FOLLOW US

Οικονομία

  • Ο βουλευτής  Χαρ. Αθανασίου απαντά στις δηλώσεις του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
«Δικαίωμα ο μειωμένος ΦΠΑ, όχι χάρισμα!»

Τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός αναφορικά με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και το μεταφορικό ισοδύναμο ως αντιστάθμισμα για τους νησιώτες, σχολίασε με δική του δήλωση ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο μέτρο «δεν δόθηκε χαριστικά, αλλά δικαιωματικά τους ανήκει».

Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε πως «η Νέα Δημοκρατία ανέκαθεν είχε αντιταχθεί στο θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά», επικρίνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το γεγονός πως «το έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, ως ένα πρόσθετο εισπρακτικό μέτρο, χωρίς μάλιστα να διστάσει να το εφαρμόσει ανενδοίαστα».

Αναλυτικά η δήλωση  Αθανασίου έχειο ως εξής: «Για τη Νέα Δημοκρατία, η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πατρίδας μας που και πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί με κάθε πρόσφορο μέτρο. Η σημερινή Κυβέρνηση, τουναντίον, επειδή στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει λειτουργεί ισοπεδωτικά απέναντι σε όλους και όλα, καταργεί ένα μέτρο, αυτό των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, το οποίο, όμως, δεν δόθηκε χαριστικά στους νησιώτες αλλά δικαιωματικά τους ανήκει.

Το μέτρο αυτό αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς τα νησιά, σύμφωνα με τη συνταγματική ρήτρα της νησιωτικότητας, και ήρθε να αντισταθμίσει όλες εκείνες τις ανισότητες που υφίστανται μεταξύ της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως πχ. τα υψηλά μεταφορικά κόστη που επιβαρύνουν τους νησιώτες. Για αυτό η ΝΔ δεν χρειάστηκε ποτέ να σχεδιάσει ή να υλοποιήσει το μεταφορικό ισοδύναμο ή αλλά παρόμοια εφευρήματα, αλλά, αντιθέτως, συνέχισε να διατηρεί  και,  όταν χρειάστηκε,  υπεραμύνθηκε  της  διατήρησης του ειδικού καθεστώτος στα νησιά.»

Δύο καίρια ερωτήματα

Τη συνέχεια της δήλωσής του, ο κ. Αθανασίου απευθύνει δύο ερωτήματα προς την Κυβέρνηση, αμφισβητώντας ουσιαστικά τις προθέσεις της: «Είναι ποτέ δυνατόν η Κυβέρνηση να καταργεί τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για να εισπράξει, όπως έχει προϋπολογίσει, 85 εκ. ευρώ, και την ίδια στιγμή να εμφανίζεται ως έχουσα τη δυνατότητα να διαθέσει πολλαπλάσιο ποσό για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά του Αιγαίου; Αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, τότε γιατί προχώρησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που αποτελούσαν το μοναδικό αναπτυξιακό και συγκριτικό τους πλεονέκτημα;»

Στον επίλογό του ο Λέσβιος βουλευτής καταλήγει: «Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα μένει να απαντηθούν εν αναμονή της συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης που καταθέσαμε οι βουλευτές της ΝΔ για το ζήτημα αυτό. Διότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις στους κατοίκους των νησιών μας, όπως το ποιους αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο, ποιοι είναι οι πόροι για την πλήρη εφαρμογή του, τι ακριβώς καλύπτει και άλλα πολλά. Διαφορετικά, θα επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά ότι εξαπατά και κοροϊδεύει τους νησιώτες. Είναι σαφές, ότι οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν πείθουν με τις εξαγγελίες τους.  Άλλωστε, μας έχουν αποδείξει πως, πέραν της προπαγάνδας τους, οι υποσχέσεις τους μένουν στα λόγια και ποτέ δεν υλοποιούνται». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top