Μόλις 16.500 οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στην περιφέρειά μας, σύμφωνα με την «Εργάνη»

Σε βαθιά ύφεση η οικονομία του βορείου Αιγαίου

28/04/2016 - 15:11

Στο βόρειο Αιγαίο λειτουργούν μόλις 4.365 επιχειρήσεις και παραρτήματα επιχειρήσεων. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στο νότιο Αιγαίο λειτουργούν 13.086 επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο βόρειο Αιγαίο είναι 3.857, ενώ στο νότιο Αιγαίο είναι 11.587. Ο αριθμός των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (δηλαδή δεν περιλαμβάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των τομέων του δημοσίου) στο βόρειο Αιγαίο ανέρχεται στα 16.500 άτομα, οι οποίοι αντιστοιχούν μόλις στο 1,02% των εργαζομένων της χώρας.

Στο βόρειο Αιγαίο λειτουργούν μόλις 4.365 επιχειρήσεις και παραρτήματα επιχειρήσεων. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στο νότιο Αιγαίο λειτουργούν 13.086 επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο βόρειο Αιγαίο είναι 3.857, ενώ στο νότιο Αιγαίο είναι 11.587. Ο αριθμός των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (δηλαδή δεν περιλαμβάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των τομέων του δημοσίου) στο βόρειο Αιγαίο ανέρχεται στα 16.500 άτομα, οι οποίοι αντιστοιχούν μόλις στο 1,02% των εργαζομένων της χώρας.

Στο νότιο Αιγαίο οι εργαζόμενοι είναι 58.650 και αντιστοιχούν στο 3,61% των εργαζομένων της χώρας.
Οι επιχειρήσεις και τα παραρτήματα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο ανέρχονται στα 1.763, στη Λήμνο στα 327, στη Σάμο στα 821, στη Χίο στα 1.303 και στην Ικαρία στα 151. Πιθανότατα στο σύστημα καταγράφονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι στη Λέσβο ανέρχονται σε 7.136, στη Λήμνο σε 882, στη Χίο σε 5.107, στη Σάμο σε 3.036 και στην Ικαρία σε 346. Όλα τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εργασίας για το 2015 και βασίζονται στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Οικονομική καχεξία
Τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο της οικονομικής καχεξίας που μαστίζει τα νησιά του βορείου Αιγαίου επί δεκαετίες. Μόλις 16.500 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (κάτι που σημαίνει ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι απασχολούνται στο δημόσιο τομέα με συμβάσεις πέντε ή οκτώ μηνών) σε έναν πληθυσμό 200.000 κατοίκων σημαίνει ότι έχουν συρρικνωθεί σε απίστευτο βαθμό οι οικονομίες των νησιών.

Διευκρινίζουμε πως στους 16.500 εργαζόμενους δεν συμπεριλαμβάνονται οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και επιστήμονες. Επίσης, δεν συμπεριλαμβάνονται οι αγρότες και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο πολύ μικρός αριθμός των μισθωτών εξηγεί και το πολύ μικρό περιφερειακό ΑΕΠ. Στα 2,54 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ανερχόταν το 2013, κάτι που σημαίνει ότι το 2015 είχε πέσει σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο το ΑΕΠ της περιφέρειας, μιας που η ύφεση συνεχίστηκε.
Απογοήτευση καταλαμβάνει όποιον αναλογιστεί πως οι εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου είναι λίγο περισσότεροι από τους δηλωμένους άνεργους που αναζητούν εργασία στο βόρειο Αιγαίο 12.492 (φθάνουν τις 14.000, αν προστεθούν κι αυτοί που, κατά τον ΟΑΕΔ, δεν αναζητούν εργασία), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το σύνολο του 2015.

Ακόμη όμως κι αν με έναν μαγικό τρόπο οι άνεργοι του βορείου Αιγαίου έβρισκαν εργασία αύριο το πρωί, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού θα ήταν εξαιρετικά μικρός αριθμός. Αυτό σημαίνει πως ούτε πριν από το 2010, όταν ο αριθμός των ανέργων ήταν πολύ μικρότερος στα νησιά, ήταν καλύτερη η κατάσταση.

Στην ουσία οι οικονομίες των νησιών του Αιγαίου βρίσκονται σε βαθιά ύφεση και δεν υπάρχει στον ορίζοντα κανένα στοιχείο που να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Προσλήψεις από ΜΚΟ και το Μάρτιο
Κατά 226 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το σύστημα «Εργάνη» του Υπουργείου Εργασίας. Έναν μήνα νωρίτερα, το Φεβρουάριο, οι νέες θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο ήταν μόλις 51, ενώ ειδικά στη Λέσβο είχαν δημιουργηθεί 62 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις ανήλθαν σε 1.395, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις σε 666, οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου σε 186, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε 317.

Συνολικά οι κάθε μορφής αποχωρήσεις από την εργασία ανήλθαν σε 1.169. Έτσι δημιουργείται ένα θετικό αποτέλεσμα 226 νέων θέσεων εργασίας. Ειδικότερα στη Λέσβο έγιναν 558 προσλήψεις, 287 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 95 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και 113 λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι συνολικές αποχωρήσεις ανήλθαν στις 495.

Κι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν 63. Στη Λήμνο δημιουργήθηκε μόλις μία θέση εργασίας, καθώς έγιναν 48 προσλήψεις, 28 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 15 απολύσεις και τέσσερις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ο κύριος όγκος των νέων θέσεων εργασίας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», εντοπίζονται στη Χίο και στη Σάμο και είναι 77 σε κάθε νησί. Οκτώ είναι οι νέες θέσεις εργασίας.

Τον Απρίλιο οι αποχωρήσεις
Σε πανελλαδικό επίπεδο δημιουργήθηκαν 29.351 νέες θέσεις εργασίας, αφού οι προσλήψεις ανήλθαν σε 149.028 και οι απολύσεις σε 119.677.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως και κατά τη διάρκεια του Μαρτίου συνεχίστηκαν οι προσλήψεις προσωπικού από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν στα νησιά της Περιφέρειας. Μόνο που ο κύριος όγκος των προσλήψεων δεν έγιναν στη Λέσβο, όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες, αλλά στη Χίο και τη Σάμο, εξέλιξη αναμενόμενη, αφού η στοιχειώδης οργάνωση των υποδομών σε αυτά τα νησιά έγινε μετά τις αρχές του χρόνου.

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας έγινε στις 20 Μαρτίου. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά άρχισαν οι ΜΚΟ να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από το νησί. Οι πρώτες απολύσεις εργαζομένων σε ΜΚΟ έγιναν κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Έτσι με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις προσλήψεις και τις απολύσεις του Απριλίου αναμένεται να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας κάθε νησιού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έναρξη των απολύσεων από τις ΜΚΟ συνδυάζεται με την έναρξη των προσλήψεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey