Περιφερειάρχες και φορείς του Αιγαίου

Στο Βαρουφάκη για το μειωμένο ΦΠΑ

04/06/2015 - 14:55

Μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα κάνουν σήμερα το απόγευμα οι φορείς των νησιών του Αιγαίου.

Μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψουν την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ θα κάνουν σήμερα το απόγευμα οι φορείς των νησιών του Αιγαίου.

Ειδικότερα με πρωτοβουλία των Περιφερειαρχών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου και Γιώργου Χατζημάρκου, στις τέσσερις το απόγευμα φορείς από τις δύο Περιφέρειες θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Στηριζόμενοι σε οικονομικές μελέτες και στοιχεία θα προσπαθήσουν να δείξουν στον κ. Βαρουφάκη πως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αντί για αύξηση θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του δημοσίου.

Ωστόσο όλο και περισσότερες φωνές στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να αποδέχονται την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και τον τουρισμό σε πρώτη φάση. Έτσι επιβεβαιώνονται εκείνοι που το προηγούμενο διάστημα υποστήριζαν ότι η προσπάθεια διαχωρισμού των νησιών του Αιγαίου σε τουριστικά αναπτυγμένα και μη τουριστικά αναπτυγμένα το μόνο που εξυπηρετούσε ήταν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Το τελευταίο χτύπημα στο ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, ο οποίος χθες σε δηλώσεις του υποστήριξε πως δεν ήταν ποτέ «κόκκινη γραμμή» για τον ΣΥΡΙΖΑ η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά.

Παράλληλα πρόσθεσε πως δέχεται ότι η κατάργησή τους θα έχει επιπτώσεις στους κατοίκους των νησιών, όμως θεωρεί ότι δεν είναι τόσο σημαντικές που να επιβάλουν τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών. Η τοποθέτηση του κ. Φίλη δείχνει την ποιοτική μεταβολή της κυβερνητικής θέσης επί του θέματος. Διότι μέχρι τώρα όλα τα κυβερνητικά στελέχη που άνοιγαν το θέμα το έθεταν υπό όρους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ανέφερε τη θέσπιση επιστροφής του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών. Από την πλευρά της η αναπληρωτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε θέσει θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών μόνο σε νησιά με πολυτελή τουριστικά θέρετρα και στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα σενάριο για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε υπηρεσίες και προϊόντα πολυτελείας.

Η δήλωση του κ. Φίλη δείχνει πως στην κυβέρνηση έχουν σταματήσει να αντιμετωπίζουν το ζήτημα από την σκοπιά των επιπτώσεων στην κοινωνία. Πλέον εκείνο που κυριαρχεί είναι η άποψη πως παρά τις επιπτώσεις οι κοινωνίες των νησιών θα δείξουν ανοχή. Όσο για την περιβόητη νησιωτικότητα που υποτίθεται είναι κατοχυρωμένη και στο Σύνταγμα αυτή προφανώς πάει... περίπατο!

Βέτο από Ζερδελή
Στον αντίποδα των όσων δήλωσε ο κ. Φίλης έρχεται η χθεσινή δήλωση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ζερδελή, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Αιγαίου και το δημοσιογράφο Ηλία Μαραβά είπε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Μάλιστα έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση λέγοντας πως αν η συμφωνία πάει στη Βουλή σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο θα την καταψηφίσει. Αν η ρύθμιση για τα νησιά είναι σε ξεχωριστό άρθρο θα μπορούσε να ψηφίσει τη συμφωνία και να καταψηφίσει τη ρύθμιση για το ΦΠΑ των νησιών.

Ο βουλευτής θεωρεί πως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή, εννοώντας ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να την αποδέχεται.

 

Η συνάντηση με το Βαρουφάκη
Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου χθες το απόγευμα μιλώντας στο «Ε» είπε πως η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη θα πραγματοποιηθεί στις 4.00 το απόγευμα και μαζί με τους δύο περιφερειάρχες θα είναι οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων. Αυτό σημαίνει πως από τη Λέσβο στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Μπαρούτης.

Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί στον κ. Βαρουφάκη μελέτη που δείχνει πως τα προσδοκώμενα οφέλη από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά είναι πενιχρά. Όπως έχει γράψει στο παρελθόν το «Ε» η απώλεια εσόδων του δημοσίου από τους μειωμένους συντελεστές των νησιών ανέρχεται στα 62 εκατ. ευρώ περίπου. Κι αν προστεθούν και οι απώλειες από τους μειωμένους συντελεστές στον τουριστικό τομέα προσεγγίζει τα 340 εκατ. ευρώ.
Η μελέτη που θα παρουσιαστεί στον υπουργό δείχνει πως αντί για όφελος η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα προκαλέσει ζημία στα δημόσια έσοδα, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στα νησιά.

Επίσης, όπως ανέφερε στο «Ε» η Περιφερειάρχης, η αντιπροσωπεία των νησιών του Αιγαίου θα επικαλεστεί την καμπύλη Laffer για να πείσει τον υπουργό Οικονομικών πως το μέτρο που προωθείται είναι σε λάθος κατεύθυνση. Η καμπύλη στηρίζεται στην διαπίστωση πως όταν ο φορολογικός συντελεστής είναι μηδενικός τότε το κράτος δεν εισπράττει έσοδα.

Όμως το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο φορολογικός συντελεστής είναι ίσος με το 100%, διότι οι φορολογούμενοι δεν έχουν κανένα κίνητρο να παράγουν. Σύμφωνα με την καμπύλη Laffer το κράτος για να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του οφείλει να θεσπίζει φορολογικούς συντελεστές που δε θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους φορολογούμενους και έτσι θα επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα.

Στη φαρέτρα των οικονομικών επιχειρημάτων της επιτροπής περιλαμβάνονται και οι πολύ μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τον τουρισμό στα τουρκικά παράλια και σε πολλά νησιωτικά συμπλέγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. στα Κανάρια νησιά έχει θεσπιστεί μηδενικός συντελεστής για το ΦΠΑ).

Το επιχείρημα αυτό είχε επικαλεστεί σε πρόσφατη συνέντευξη του και ο υπουργός Οικονομικών. Φαίνεται όμως πως δεν πείθει τους δανειστές και τα τεχνικά κλιμάκια που επεξεργάζονται το σχέδιο συμφωνίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey