ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ επισημάνσεις*

01/07/2012 - 05:56
Αλλαγές στο παραλιακό μέτωπο προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που ισχύει από το 2004, αλλά έως τώρα δεν έχει ουσιαστικά εφαρμοσθεί.
- Αλλαγές στο παραλιακό μέτωπο προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που ισχύει από το 2004, αλλά έως τώρα δεν έχει ουσιαστικά εφαρμοσθεί. Ο λόγος για το Διάταγμα που καθορίζει ζώνες προστασίας, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής, από το φαληρικό όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας. Με βάση το Διάταγμα αυτό, έχουν αλλάξει οι όροι δόμησης στην περιοχή. Ωστόσο, δεν έχουν προχωρήσει άλλες αλλαγές, όπως το άνοιγμα της παραλίας στους πολίτες με την κατάργηση όλων των περιφράξεων, αν και δε διευκρινίζεται αν θα επιβληθεί και κατάργηση των περιφράξεων στις περιπτώσεις των πλαζ Αλίμου, Α΄ και Β΄ Βούλας και Βάρκιζας, που έχουν εκμισθωθεί από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε., αφού το Προεδρικό Διάταγμα εξαιρούσε τις οργανωμένες παραλίες.

- Η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα γίνει στις παραλίες Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας και Βούλας, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό μελέτη από επιστημονική επιτροπή. Συγκεκριμένα, στη ζώνη αυτή βρίσκονται οι παραλίες Α΄ και Β΄ Αλιπέδου Αλίμου, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, καθώς και η παραλία ΕΟΤ Αλίμου, που λειτουργεί με εισιτήριο εισόδου. Επίσης, η παραλία Ελληνικού, η οποία σήμερα είναι ελεύθερη, η ακτή καρτ του Αγίου Κοσμά, στην οποία η πρόσβαση γίνεται μέσω parking κέντρου διασκέδασης, οι ελεύθερες παραλίες της Γλυφάδας και η παραλία «Αστέρια» στην ίδια περιοχή, όπου η είσοδος βρίσκεται εντός ιδιωτικών καταστημάτων, καθώς και οι Α΄ και Β΄ πλαζ Βούλας, που έχουν μισθωθεί από τα ΕΤΑ και λειτουργούν με εισιτήριο εισόδου.

- Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, που λειτουργούν σε ζώνες, όπου δεν επιτρέπεται η χρήση αυτή σύμφωνα με το Διάταγμα έπρεπε ήδη να έχουν απομακρυνθεί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, αν και έχει παρέλθει η προβλεπόμενη πενταετία. Στο Διάταγμα προβλεπόταν, επίσης, ότι σε όλο το μήκος της παραλιακής λεωφόρου απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, κάτι που όπως φαίνεται δεν έχει τηρηθεί, ενώ για τις παραλίες προέβλεπε ότι «σε βάθος 10 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού απαγορεύεται η τοποθέτηση καθισμάτων, ομπρελών κ.λπ., καθώς και κινητών ή σταθερών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση πελατών». Προκειμένου να υλοποιηθεί η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης Ελέγχου και Εποπτείας, η οποία και θα έχει ως αντικείμενο τη στενή παρακολούθηση της εφαρμογής αυτής.

* ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey