FOLLOW US

Οικονομία

  • Θετικό πρόσημο κατέγραψε ο Μάιος στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» ως προς την επιβατική κίνηση του εξωτερικού
Ικανοποίηση, αλλά και μεγαλύτερες προσδοκίες

Σε παρόμοια και κάπως καλύτερα επίπεδα κυμαίνεται η επιβατική κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης ως και τον Μάιο, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fraport Greece, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης.

Ο φετινός Μάιος μπορεί να μην ολοκληρώθηκε με σημαντική αύξηση στις πτήσεις τσάρτερ, ωστόσο από τη στιγμή που καταγράφει θετικό πρόσημο συγκρινόμενος με πέρυσι, είναι από μόνο του ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Η Λέσβος εξάλλου προσπαθεί με αργά, πλην όμως σταθερά βήματα, να μαζέψει τα κομμάτια της μετά την τουριστική καθίζηση του 2016, την οποία προκάλεσε η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Από την αρχή της σεζόν υπήρχαν αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η κατάσταση θα ήταν λίγο καλύτερη φέτος κι αυτό επιβεβαιώνεται από τα επίσημα νούμερα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ως προάγγελος θετικών μηνυμάτων, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ως προς τις αφίξεις ξένων επισκεπτών και τους υπολοίπους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, σε επίπεδο κίνησης εσωτερικού το 2018 χαρακτηρίζεται από αρκετά σκαμπανεβάσματα και μέχρι τώρα δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για το αν τελικά στο τέλος της χρονιάς θα μπορεί να γίνει λόγος για οριακή επίτευξη στόχου ή μη.

 

Αύξηση 15,54% στα τσάρτερ

Αν το 2017 είχε σχετικά… εύκολο έργο, λόγω της μεγάλης μείωσης επισκεπτών κατά το 2016, δεν ισχύει το ίδιο και για το 2018. Η φετινή χρονιά αποτελεί στοίχημα από πολλές απόψεις, το οποίο στο πρώτο πεντάμηνο δείχνει να κερδίζεται. Τον Μάιο, από το «Οδυσσέας Ελύτης μετακινήθηκαν 14.356 επιβάτες (αφίξεις, αναχωρήσεις, transit), αριθμός που αποτελεί μια αύξηση της τάξης του 15,54% έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρυσι, η οποία μπορεί να μεταφραστεί και σε +56,53% σε σχέση με τον Μάιο του 2016. Οι καθαρές αφίξεις ωστόσο Ευρωπαίων τουριστών ήταν συνολικά 7.241, κυρίως από την Ολλανδία (3.800) και τη Μεγάλη Βρετανία (2.479), με τσάρτερ ωστόσο να καταφτάνουν στο νησί μας επίσης από Βέλγιο, Φινλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Τουρκία.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως σε ότι αφορά τη Γερμανία, τον Μάιο εγκαινιάστηκε η έναρξη των τσάρτερ από το Ντίσελντορφ, με έξι συνολικά πτήσεις που αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Το θετικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως ο Μάιος αγγίζει παραδοσιακά, σε απόλυτα νούμερα, περίπου το 65% της συνολικής επιβατικής κίνησης του Ιουνίου. Επομένως, με μια απλή αναγωγή, ενδέχεται έως το τέλος του μήνα να έχουν αφιχθεί στο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2013, που είναι ως σήμερα οι τρίτες καλύτερες για το αντίστοιχο διάστημα τα τελευταία χρόνια. Κάτι που μπορεί να σημαίνει ενδεχομένως και περισσότερους από 120.000 ξένους τουρίστες, που θα έχουν φτάσουν αεροπορικώς στο νησί μας έως το τέλος του έτους. Επίδοση που ίσως να μην μπορεί να συγκριθεί με το 2014 (151.242) ή το 2015 (151.522), αλλά είναι σίγουρα πολύ περισσότεροι από τους 69.530 επισκέπτες που καταγράφηκαν το οδυνηρό 2016.

 

 

Μια πάνω μια κάτω στο εσωτερικό

Στον αντίποδα, η συνολική κίνηση των επιβατών εσωτερικού (αφίξεις, αναχωρήσεις) διανύει πολλά σκαμπανεβάσματα στο πρώτο πεντάμηνο του 2018. Τα επίσημα στοιχεία της Fraport Greece για το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης κατέγραφαν μείωση ως και τον Μάρτιο, που έφτανε το 4,58%, ωστόσο ένα σημαντικό κομμάτι αυτής ανέτρεψε ο Απρίλιος, με σχεδόν 2.000 περισσότερους επιβάτες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Όμως παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, αλλά και το θετικό πρόσημο που κατέγραψαν τα περισσότερα περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάιο, το «Οδυσσέας Ελύτης» δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την περσινή του επίδοση, μένοντας στους 27.159 επιβάτες, που είναι λιγότεροι κατά 1,1% έναντι του 2017 (27.454), αλλά και κατά 16% σε σχέση με τον Μάιο του 2016 (32.339). Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πάντως ότι από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» θα εξυπηρετηθούν ως το τέλος του 2018 περισσότερους από 330.000 επιβάτες εσωτερικού.

 

 

Σε εξέλιξη τα έργα

Πρέπει να αναφερθεί ότι η Fraport Greece, πέρα από τις δυναμικές συνεργασίες με τις αεροπορικές εταιρείες και την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ), έχει σε εξέλιξη και σημαντικά κατασκευαστικά έργα, που στοχεύουν στην αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων. Τέτοια υλοποιούνται και στο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, με τέτοιον τρόπο μάλιστα ώστε να μην επηρεάζεται το πρόγραμμα πτήσεων του καλοκαιρινής περιόδου 2018, γεγονός που αντανακλάται στην βελτιστοποιημένη διαδικασία κατανομής των χρονοθυρίδων (slots), ώστε να εξυπηρετούνται τα αιτήματα των αεροπορικών εταιριών.

Συνολικά, στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 21% στην επιβατική κίνηση σε σχέση με τον Μάιο του 2017. Σε αυτό βοηθά η προσθήκη νέων προορισμών και επιπλέον συχνοτήτων. Την ίδια ώρα οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό επιχειρούν πτήσεις και κατά τους περιφερειακούς στο καλοκαίρι μήνες, οδηγώντας έτσι στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top