Ο πόλεμος της φέτας και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Την ώρα που οι τυροκόμοι της Λέσβου δεν μπορούν να πετύχουν μια μικρή αύξηση των τιμών του πρόβειου γάλακτος, στην ηπειρωτική Ελλάδα επικρατεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.
Την ώρα που οι τυροκόμοι της Λέσβου δεν μπορούν να πετύχουν μια μικρή αύξηση των τιμών του πρόβειου γάλακτος, στην ηπειρωτική Ελλάδα επικρατεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Οι τιμές παραγωγού για το πρόβειο γάλα διαμορφώνονται πάνω από το ένα ευρώ ανά κιλό στους νομούς Βόλου και Λάρισας. Το ίδιο ισχύει και στα Ιωάννινα χάρη στον παρεμβατικό ρόλο που παίζει η κρατικοσυνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» (η περσινή τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 1,03 ευρώ το κιλό και αναμένεται σύντομα να καταβληθεί εκκαθάριση περίπου 0,06 ευρώ). Όλα αυτά ήταν λίγο έως πολύ γνωστά. Το νέο στοιχείο που προκύπτει είναι η κόντρα μεταξύ της εταιρείας «Κολιός» και της «Μινέρβα», η οποία έχει άμεσο ενδιαφέρον για τους κτηνοτρόφους της Λέσβου και την εξέλιξη της τιμής του πρόβειου γάλακτος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Μιχάλης Τζιότζιος, μας έλεγε ότι ανάμεσα στις δύο εταιρείες έχει ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, καθώς η «Μινέρβα» κατάφερε να πάρει σημαντικό αριθμό πελατών του ομίλου «Κολιός» στο εξωτερικό. Η «Κολιός» απάντησε αγοράζοντας γάλα από την Πελοπόννησο σε τιμές πάνω από ένα ευρώ. Με την κίνηση αυτή επιδιώκει να ανεβάσει το κόστος παραγωγής της «Μινέρβα» και έτσι να καταστήσει τα προϊόντα της λιγότερο ανταγωνιστικά. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη άλλων μικρότερων επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει στην αύξηση της τιμής παραγωγού του πρόβειου γάλακτος πάνω από το ένα ευρώ στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, και Αιτωλοακαρνανίας. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα τιμών μεταξύ της Λέσβου και των σημαντικότερων κτηνοτροφικών περιοχών της χώρας, που κυμαίνεται κοντά στα 0,15 ευρώ ανά κιλό πρόβειου γάλακτος.

Ο πόλεμος της φέτας
Το βασικό εξαγωγικό προϊόν των δύο παραπάνω επιχειρήσεων είναι η φέτα, η οποία έχει μεγάλη ζήτηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η μεγάλη ζήτηση που έχει η φέτα φαίνεται από το ότι η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» ζητά αγωνιωδώς νέες ποσότητες πρόβειου γάλακτος για να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει.
Μέσα στην αντιπαράθεση του ομίλου «Κολιός» με τη «Μινέρβα» εντάσσεται και η Λέσβος. Ο όμιλος «Κολιός» έδειξε ενδιαφέρον για το γάλα της Λέσβου, τόσο γιατί διαθέτει στο νησί μια ανενεργή τυροκομική επιχείρηση, αλλά και γιατί θέλησε να αποτρέψει το ενδεχόμενο το γάλα από τη Λέσβο να καταλήξει στη «Μινέρβα».
Όλα τα παραπάνω είναι σε γνώση του προέδρου της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκου Γιαζιτζόγλου, και των υπόλοιπων μελών της επιτροπής, που επιδιώκουν να πετύχουν κοινή πώληση του γάλακτος στους τυροκόμους. Γι' αυτό, πέρα από τον όμιλο «Κολιός», γίνονται συζητήσεις και με την εταιρεία «Μινέρβα». Παράλληλα συζητήσεις γίνονται και με τον κ. Νταμπίζα, που δραστηριοποιείται στη Λήμνο.

Αλλαγή τακτικής
Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, η Επιτροπή των Συνεταιριστών της Λέσβου αναπροσαρμόζει υποχρεωτικά την τακτική της. Συγκεκριμένα, επιδιώκει πάντα να βρει τυροκομική επιχείρηση εκτός Λέσβου που θα αγοράσει το γάλα. Παράλληλα, όμως, αφήνει τους συνεταιρισμούς να προχωρήσουν σε ανοιχτές συμφωνίες με τους τοπικούς τυροκόμους για το γάλα των μελών τους.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στύψης, Ιγνάτης Μανάβης, μας έλεγε χθες: «Ένας-ένας όλοι οι συνεταιρισμοί προχωρούν σε συμφωνίες με τους τυροκόμους. Δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε αυτό γιατί καθημερινά έχουμε μεγάλες πιέσεις από τους κτηνοτρόφους κι όσο περνούν οι μέρες και σφάζονται περισσότερα αρνιά, τόσο θα μεγαλώνει η πίεση από τους κτηνοτρόφους που θέλουν να παραδώσουν το γάλα τους για τυροκόμηση.»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΛ, κ. Γιαζιτζόγλου, αποφεύγει να κάνει δηλώσεις, καθώς θεωρεί ότι η δημοσιότητα δεν ευνοεί τους κτηνοτρόφους σε αυτήν τη φάση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey