Με σμυρναίικο αίμα και μυτιληνιό πείσμα, η Ραλλιώ Λεπίδου δεν τα παρατά, είναι θέμα «DNA»!

«Η κρίση δεν ισοπέδωσε μυαλά και αξίες»

14/06/2016 - 14:53

Η Ραλλιώ Λεπίδου είναι δημοσιογράφος και δημιουργός του μοναδικού διαδικτυακού καναλιού για την καινοτομία και την ανάπτυξη, το www.ka-business.gr. Κατάγεται από τη Μυτιλήνη και θυμάται τη γιαγιά της, τη Ραλλιώ, που βρέθηκε από τη Σμύρνη στο Σκαλοχώρι, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε».

Η Ραλλιώ Λεπίδου είναι δημοσιογράφος και δημιουργός του μοναδικού διαδικτυακού καναλιού για την καινοτομία και την ανάπτυξη, το www.ka-business.gr. Κατάγεται από τη Μυτιλήνη και θυμάται τη γιαγιά της, τη Ραλλιώ, που βρέθηκε από τη Σμύρνη στο Σκαλοχώρι, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε». Αφορμή, η απόφασή της, να διοργανώσει το 10ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» στη Λέσβο, που για εκείνη, όπως μας λέει... ήταν μονόδρομος. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Επιμελητήριο της Λέσβου από τις 10:30 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Συνέντευξη στην ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Πώς αποφασίσατε σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου, με το προσφυγικό να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας, να διοργανώσετε το πολυσυνέδριο «Καινοτομία και ανάπτυξη» στη Λέσβο;
«Πέρα από συναισθηματικούς λόγους καθώς έχω καταγωγή από το Σκαλοχώρι, από τη γιαγιά μου τη Ραλλιώ, το νησί βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων και δεν γινόταν να λείψουμε. Πράγματι υπάρχει μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, αυτό όμως δεν μπορεί να ακυρώσει τους ανθρώπους που επιχειρούν. Πέρα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει με αυτό το θέμα, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους ανθρώπους που καινοτομούν και δημιουργούν στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Έτσι λοιπόν, σε μια προσπάθεια να αποδώσουμε τιμή στους Έλληνες της περιοχής, που τόσους μήνες δίνουν την ψυχή τους για τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα μας, αποφασίσαμε το 10ο Πολυσυνέδριο Καινοτομίας και Ανάπτυξης να το πραγματοποιήσουμε στη Λέσβο. Στοχεύοντας να αναδείξουμε το παρόν και το μέλλον της περιοχής, μέσα από 30 εισηγήσεις ανθρώπων από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό χώρο. Το πολυσυνέδριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουνίου από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στο Επιμελητήριο της Λέσβου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ οι εργασίες θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω livestreaming στο www.ka-business.gr».

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη διοργάνωση των πολυσυνεδρίων;
«Η διοργάνωση των πολυσυνεδρίων "Καινοτομία και Ανάπτυξη" ήρθε μετά τη δημιουργία του διαδικτυακού καναλιού για την καινοτομία και την ανάπτυξη, το www.ka-business.gr σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρα μας. Τον Απρίλιο του 2011 -που βγήκαμε στο διαδικτυακό αέρα- να σας θυμίσω πως ήμασταν και πάλι στο δίλημμα δραχμής ή ευρώ. Η κρίση μάς είχε χτυπήσει μετωπικά. Ωστόσο κατάφερα με την ομάδα μου, να μετατρέψω την κρίση σε ευκαιρία και έτσι δημιούργησα το πρώτο διαδικτυακό κανάλι για την καινοτομία και την ανάπτυξη -αυτό σημαίνει το ΚΑ- το www.ka-business.gr, που στόχο έχει να αναδεικνύει τα λαμπρά μυαλά της χώρας μας, να προβάλει ανθρώπους που καινοτομούν και πρωτοπορούν και επιχειρήσεις που διαπρέπουν, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.
Την ηλεκτρονική μας πλατφόρμα διαβάζουν σήμερα πάνω από 35.000 άνθρωποι εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, από τον επιχειρηματικό, βιομηχανικό, εξαγωγικό, παραγωγικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό, πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο. Πιστεύω πως η κρίση μάς χτύπησε βίαια αλλά δεν κατάφερε να ισοπεδώσει μυαλά και αξίες. Αυτά παρουσιάζουμε στις δράσεις μας, που μία από αυτές είναι και η διοργάνωση των πολυσυνεδρίων "Καινοτομία και Ανάπτυξη", αλλά και η έντυπη έκδοση του σάιτ, το περιοδικό "Καινοτομία και Ανάπτυξη".

Φοβηθήκατε την αποτυχία, μιας και η κρίση στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς;
«Όταν ξεκινάς κάτι, δεν βάζεις την παράμετρο της αποτυχίας ποτέ. Γιατί αν τη βάλεις, το πιο πιθανό είναι να αποτύχεις, άλλωστε πάντα μας συμβαίνουν αυτά που φοβόμαστε. Προσωπικά με πολύ μεράκι και πολλή μα πάρα πολλή δουλειά, κατάφερα με την ομάδα μου να στήσουμε ένα θεσμό στη Βόρεια Ελλάδα, αυτό των πολυσυνεδρίων "Καινοτομία και Ανάπτυξη" και μάλιστα να βοηθήσουμε νέους ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν. Βοηθήσαμε μέσα από τις δράσεις μας να πάρουν σάρκα και οστά οι ιδέες τους, αλλά και δώσαμε ιδέες. Όταν έχει αποτέλεσμα αυτό που κάνεις, δεν τα παρατάς, το συνεχίζεις και ας σε δέρνει το "σύστημα". Εμείς από τα λόγια περνάμε στην Πράξη.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, προσελκύουμε το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία Κινέζων επιχειρηματιών στο πολυσυνέδριό μας στη Λάρισα. Τα πολυσυνέδρια "Καινοτομία και Ανάπτυξη" διοργανώνονται δύο φορές το χρόνο, ένα μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, που είναι η έδρα μας κάθε Νοέμβριο και την άνοιξη ταξιδεύουμε εκτός Θεσσαλονίκης ή ελληνικών συνόρων. Μέσα σε πέντε χρόνια διοργανώσαμε 10 πολυσυνέδρια. Στην πρόσφατη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης, παραβρέθηκαν 1.950 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρωσία και τη Γερμανία. Η δική μας καινοτομία είναι πως βάλαμε τη δημοσιογραφία σε ένα άλλο πλαίσιο δράσης. Δημιουργήσαμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον βασισμένο σε δημοσιογραφικές υπηρεσίες.
Οι Έλληνες ξέρουν να καινοτομούν και να παράγουν, απλά έχουν ανάγκη να βρουν το σωστό βήμα για να δείξουν τι κάνουν. Αυτό λοιπόν το βήμα δώσαμε στο www.ka-business.gr και στις δράσεις που αναπτύσσει, τις οποίες προανέφερα».

Για ποιο πράγμα που έχετε πετύχει, είστε υπερήφανη;
«Για τα δύο μου παιδιά, το Βασίλη και τη Θεοδώρα, που ήταν τα θεία δώρα της ζωής μου. Επίσης είμαι ευγνώμων που κατάφερα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, να προκαλώ το θετικό ενδιαφέρον του κόσμου και να τον βοηθάω. Μέσα από το σάιτ www.ka-business.gr, τα πολυσυνέδρια, και την έντυπη έκδοσή μας, το περιοδικό "Καινοτομία και Ανάπτυξη", συμβάλαμε ώστε να προκύψουν σημαντικές εμπορικές συνεργασίες μεταξύ φορέων, στελεχών και επιχειρηματιών, αφού δώσαμε βήμα να προβληθούν κάποια πράγματα, που ίσως κάποιοι άλλοι, δεν τους είχαν δώσει την πρέπουσα προσοχή. Βοηθήσαμε νέους να επιχειρήσουν, αλλά και δώσαμε ιδέες και λύσεις σε αδιέξοδα. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση... και όλα αυτά την ώρα που οι περισσότεροι καταστροφολογούν και ισοπεδώνουν πρόσωπα και καταστάσεις. Πάντα έβλεπα το ποτήρι μισογεμάτο».

Έντονη είναι και η κοινωνική δράση του portal www.ka-business.gr, αφού έχουμε δει να συγκεντρώνονται χρήματα τα οποία στηρίζουν πολλά από τα ορφανοτροφεία της χώρας.
«Θεωρώ υποχρέωσή μας, όσοι μπορούμε δηλαδή και όπου μπορούμε, να βοηθάμε τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό κάνουμε στο www.ka-business.gr. Τα πολυσυνέδριά μας "Καινοτομία και Ανάπτυξη" στοχεύουν να αναδείξουν τα καλά της χώρας μας σε επιχειρηματικό, ερευνητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο. Είναι ίσως τα μοναδικά συνέδρια τέτοιου επιπέδου, που η είσοδος είναι ελεύθερη, η έξοδος όμως -χαριτολογώντας πάντα το λέω αυτό στις ομιλίες μου- χρεώνεται. Ξέρετε, ένα ευρώ ίσον τίποτα, αλλά όλα μαζί κάνουν θαύματα και οι σύνεδροί μας είναι χιλιάδες! Αν όλοι δώσουν από ένα ευρώ... Μέχρι σήμερα ο "κουμπαράς" μας έχει στηρίξει τη "Μέλισσα", το "Κοινωνικό Παντοπωλείο: Μαζί", τη "Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Θεσσαλονίκης", την ΑΕΛΙΑ, την "Κιβωτό της Δόμνας Βιζβίζη", το "Χαμόγελο του Παιδιού", ενώ στο 9ο πολυσυνέδριο "Καινοτομία και Ανάπτυξη" αγοράσαμε προϊόντα με τα χρήματα που συγκεντρώσαμε, για τις ανάγκες των κοινωνικών δομών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ήσασταν ποτέ έτοιμη να τα παρατήσετε;
«Ποτέ!! Με καταγωγή από τον Πόντο, σμυρναίικο αίμα και ευλογία από τους προπαππούδες μου, που ήταν παπάδες στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, δεν τα παρατάς ποτέ. Αρκεί να υπάρχει η υγεία! Ο επιμένων νικά!»

Τι έχετε κερδίσει από όλη αυτή σας την «περιπέτεια», ως άνθρωπος;
«Η επιμονή, η πολλή δουλειά και η αγάπη για αυτό που κάνεις, φέρνει λαμπρά αποτελέσματα, που αδυνατείς ακόμη και ο ίδιος να τα πιστέψεις. Έχω μάθει να ισορροπώ με πρόσωπα και καταστάσεις».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey