Από 10 Ιουνίου μπορούν να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί

Σωτήρια ρύθμιση για τη δακοκτονία

09/05/2015 - 00:04

Μια τροπολογία στο νόμο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των φετινών προγραμμάτων της δακοκτονίας.

Μια τροπολογία στο νόμο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των φετινών προγραμμάτων της δακοκτονίας.

Ειδικότερα η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαγωνισμοί για το πρόγραμμα της δακοκτονίας, που έχουν δημοσιευθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ως τις 10 Ιουνίου, η οικονομική επιτροπή της κάθε Περιφέρειας, μπορεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αναθέτει την εκτέλεση των σχετικών υπηρεσιών στους προσωρινούς μειοδότες, έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, με την υπογραφή των οικείων συμβάσεων.

Αναγκαία ρύθμιση
Οι δαπάνες για την εκτέλεση των παρεχομένων υπηρεσιών από την έναρξη των εργασιών δακοκτονίας μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης, μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης α) βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και β) το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύμφωνο με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης ψεκασμών δακοκτονίας.

Η ρύθμιση είναι σωτήρια για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας της Λέσβου και δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί ακόμη και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, δηλαδή νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία.

Χωρίς αυτήν τη ρύθμιση η δακοκτονία θα ξεκινούσε, στην καλύτερη περίπτωση, στα μέσα του Ιουλίου, με ό,τι θα σήμαινε για την αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου.
Βέβαια για να ξεκινήσει η δακοκτονία θα πρέπει να γίνει έγκαιρα και η πρόσληψη των γεωπόνων που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαν διαπιστωθεί μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσληψη των γεωπόνων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πρώτοι ψεκασμοί να γίνονται με την επίβλεψη των γεωπόνων που υπηρετούν στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου.

... και για τις πληρωμές
Επίσης με άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα να πληρωθούν δαπάνες ψεκασμών της δακοκτονίας του 2014, που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης, αφού μπορούν να πληρωθούν από τις πιστώσεις των τρεχόντων προγραμμάτων δακοκτονίας.

Εφόσον ο Περιφερειάρχης βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της υπηρεσίας και το ύψος της δαπάνης, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης ψεκασμών δακοκτονίας.

 

Μικρότερη η παράταση
Ως την Τρίτη 2 Ιουνίου έχουν την δυνατότητα οι αγρότες και οι παραγωγοί όλης της χώρας να καταθέσουν αιτήσεις στο ολοκληρωμένη σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ) για τις επιδοτήσεις του 2015. Αυτό προκύπτει από απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Προ μηνός είχε ανακοινωθεί ότι η παράταση θα διαρκούσε ως τις 15 Ιουνίου, δηλαδή θα ήταν διάρκειας ενός μήνα, καθώς η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου η παράταση κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες να καταθέσουν τις αιτήσεις τους κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση των αιτήσεων είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει ως τις 2 Ιουνίου, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι θα δοθεί σιωπηρή παράταση ως τα τέλη του Αυγούστου· πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται κάθε χρόνο εδώ και δέκα χρόνια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey