Η αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου αυξάνει τον τζίρο, έλεγε η είδηση που γράφτηκε τον προηγούμενο μήνα στις εφημερίδες της Κρήτης. Την ίδια στιγμή, η πρωτοβουλία που πάρθηκε στη Λέσβο, βρήκε ελάχιστη ανταπόκριση.
Η αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου αυξάνει τον τζίρο, έλεγε η είδηση που γράφτηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα στις εφημερίδες της Κρήτης. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΔΕΠΕΚ (Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης). Τα μέλη του ΔΕΠΕΚ στους νομού Ρεθύμνου και Χανίων είναι 15 και τη φετινή τουριστική σαιζόν, παρά την οικονομική κρίση, είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται. Την ίδια στιγμή, η πρωτοβουλία που πάρθηκε την περασμένη άνοιξη στη Λέσβο βρήκε ελάχιστη ανταπόκριση.
Ως τώρα δεν έχει δοθεί ούτε ένα σήμα σε εστιατόριο ή ταβέρνα της Λέσβου, όπως δήλωσε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου της νομαρχίας Λέσβου, Παναγιώτης Κουτλής. Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν υπήρξε σωστή και επαρκής ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου. Έτσι, μετά από επαφές που είχε με τα σωματεία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων που λειτουργούν στη Λέσβο, πιστεύει ότι η προσπάθεια πρέπει να μπει σε νέα βάση στις αρχές της ερχόμενης άνοιξης, πριν ανοίξουν τα καταστήματα που λειτουργούν στις τουριστικές περιοχές.
Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν κονδύλια από κοινοτικούς πόρους για την πιστοποίηση όλης αυτής της διαδικασίας, σε συνεργασία με την ΕΤΑΛ.
«Σωστά, αλλά…»
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων του Μολύβου, Νίκος Μόλβαλης, πιστεύει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά για να προχωρήσει πρέπει να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Πρώτα από όλα θεωρεί ότι θα πρέπει να ξεκινήσει το χειμώνα, διότι τότε είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις και να εξετάσει η κάθε μία αν μπορεί να ενταχθεί στην πρωτοβουλία ή όχι.
Επίσης πιστεύει όταν αν είχαν γίνει επαφές με τα σωματεία των επαγγελματιών του κλάδου, τότε θα είχε σχεδιαστεί καλύτερα η όλη προσπάθεια και οι επαγγελματίες θα το είχαν αποδεχθεί με καλύτερο τρόπο. Δε θεωρεί ότι είναι χαμένη υπόθεση, πιστεύει όμως ότι θα πρέπει τους επόμενους μήνες να γίνει καλύτερη προετοιμασία, ώστε στο ξεκίνημα της επόμενης τουριστική σαιζόν να είναι όλα έτοιμα και να έχει δημιουργηθεί μια πρώτη καλή μαγιά επιχειρήσεων που θα μπουν στο δίκτυο αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου. Σε δήλωσή του αναφέρει: «Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει μια σύσκεψη στη Μυτιλήνη, στο Επιμελητήριο Λέσβου, στην οποία θα πάρουν μέρος η νομαρχία, το Επιμελητήριο, η Ένωση Ελλήνων Χημικών που παρακολουθεί στενά το θέμα, αλλά και όλοι οι σύλλογοι των επαγγελματιών του χώρου. Σε αυτή θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά όλες τις απόψεις και να καταλήξουμε σε μια κοινή συνισταμένη για την προώθηση του ελαιολάδου στα εστιατόρια και τις ταβέρνες.»
Στις 10 του περασμένου Ιουνίου ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής και ο αντινομάρχης Χάρης Γραμμός παρουσίασαν το σήμα ποιότητας αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νομού. Μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα και χρειάζεται να μπει σε νέες βάσεις για να προχωρήσει
Τι συμβαίνει στην Κρήτη
Στην Κρήτη η δημιουργία του Δικτύου Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης (ΔΕΠΕΚ) ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Στη συγκρότησή του συνέβαλε ένας άλλος τοπικός φορέας που ασχολείται με το ελαιόλαδο, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2000. Μερικά χρόνια αργότερα, για να στηριχθεί και να αυξηθεί η κατανάλωση ελαιολάδου, δημιουργήθηκε το ΔΕΠΕΚ, που ως βασικό του κορμό έχει τα εστιατόρια αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου. Τα μέλη του ΔΕΠΕΚ φτάνουν τα 15 σε Ρέθυμνο και Χανιά.
Τα καταστήματα που είναι στο δίκτυο, δέχονται συνεχείς ελέγχους, πηγαίνουν απροειδοποίητα ελεγκτές, παίρνουν δείγματα από τα τηγάνια τους, το λάδι που έχουν στο τραπέζι, την κατσαρόλα μέχρι και από τα τηγανόλαδα που πετούν. Έτσι ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι για την παρασκευή των φαγητών χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελαιόλαδο.
Οι έλεγχοι είναι αυστηροί κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι εστιατόρια που είχαν ενταχθεί στο δίκτυο λίγο αργότερα απομακρύνθηκαν, γιατί δεν τηρούσαν όσα προβλέπει ο κανονισμός.
Τα δείγματα από τους ελέγχους στέλνονται στην ΕΑΣ Ηρακλείου/ από όπου και προκύπτουν τα στοιχεία για το κατά πόσο τα μέλη του Δικτύου χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο.
«Τα εστιατόρια που συμμετέχουν στο ΔΕΠΕΚ πηγαίνουν καλά και αυτό οφείλεται και στην αποκλειστική χρήση ελαιολάδου που προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και στην ποιοτική κουζίνα που έχουμε. Αυτή είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα καταστήματά μας», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικτύου, Γιώργος Μπουράκης.
Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος, Μάνθος Νικολακάκης, είπε: «Παρά την οικονομική κρίση, αρκετός κόσμος επιμένει στο θέμα της ποιότητας και εκεί πιστεύουμε ότι οι επαγγελματίες που συμμετέχουν στο Δίκτυο κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σε αυτό συμβάλλει η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να αρκεί μόνο αυτή.»
Τώρα, μεταξύ των μελών του Δικτύου συζητιέται η πρωτοβουλία να επεκταθεί και σε ένα δεύτερο βασικό προϊόν της Κρήτης, το κρασί. Έτσι διερευνάται η δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασίας με το Δίκτυο Οινοποιών νομού Χανίων, ώστε στα καταστήματα του Δικτύου να προσφέρεται αποκλειστικά κρητικό κρασί. Η συνεργασία θα περιλαμβάνει κοινή ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και κοινή διαφημιστική προβολή των προϊόντων.
Αν γινόταν κάτι αντίστοιχο στο νομό μας, σίγουρα θα εκτοξεύονταν προς τα πάνω οι πωλήσεις κρασιού από τη Λήμνο.