«Θα ζητηθεί παρέμβαση του Πρωθυπουργού»

Αιχμηροί οι μελετητές απέναντι σε Παπαθανάση

30/09/2022 - 13:00 Ενημερώθηκε 01/10/2022 - 10:03

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου συναντήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Λέσβου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση, καθ΄υλην αρμόδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο, με αφορμή την παρουσία του Υπουργού στη Λέσβο με σκοπό να μιλήσει στο συνέδριο για την Ελιά. Τη συνάντηση είχε εξασφαλίσει  και παραβρέθηκε σε αυτήν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ παρόντες ήταν επίσης και τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων που είχαν ήδη θέσει τα θέματά τους στον Υπουργό.

Στη συνάντηση ο Σύνδεσμος έθεσε το ζήτημα της αθέτησης στην πράξη, κατά την προκήρυξη των επιμέρους δράσεων του νόμου (τουρισμός, μεταποίηση κλπ), της δέσμευσης του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη σε σχετική συνάντηση του Συνδέσμου μαζί του το μήνα Ιούνιο, ότι οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου θα παραμείνουν στο καθεστώς των μέγιστων δυνατών ενισχύσεων που προέβλεπαν  και οι προϊσχύσαντες νόμοι.

Ο κ. Παπαθανάσης αντέτεινε ότι στην πράξη οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου παίρνουν σε απόλυτα ποσοστά μεγαλύτερη επιδότηση δηλαδή 60% έναντι 55% του προηγούμενου νόμου.

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου τόνισαν ότι δεν τίθεται θέμα απολύτων αριθμών αφού ο νέος νόμος δίνει συνολικά σε όλη τη χώρα μεγαλύτερες επιδοτήσεις έναντι του παλαιού, επομένως το Βόρειο Αιγαίο αντικειμενικά αδικείται αφού στον προηγούμενο νόμο εδικαιούτο τη μέγιστη δυνατή επιδότηση που ήταν 55% και στο νέο νόμο που η μέγιστη επιδότηση είναι 70% και υπό όρους φθάνει μέχρι 75%, οι επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου επιδοτούνται μέχρι 60%, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ακολούθησε έντονος διάλογος και αντιπαράθεση επιχειρημάτων με τον Υπουργό να εμμένει στη θέση του χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα και απλά υπαινισσόμενος ότι τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος για το Βόρειο Αιγαίο θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για διεκδικήσεις και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συνάντηση έως σήμερα ο Σύνδεσμος προχώρησε σε επαφές με φορείς και λοιπούς ενδιαφερομένους και αποφάσισε να επιδίωξη να θέσει το θέμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, θεωρώντας αδιανόητο με δεδομένη τη χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών στο Βόρειο Αιγαίο τα τελευταία χρόνια, αλλά και το γενικότερο κλίμα γεωπολιτικών δεδομένων της περιοχής που επιβάλλει στην Πολιτεία να δώσει ένα σαφές μήνυμα στήριξης των παραμεθόριων νησιών και των κατοίκων τους, το Βόρειο Αιγαίο να υποβιβάζεται από την «πρώτη ταχύτητα» κινήτρων του Αναπτυξιακού νόμου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey