισμό του: «Αν τα τουρκικά πλοία δεν προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά, τότε και κανένα ελληνικό πλοίο από τα νησιά δεν θα επιχειρήσει δρομολόγιο προς τα απέναντι παράλια. Οι απώλειες θα είναι διπλές, επομένως. Ας μην ξεχνάμε, για παράδειγμα, πως κάθε Πέμπτη στην αγορά του Αϊβαλιού και των γειτονικών πόλεων φτάνουν για ψώνια εκατοντάδες Έλληνες, που ξοδεύουν σημαντικά ποσά, στις μονοήμερες επισκέψεις τους.»

Προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο την κουβέντα, που έχει ξεκινήσει, ο κ. Λαζαρής πρότεινε χαρακτηριστικά τη συνεργασία ελληνικών και τουρκικών αρχών: «Θα ήθελα να κάνω μια απλή πρόταση σχετικά με αυτά τα πλοία, που όπως αποδείχθηκε εκτελούν παράνομα εσωτερικές κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά. Εφόσον διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα σε κάποιον έλεγχο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, να υπάρχουν σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές αυστηρότατες ποινές, για τις οποίες θα ενημερώνονται εκ των προτέρων οι κάτοχοι αυτών των σκαφών. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα, στην οποία δεν αρμόζουν καουμπόικες λογικές. Κανένας δεν πρέπει να πειραματιστεί ή να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα λύσουν αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει, εντός του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Ειλικρινά, δε θέλω καν να σκέφτομαι οποιοδήποτε άλλο σενάριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 11:14
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top