Άδειασαν τα σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης

01/07/2012 - 05:56
Ολοκληρωτικό ναυτικό αποκλεισμό έχει υποστεί η Λέσβος από την Κυριακή το βράδυ όταν βγήκε απαγορευτικό απόπλου, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν και τα δρομολόγια του «Θεόφιλος», το οποίο με άγονες γραμμές συνδέει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη βόρειο Ελλάδα.
Ολοκληρωτικό ναυτικό αποκλεισμό έχει υποστεί η Λέσβος από την Κυριακή το βράδυ όταν βγήκε απαγορευτικό απόπλου, που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν και τα δρομολόγια του «Θεόφιλος», το οποίο με άγονες γραμμές συνδέει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη βόρειο Ελλάδα. Έτσι, κάποιες εταιρείες που φέρνουν προϊόντα στη Λέσβο και είχαν σκεφτεί να μεταφέρουν τα φορτηγά τους από τον Πειραιά στην Καβάλα για να έρθουν στη Μυτιλήνη με το «Θεόφιλος», «ανέκρουσαν πρύμναν»... στα πολλά Μποφώρ.

Στις 8 το βράδυ της Κυριακής απέπλευσε από τη Μυτιλήνη το πλοίο «Μυτιλήνη» της ΝΕΛ απ’ ευθείας για τον Πειραιά, μετά από συμφωνία με την ΠΝΟ. Στο πλοίο βρίσκονταν επιβάτες και περίπου 45 φορτηγά, από τα οποία μόνο δύο μετέφεραν προϊόντα. Όλα τα υπόλοιπα κατέβηκαν στην Αθήνα για να φορτώσουν ώστε να είναι έτοιμα να έρθουν στη Λέσβο μόλις σταματούσε η απεργία. Ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, Άκης Χατζηαργυρίου, χθες το μεσημέρι κι ενώ βρισκόταν στον Πειραιά, μας είπε ότι πάνω από 220 φορτηγά περιμένουν τη λήξη της απεργίας για να φορτωθούν στα πλοία και να έρθουν στο νησί, αλλά και τη Χίο.

Σπανίζουν τα τρόφιμα…
Χθες το μεσημέρι, τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Μυτιλήνης ήταν άδεια από γάλατα, κρέατα, φρούτα, λαχανικά. Ακόμη και συσκευασμένα προϊόντα που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως είναι τα μακαρόνια και τα όσπρια, άρχισαν να σπανίζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα του σούπερ μάρκετ «Lidl» της Μυτιλήνης, από το οποίο εκτός από τα νωπά προϊόντα είχαν εξαντληθεί ως και τα εμφιαλωμένα νερά.
Ως την περασμένη Πέμπτη υπήρχε μια σχετική επάρκεια προϊόντων στην αγορά της Μυτιλήνης, ωστόσο την Παρασκευή και το Σάββατο τα προϊόντα εξαντλήθηκαν, τόσο γιατί τα καταστήματα δεν τροφοδοτήθηκαν με προϊόντα όσο και γιατί οι καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν ό,τι έβρισκαν.
Τα θερμοκήπια της Λέσβου λόγω της μικρής τους παραγωγής δεν μπορούν να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες σε κηπευτικά, ωστόσο συνεχίζουν να τροφοδοτούν με τα προϊόντα τους τα οπωροπωλεία της Μυτιλήνης και τα μικρά περιφερειακά σούπερ μάρκετ. Οι τοπικές μονάδες παραγωγής πουλερικών εξασφαλίζουν επάρκεια νωπών.

Και χωρίς προβλήματα
Στα εμπορικά καταστήματα η απεργία των ναυτικών δεν έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, διότι τα προϊόντα που επρόκειτο να προμηθευτούν για την περίοδο των Χριστουγέννων έχουν ήδη φθάσει. Σε ό,τι αφορά στις τρέχουσες ανάγκες, καλύπτονται από τα υπάρχοντα αποθέματα. Άλλωστε, η κίνηση στα καταστήματα είναι τόσο μικρή, που δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για ελλείψεις, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε την Παρασκευή στο «Ε» και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Μάρω Βερβενιώτου. Όμως, η συνέχιση της απεργίας για δεύτερη εβδομάδα είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα και στα εμπορικά καταστήματα.
«Τα αποθέματα φαρμάκων στη Λέσβο είναι μειωμένα», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Απόστολο Βαλτά. «Επαρκούν για τέσσερις με πέντε ημέρες. Ωστόσο, δε θα αφήσουμε τους κατοίκους του νησιού χωρίς φάρμακα. Θα καλύψουμε τις ανάγκες μεταφέροντας τα φάρμακα με ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφορών.»

Η απεργία συνεχίζεται
Χθες, στη 1 μετά το μεσημέρι, έγινε τριμερής συνάντηση με πρωτοβουλία του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Γιάννη Διαμαντίδη, στην οποία πήραν μέρος ο εκπρόσωπος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, Απόστολος Βεντούρης, και ο γενικός γραμματέας τής ΠΝΟ, Ιωάννης Χάλας.
Στις 3 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση και ξεκίνησε συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ, η οποία θα λάμβανε αποφάσεις για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων. Μια ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε από την ΠΝΟ ότι αποφασίσθηκε νέα 48ωρη απεργία έως την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων άφηνε να διαρρεύσει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των απεργών.
Η ανακοίνωση της ΠΝΟ για την απεργία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, η διοίκηση κατέληξε στην αυτονόητη απόφαση να συνεχίσει την απεργιακή κινητοποίηση μέχρι την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων. Έτσι, η απεργία μας συνεχίζεται πανελλαδικά με νέα 48ωρη απεργία, από 6ης ώρας της 30ής Νοεμβρίου 2010 μέχρι 6ης ώρας της Τρίτης 2 Δεκεμβρίου 2010 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey