Υπόμνημα-καταγγελία της ΕΣΕΕ για το ΦΠΑ στα νησιά

Αντιβαίνει το κοινοτικό δίκαιο

16/10/2015 - 16:12

Αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο είναι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, που ήδη έχει καταθέσει σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο είναι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά υποστηρίζει η ΕΣΕΕ, που ήδη έχει καταθέσει σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή με αφορμή τη συμμετοχή της στην «Πρωτοβουλία εντοπισμού των εμποδίων στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από την προβληματική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο υπόμνημα και στην καταγγελία της ΕΣΕΕ υπογραμμίζεται ότι, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης των νησιών του Αιγαίου, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει το δικαίωμα ορισμού μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως και 30% για τους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου.

Με το 3ο μνημόνιο, τονίζει η ΕΣΕΕ, αυτό το καθεστώς καταργείται και η κατάργηση αυτή αντιβαίνει στις γενικές αρχές της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, που προβλέπει γενικότερο ειδικό καθεστώς για τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές. Για τη στοιχειοθέτηση της θέσης αυτής, γίνεται αναφορά σε νομοθετήματα (άρθρο 158 της Συνθήκης της ΕΕ, Συνθήκη του Άμστερνταμ, Συνθήκη της Λισσαβόνας και τοποθετήσεις της Επιτροπής).

Επίσης, η ΕΣΕΕ ζητά να εξεταστεί η απόφαση «προκαταβολής ΦΠΑ», που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τον περασμένο Αύγουστο, με την οποία καθιερώνεται η δέσμευση και η προκαταβολή του συνόλου του ΦΠΑ στις τραπεζικές συναλλαγές, τη στιγμή που το άρθρο 250 της οδηγίας 2006/112 προβλέπει ότι κάθε υποκείμενος στο φόρο οφείλει να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ που να περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία στοιχεία για τον υπολογισμό του φόρου που έχει καταστεί απαιτητός.

Επιπλέον, το άρθρο 206 διευκρινίζει ότι το εν λόγω πρόσωπο υποχρεούται να καταβάλει το καθαρό ποσό του ΦΠΑ κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ που προβλέπεται στο άρθρο 250.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey