
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Περισσότερο χρόνο για να μοιράσει τα βοσκοτόπια θέλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Να επισπεύσει την κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης από τους κτηνοτρόφους επιδιώκει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Να επισπεύσει την κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης από τους κτηνοτρόφους επιδιώκει ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Κι οποία ορίζει πως οι αιτήσεις της συγκεκριμένης ομάδας παραγωγών θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 17 Απριλίου. Με την κίνηση αυτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκει να έχει επιπλέον χρόνο στη διάθεσή του για την κατανομή των βοσκοτόπων.
Η παραπάνω ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Βοσκοτόπων του υπουργείου για να εξετάσει τα τρία σενάρια, για τα οποία γράφαμε στο φύλλο του Σαββάτου και ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Οι κτηνοτρόφοι για τη βασική επιδότηση του 2015 θα πρέπει εκτός των άλλων να δηλώσουν το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτουν και την ακριβή θέση τη μόνιμης σταβλικής τους εγκατάστασης.
Από την θέση του στάβλου θα ορισθεί κατά ποιους και πόσους δημοτικούς βοσκοτόπους μπορεί να αξιοποιήσει ο κάθε κτηνοτρόφος για τα κοπάδια του.
Επίσης σε περίπτωση μετακίνησης ο κτηνοτρόφος πρέπει να δηλώσει σταβλική εγκατάσταση μετακίνησης στον τόπο όπου πρόκειται να μετακινηθεί καθώς και του αριθμού των ζώων που θα μετακινήσει.
Κατάθεση των παραπάνω δικαιολογητικών για βοσκοτόπους που νέμονται τη χρήση «ιδιωτικοί», συμπεριλαμβανομένων και των ενοικιαζόμενων από ιδιώτες ή ΝΠΙΔ, θα πρέπει να γίνει και σε φυσική και σε ψηφιακή μορφή.
Παράλληλα θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν βεβαίωση από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (δασικές υπηρεσίες, Περιφέρειες/ Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.) για τη χρήση της έκτασης και τοπογραφικό Διάγραμμα στο Εθνικό Γεωγραφικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ) 87, θεωρημένο από την δημόσια υπηρεσία διαχείρισης της έκτασης κατόπιν χαρακτηρισμού της χρήσης αυτής (δεν απαιτείται σκανάρισμα).
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ ο αριθμός των κτηνοτρόφων στο νομό Λέσβου είναι λιγότεροι από 3.000.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται τόσο οι 2.415 κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων όσο και εκείνοι που εκτρέφουν βοοειδή.
Ο συνολικός αριθμός των παραγωγών του νομού που θα καταθέσουν αιτήσεις για λήψη της βασικής επιδότησης το 2015 προσεγγίζει τις 18.000, ο κύριος όγκος των οποίων είναι ελαιοπαραγωγοί.