FOLLOW US

Οικονομία

  • “2ο Yachting Festival – Θαλάσσιος Τουρισμός” & “Greek Travel Show – Ελληνικές Διακοπές”
Διπλή παρουσία της Λέσβου σε τουριστικά Festivals

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διπλή παρουσία της Λέσβου, στα δύο θεματικά τουριστικά festivals, που διοργανώθηκαν ταυτόχρονα στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Στο “2ο Yachting Festival – Θαλάσσιος Τουρισμός” το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 14 Απριλίου, από την εταιρεία “Mact Media Group” στη Μαρίνα Αλίμου, με στόχο να αναδείξει το θαλάσσιο τουρισμό και ιδιαίτερα το “yachting”, ως ένα τρόπο που μπορεί ο Έλληνας και ο ξένος επισκέπτης να πραγματοποιήσει τις διακοπές του και να γνωρίσει τη νησιωτική, αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως και στην έκθεση διακοπών και ταξιδιών "Greek Travel Show – Ελληνικές Διακοπές" που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Απριλίου, από τη "ΔΕΘ HELEXPO" στο Εκθεσιακό Κέντρο "HELEXPO" του Αμαρουσίου, με στόχο την επιλογή των καλοκαιρινών διακοπών από τους Αθηναίους επισκέπτες.

Το οργανωτικό σκέλος και των δύο συμμετοχών και παρουσιών του νησιού, είχε αναλάβει ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου, στον οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν η Π.Β.Α., ο Δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και άλλοι φορείς του τόπου.


“2o YACHTING FESTIVAL – ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”

Το open air αυτό festival, οργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη μεγαλύτερη Μαρίνα της χώρας, αυτή του Αλίμου Αττικής, με κύριο σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου (αλλά και σε ξένους επισκέπτες και φιλοξενούμενους επαγγελματίες), να γνωρίσουν από κοντά τη μοναδικότητα της απόλαυσης των ελληνικών θαλασσών, μέσα από ένα ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, που μπορούν είτε να κυβερνήσουν οι ίδιοι (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση), είτε να χαρούν με τη βοήθεια και υποστήριξη επαγγελματιών

Στις προβλήτες της Μαρίνας Αλίμου, οι επισκέπτες μπορούσαν να επιβιβαστούν σε συγκεκριμένα ελλιμενισμένα σκάφη, να ενημερωθούν για τους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς, να παρακολουθήσουν συνέδρια και εκδηλώσεις σε επαγγελματικά και απλά θέματα σχετικά με το θαλάσσιο τουρισμό, να λάβουν πληροφορίες από τους διάφορους προορισμούς, και να δουν τις διάφορες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν με ένα σκάφος.

Η συμμετοχή της Λέσβου υπαγορεύθηκε από το γεγονός, ότι προσδοκά οφέλη από τον τουρισμό με yachts, ενώ αποτελεί ούτως ή άλλως ένα προορισμό θαλάσσιου τουρισμού. Γενικότερος στόχος της συμμετοχής της Λέσβου, η προώθηση της θαλάσσιας, της παράκτιας και της εν γένει τουριστικής φυσιογνωμίας του νησιού και ειδικότερος η προσέλκυση επισκεπτών κατά την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο και ιδιαίτερα με μηχανοκίνητο ή ιστιοπλοϊκό σκάφος.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Λέσβος είχε την ευκαιρία εντός του περιπτέρου της, να προωθήσει τόσο τις σχετικές με το θαλάσσιο τουρισμό και το yachting τουριστικές της υπηρεσίες (ακτοπλοϊα, ελλιμενισμός & ναυλώσεις σκαφών, sailing, καταδύσεις και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες), όσο και το γενικότερο τουριστικό και γαστρονομικό της πλούτο.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία δύο χορευτικών σχημάτων των απόδημων Λεσβιακών Συλλόγων της Αθήνας. Ένα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών “Η Αναγέννηση”, με χοροδιδάσκαλο τον Κώστα Πιπίνη και ένα του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής “Βενιαμίν ο Λέσβιος”, με χοροδιδάσκαλο τον Μιχάλη Βουβέλη, τα οποία παρουσίασαν σε διαφορετικές ημέρες του festival, εξαίσια χορευτικά προγράμματα με παραδοσιακούς λεσβιακούς χορούς, που εντυπωσίασαν εκθέτες και επισκέπτες. 

Τέλος εντός του περιπτέρου της Λέσβου και στο ειδικά διαμορφωμένο “gastronomy section”, με την ευγενική χορηγία του κρεοπωλείου “Μανταμάδος” του Βασίλη Βεμβέτσου στο Νέο Κόσμο, πραγματοποιούταν ζωντανή μαγειρική με διάφορες παραδοσιακές ή gourmet συνταγές που βασιζόταν αποκλειστικά σε λεσβιακά προϊόντα, από τη Μολυβιάτισα μαγείρισσα Μυρσίνη Ανδριώτη. Οι γευστικές προτάσεις, τις οποίες απολάμβανε το κοινό της έκθεσης, συνοδεία ούζου Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, ήταν: α) κοχυλάκι με φέτα και λιαστή ντομάτα, β) χυλοπίτες με μελάνι σουπιάς και κρίταμο, γ) παραδοσιακοί γκιουζλεμέδες, δ) μακαρονόπιτα με στριφτάρι, φέτα και κασέρι, ε) τηγανιά από μοσχαρίσιο συκώτι, “σβησμένο” με ούζο, στ) μπουκίτσες ψωμιού, με φέτα και σάλτσα ντομάτας και ούζου, ζ) μπουκίτσες ψωμιού, με φέτα και ψίχα ελιάς, η) πρόβειο γιαούρτι με μέλι ή σπιτική μαρμελάδα, και θ) λουλούδια γεμιστά με τυρί (από την Αικατερίνη Βγενά).  

“GREEK TRAVEL SHOW – ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ”

 

Το σημαντικό αυτό εμπορικό – τουριστικό festival, απευθυνόταν κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή των βορειοανατολικών προαστίων της Αθήνας, με στόχους: α) την επιλογή των φετινών διακοπών του και την απευθείας πώληση τους στον επισκέπτη, και β) την προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, υγιεινής διατροφής.

Η παρουσία της Λέσβου στην “Greek Travel Show – Ελληνικές Διακοπές”,  βασίστηκε σε μία παραλλαγή της μεθοδολογίας που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στις συμμετοχές του νησιού σε εκθέσεις μεγάλων πόλεων του εσωτερικού. Εντός του ενιαίου περιπτέρου του νησιού (συνολικού εμβαδού 16 τ.μ.), φιλοξενήθηκαν διακριτά: α) τα καταλύματα – χορηγοί της συμμετοχής (ξενοδοχειακές μονάδες, villas, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.α.), β) τα διάφορα θεματικά είδη των γεωγραφικών προορισμών (spa, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, πανηγύρια, δραστηριότητες, κ.α.), και γ) η γαστρονομία του νησιού.

Γενικότεροι στόχοι της συμμετοχής ήταν: α) η προώθηση της γενικής τουριστικής φυσιογνωμίας ολόκληρου του νησιού, καθώς και των επιμέρους περιοχών του με τις ιδιαίτερες θεματικές μορφές τους, στο ευρύ κοινό και τους επαγγελματίες της Αττικής,  μέσω εξειδικευμένου έντυπου υλικού, β) η άμεση προσέλκυση επισκεπτών για τη φετινή πασχαλινή και καλοκαιρινή περίοδο, γ) η παρουσίαση των πιο χαρακτηριστικών – αντιπροσωπευτικών προϊόντων της λεσβιακής γαστρονομίας, με τη διεξαγωγή συνεχών γευσιγνωστικών δοκιμών προς τους επισκέπτες, και δ) η πραγματοποίηση  επιχειρησιακών συναντήσεων με τους Έλληνες και ξένους εμπορικούς επισκέπτες, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για άμεσες και μελλοντικές συνεργασίες. 

Όλοι όσοι επισκέφθηκαν το περίπτερο της Λέσβου, είχαν την ευκαιρία καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου, να γνωρίσουν τις τοπικές λιχουδιές του νησιού και τα παραδοσιακά διατροφικά – τυποποιημένα προϊόντα του, που όλα μαζί συνθέτουν το γαστρονομικό πλούτο της Λέσβου. Μετά την ολοκλήρωση των εκθέσεων, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. και υπεύθυνος της συμμετοχής – παρουσίας της Λέσβου στα δύο festivals, Πάνος Πίτσιος, δήλωσε: 

«Αν και εξαιρετικά δύσκολη η οργάνωση της παρουσίασης του νησιού σε δύο εκθέσεις ταυτόχρονα, θεωρώ ότι ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου, με τη συμπαράσταση της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, αλλά και όλων των άλλων χορηγών – υποστηρικτών, καθώς και με την ενεργοποίηση πολλών απόδημων εθελοντών της Αθήνας, πέτυχε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, που ελπίζω να αποδώσει καρπούς φέτος το καλοκαίρι. Τόσο με τους συμβατικούς τρόπους, όσο και με το yachting, το οποίο μολονότι βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο ανάπτυξης στη Λέσβο, υπό προϋποθέσεις μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος εξέλιξης στο νησί μας. Η γαστρονομία της Λέσβου, για ακόμη μία φορά έκανε το καθήκον της, κερδίζοντας τις εντυπώσεις όλων των επισκεπτών. Θερμές ευχαριστίες, σε όλους αυτούς τους απόδημους εθελοντές της πρωτεύουσας, που για πολλοστή φορά συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξαιρετική παρουσίαση της Λέσβου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top