Ο Τρύφων Αλεξιάδης απαντώντας σε ερώτηση του Νότη Μηταράκη

Σβήνει τις ελπίδες για το μειωμένο ΦΠΑ

04/03/2016 - 22:42

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φαίνεται ότι θα αποτελέσει παρελθόν. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χίου της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη.

Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φαίνεται ότι θα αποτελέσει παρελθόν. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χίου της Ν.Δ. Νότη Μηταράκη.

Ακόμη χειρότερα δεν είναι ορατό το ενδεχόμενο να δοθούν στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ. μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές). Τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή από τον κ. Αλεξιάδη στην ουσία βάζουν ταφόπλακα στις ελπίδες για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ με το επιχείρημα ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης, ελπίδες που είχαν στηριχθεί σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Επίσης, από τα όσα συζητήθηκαν στη Βουλή φαίνεται ότι η κυβέρνηση δε διανοείται, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, να αξιοποιήσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νησιωτικότητα και την τροπολογία που πέρασε σε αυτό ο ευρωβουλευτής της Λα.Ε. Νίκος Χουντής.

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με την τροπολογία Χουντή, γίνεται δεκτό ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη φορολογική μεταχείριση των νησιών λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε ότι στο περίφημο «e-mail Χαρδούβελη» γινόταν λόγος μόνο για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τονιζόταν ότι είναι εκτός συζήτησης η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας στη δική του πρόταση προς τους θεσμούς, υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης, πρότεινε την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Τελικά η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά υιοθετήθηκε με το τρίτο μνημόνιο. Ο κ. Μηταράκης ρώτησε αν η κυβέρνηση πρόκειται να επαναφέρει το θέμα στην παρούσα διαπραγμάτευση. Δεύτερον, αν είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, έχει προτείνει κάποια ισοδύναμα ή έναν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Τρίτον, γενικότερα, αν η κυβέρνηση έχει να προτείνει θετικά ισοδύναμα προς τους νησιώτες ως αντισταθμιστικά, εξασφαλίζοντας τη «ρήτρα νησιωτικότητας», όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος.

«Προσπαθούμε, αλλά...»
Στα παραπάνω ερωτήματα ο κ. Αλεξιάδης απάντησε: «Προσπαθούμε είτε στο θέμα της έμμεσης φορολογίας είτε στο θέμα της άμεσης φορολογίας να υπάρχουν μέτρα, όπως προβλέπαμε από το νόμο του 2015, που να αντισταθμίζουν το πρόβλημα που δημιούργησε η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Ειδικά αυτήν την περίοδο που γνωρίζουμε ότι τα νησιά που είναι στο πιο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου αντιμετωπίζουν το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα των προσφύγων, δε μπορούμε να επιβαρύνουμε αυτά τα νησιά με αύξηση του ΦΠΑ.
Βεβαίως, έχετε πολύ δίκιο που γράφετε στην ερώτησή σας ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί η έννοια της νησιωτικότητας και οι νησιώτες να απολαμβάνουν άλλα αντισταθμιστικά μέτρα.

Αυτήν την εποχή και το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπαθούμε και στη διαπραγμάτευση και οπουδήποτε αλλού να υπάρχουν συνολικά μέτρα που να ανακουφίσουν τους νησιώτες από το θέμα αυτό του ΦΠΑ, όπως και συνολικά τους Έλληνες πολίτες.

Αλλά θα επαναλάβω για μια φορά ακόμα ότι είναι συγκεκριμένο το πολιτικό και το οικονομικό πλαίσιο που μας έχει αναγκάσει να ακολουθούμε αυτά τα φορολογικά μέτρα. Δεν είμαστε ευτυχισμένοι, δεν είναι η πολιτική μας επιλογή τα συγκεκριμένα μέτρα -το έχουμε πει πάρα πολλές φορές-, είναι μια πολιτική αναγκαιότητα».

Αμυδρές ελπίδες για ισοδύναμα
Όπως γίνεται φανερό από το παραπάνω απόσπασμα της τοποθέτησης του κ. Αλεξιάδη, γίνεται φανερό ότι δεν έχει τεθεί θέμα μη κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Στη συνέχεια, ζητά από το βουλευτή να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και θυμίζει πως η συμφωνία για το 3ο μνημόνιο ψηφίστηκε και από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι το περασμένο καλοκαίρι.

Τέλος, άφησε κάποιες αμυδρές ελπίδες για ισοδύναμα μέτρα υπέρ των νησιωτών λέγοντας: «Δε θα είναι σοβαρό από εμάς να έλθουμε εδώ και να πούμε: “Στη διαπραγμάτευση προτείνουμε αυτό, εκείνοι αντιπροτείνουν αυτό, έχουμε το τάδε πρόβλημα, υπάρχει η τάδε λύση” κ.λπ.

Έχετε κάνει υπουργός και ξέρετε πολύ καλά ότι τα ζητήματα διαπραγμάτευσης είναι πολύ λεπτά. Αν γίνονται με τα φώτα των καμερών πάνω τους, με μικρόφωνα και με δημοσιοποίηση της κάθε στιγμής για το τι λέγεται, δε θα έχει αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση.

Έχουμε πετύχει αρκετά θέματα στα ζητήματα φορολογίας στη διαπραγμάτευση, τα οποία τα έχω πει άλλη φορά στη Βουλή και δε θα χάσω χρόνο να τα εξηγήσω».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey