Καβγάδες, φωνές, κόντρες, καταγγελίες, αλλά και αλήθειες, ήταν ό,τι συνέθεσε το σκηνικό της σύσκεψης για τη σωτηρία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Λέσβου την Παρασκευή. [Υπάρχει βίντεο]
Θυελλώδης σύσκεψη για τη σωτηρία της Συνεταιριστικής
Καβγάδες, φωνές, κόντρες, καταγγελίες, αλλά και αλήθειες, ήταν ό,τι συνέθεσε το σκηνικό της σύσκεψης για τη σωτηρία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, που συγκάλεσε το Επιμελητήριο Λέσβου την Παρασκευή. Στα παραπάνω προσθέστε την εικόνα του προέδρου του Επιμελητηρίου, Θράσου Καλογρίδη, που προσπαθούσε να πείσει τον πρόεδρο της Συνεταιριστικής να μην αποχωρήσει από τη σύσκεψη για να συμμετάσχει σε τηλεοπτική εκπομπή, και το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, να δηλώνει ότι η σύσκεψη δεν μπορεί να αναδείξει επιτροπή και θα πρέπει να γίνει γενική συνέλευση των μελών της Τράπεζας.
Μετά την αποχώρηση του Απόστολου Πατέστου, ο κ. Καλογρίδης προσπαθούσε μόνος να συντονίσει τη συζήτηση, αλλά και να απαντήσει στην κριτική προς τις διοικήσεις της Συνεταιριστικής, έχοντας παράλληλα συνεχείς φραστικές αψιμαχίες με το μέλος τού Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Στρατή Καραμπάση και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας, Παρασκευά Καραϊσκάκη.
Συνέχισαν…
Η σύσκεψη ξεκίνησε, με τους κ.κ. Καλογρίδη, Ζαφειρίου και Πατέστο να υποστηρίζουν όσα εδώ και οκτώ ημέρες αναφέρουν για το κλείσιμο της Τράπεζας. Δηλαδή ότι ήταν μια απόφαση η οποία δεν έχει σχέση με τα οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας, αλλά υπαγορεύτηκε από το πλαίσιο που έχει θέσει η τρόικα. Επιπρόσθετα, υποστηρίχθηκε ότι το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής έχει κάνει ό,τι μπορούσε για να ανορθώσει τα οικονομικά της Τράπεζας.
Η εικόνα αυτή άρχισε να αποδομείται όταν ο χονδρέμπορος Κώστας Ψαρράς ρώτησε τον παριστάμενο ειδικό εκκαθαριστή, Μιχάλη Ανδριώτη, αν θα έκλεινε η Τράπεζα στην περίπτωση που δεν είχαν δοθεί τα θαλασσοδάνεια. Η απάντηση του κ. Ανδριώτη ήταν κατηγορηματικά «όχι»! Αμέσως μετά, το μέλος τού Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Στρατής Καραμπάσης υποστήριξε ότι υπάρχουν θέματα που επί χρόνια δεν έχουν απαντηθεί, κι ανέφερε επίσης τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια, ρωτώντας αν θα πληρώσουν αυτοί που φταίνε.
Ακολούθως, ο κ. Ψαρράς, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, είπε χαρακτηριστικά: «Αν ρωτήσετε τον κόσμο της αγοράς, 10 στους 10 θα σας πουν ότι φταίνε τα θαλασσοδάνεια για το κλείσιμο της Τράπεζας. Χωρίς αυτά δε θα έκλεινε η Τράπεζα.»
Καταπέλτης ο Ανδριώτης
Ήταν λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Παρασκευής όταν πήρε το λόγο ο ειδικός εκκαθαριστής, Μιχάλης Ανδριώτης, και μίλησε περισσότερο ως Μυτιληνιός και λιγότερο ως ειδικός εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής.
Χωρίς περιστροφές, είπε: «Εμείς την κλείσαμε την Τράπεζα, με τα καμώματά μας.» Χαρακτήρισε «μπούρδες» όλη την παραφιλολογία που θέλει την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα υπεύθυνες για το κλείσιμο της Συνεταιριστικής κι αμέσως μετά εξήγησε: «Όταν πριν τρεις μήνες είδα το ισοζύγιο που ανακοίνωσε η Τράπεζα, είπα ότι αυτή η Τράπεζα δεν υφίσταται πλέον.» Λίγο αργότερα αποκάλυψε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει αύξηση κεφαλαίου 9,5 εκατ. ευρώ, όταν είχαν φαγωθεί κεφάλαια 13,5 εκατομμυρίων.
Επίσης παραλλήλισε τη Συνεταιριστική με τα όσα έγιναν στο «Lesvos shop», στο «Lesvos Market», στη ΝΕΛ και στην ΕΑΣ Λέσβου.
«Οι άνθρωποι από την εποχή του Νεάντερνταλ συνεταιρίζονταν για να πετύχουν ένα στόχο. Με αυτό τον τρόπο προχώρησαν και αναπτύχθηκαν όλες οι κοινωνίες. Με αυτό τον τρόπο εξελίχθηκαν οι άνθρωποι. Εμείς αυτό το δικαίωμα το χάσαμε με τον τρόπο που λειτουργήσαμε. Τα προδώσαμε όλα», προσέθεσε ο κ. Ανδριώτης. Συμπληρώνοντας ότι το τελευταίο Δ.Σ. έκανε προσπάθειες για να διασώσει την Τράπεζα, διευκρίνισε πως έτσι όπως είχαν γίνει τα πράγματα, η Συνεταιριστική δεν μπορούσε να σωθεί.
Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, τόνισε ότι για την κατάληξή της ευθύνονται όσοι αντιμετώπισαν τη Συνεταιριστική ως εφαλτήριο των πολιτικών επιδιώξεών τους και ζήτησε να διευκρινιστεί ποιο θα είναι το αίτημα που θα διεκδικήσει η επιτροπή που θα συσταθεί.
Όταν ξεκαθαρίστηκε πως επιδίωξη είναι η επανασύσταση της Τράπεζας, τέθηκε το εύλογο ερώτημα αν θα εμπιστευτεί κανείς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου ξανά.
Στη σύσκεψη για τη 'σωτηρία της Συνεταιριστικής Τράπεζας' (επάνω). Ο κ. Καλογρίδης εμφανώς προβληματισμένος
Οργή Καλογρίδη
Τότε, οργισμένος, κατακόκκινος στην όψη, φωνάζοντας και χτυπώντας τα χέρια του πάνω στο έδρανο, ο κ. Καλογρίδης απάντησε σε όσους διατύπωναν το ερώτημα: «Έχασε κανένας τα χρήματα του; Πού το ξέρετε και το λέτε; Από πού προκύπτει ότι χάθηκε η αξιοπιστία της Τράπεζας;»
Σε υψηλούς τόνους ήταν η παρέμβαση και του πρώην μέλους τού Δ.Σ. της Τράπεζας Μιχάλη Κουφέλου, ο οποίος υποστήριξε πως οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες ενοχλούνταν από την παρουσία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, μιλώντας για κλίκες που διέρρεαν τις αποφάσεις για τις δανειοδοτήσεις πριν αυτές ληφθούν. Ωστόσο, έριξε την ευθύνη για τα όποια φαινόμενα κακοδιαχείρισης στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας, σημειώνοντας ότι όλες οι αποφάσεις για τα δάνεια λαμβάνονταν σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχαν γίνει.
Λίγο αργότερα, ο κ. Καλογρίδης επιτέθηκε στο «Ε», χωρίς να το κατονομάσει, λέγοντας πως «ένα δημοσίευμα το 2005 κόντεψε να κλείσει την Τράπεζα» και εννοώντας το δημοσίευμα του «Ε» που αποκάλυψε της σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Κλείνοντας, υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει τις καταθέσεις του στη Συνεταιριστική.
Τελικά αποφασίσθηκε η συγκρότηση της επιτροπής και η διαδικασία της γενικής συνέλευσης της Συνεταιριστικής να προχωρήσουν μαζί.
Συνεχίζουν οι Εργαζόμενοι…
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, Παρασκευάς Καραϊσκάκης, σε παρέμβασή του στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Επιμελητήριο, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, οι οποίοι από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο, κι επανέλαβε πως θα πρέπει να απορροφηθούν από την Εθνική που πήρε τις καταθέσεις. Ωστόσο, ο βασικός στόχος του Συλλόγου παραμένει η επαναλειτουργία της Συνεταιριστικής.
Εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος το πρωί της 25ης Μαρτίου
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας, στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η κατάρρευση της Τράπεζας δε χτυπά όλους με τον ίδιο τρόπο. Αυτοί που πλήττονται περισσότερο, υποστήριξε, είναι οι εργαζόμενοι που χάνουν τις δουλειές τους, κι αμέσως μετά ακολουθούν οι μεριδιούχοι.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, οι Εργαζόμενοι της Συνεταιριστικής είχαν ντυθεί με μαύρα ρούχα και είχαν στήσει ένα πανό έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, στην προκυμαία της Μυτιλήνης.
Επίσης, πάνω στην πρόσοψη του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, είχαν τοποθετήσει ένα μαύρο σεντόνι και μια σημαία της Συνεταιριστικής, που έγραφε: «19η Μαρτίου ημέρα ντροπής για εμάς / 25η Μαρτίου ημέρα υπερηφάνειας. 37 “γιατί;”»
«Στον αέρα…»
Αναρμόδιος δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, για το μέλλον των εργαζομένων των συνεταιριστικών τραπεζών που έκλεισαν, σε συνάντησή του με την ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας).
Η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως δεν αισθάνεται ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της συνάντησης και πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές της με παρέμβαση στην κυβέρνηση, καθώς και στις τράπεζες, με προτεραιότητα τις άλλες συνεταιριστικές τράπεζες και με στόχο να δοθεί λύση στο θέμα της εργασίας. Επί της ουσίας, δηλαδή, οι εργαζόμενοι των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών μένουν «στον αέρα» και δε φαίνεται πρόθεση να απορροφηθούν στην Εθνική που πήρε τις καταθέσεις.
Σε ό,τι αφορά στο κλείσιμο των τριών Τραπεζών, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι δεν υπήρχε αντικειμενικά καμμία δυνατότητα να συνεχισθεί η λειτουργία τους αν και επιδιώχθηκε, χωρίς επιτυχία, εδώ και ένα χρόνο να αποτραπεί η ανάκληση των αδειών τους, γιατί - όπως τόνισε χαρακτηριστικά - «τα προβλήματα που είχαν ήταν, πλέον, μη ανατάξιμα».
Ακόμα, τόνισε ότι καμμία άλλη συνεταιριστική τράπεζα δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος, και διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν σκέψεις για διακοπή της λειτουργίας άλλων συνεταιριστικών τραπεζών.