Τουρσί και ελιά για την Καθαρά Δευτέρα

Τσουχτερές οι τιμές των θαλασσινών

20/02/2015 - 21:00

Το κύμα αποπληθωρισμού που σαρώνει την ελληνική οικονομία ελάχιστα γίνεται ορατό στις τιμές των σαρακοστιανών ειδών στη Μυτιλήνη. Αυτό δείχνει η σύγκριση των φετινών τιμών με αυτές των πέντε προηγούμενων ετών. Η τιμοληψίες, όπως κάθε χρόνο, έγιναν από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το κύμα αποπληθωρισμού που σαρώνει την ελληνική οικονομία ελάχιστα γίνεται ορατό στις τιμές των σαρακοστιανών ειδών στη Μυτιλήνη. Αυτό δείχνει η σύγκριση των φετινών τιμών με αυτές των πέντε προηγούμενων ετών. Η τιμοληψίες, όπως κάθε χρόνο, έγιναν από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στα 25 προϊόντα του τιμοκαταλόγου, που παρατηρούμε τη διαχρονική εξέλιξη των τιμών τους εδώ και πέντε χρόνια, βλέπουμε ότι σε μόλις τρία η κατώτερη τιμή παρουσιάζει κάμψη. Είναι η κατεψυγμένη γάμπαρη, οι νωπές γαρίδες και ο λευκός ταραμάς. Σε άλλα επτά προϊόντα η κατώτερη τιμή έμεινε αμετάβλητη και σε 14 η τιμή παρουσιάζει αύξηση.

Οι ανώτερες τιμές είναι μειωμένες σε οκτώ προϊόντα σε σχέση με τις τιμές των σαρακοστιανών ειδών πριν από έναν χρόνο. Οι τιμές έντεκα προϊόντων έμειναν αμετάβλητες και υπάρχουν πέντε προϊόντα οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν. Σε ένα προϊόν, την ταραμοσαλάτα, οι τιμές που δόθηκαν φέτος από τη Διεύθυνση Εμπορίου δεν είναι συγκρίσιμες με τις τιμές των προηγούμενων ετών.

Ακρίβεια
Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε πως σε αδρές γραμμές οι τάσεις μείωσης των κατώτερων τιμών είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Αντίθετα, οι τάσεις αύξησής τους είναι πολύ έντονες και παράλληλα ισχυρή είναι η τάση σταθεροποίησης των τιμών. Αντίθετα, η τάση μείωσης των ανώτερων τιμών είναι ισχυρή και δείχνει πως όσες επιχειρήσεις, παραγωγικές και εμπορικές, τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσαν μεγάλα περιθώρια κέρδους τη συμπιέζουν. Ασθενής είναι η τάση αύξησης των ανώτερων τιμών.
Πολύ πιο ισχυρή είναι η τάση μείωσης των ανώτερων και κατώτερων τιμών (εννέα προϊόντα), αν συγκρίνουμε τις φετινές τιμές με αυτές του 2011.

Όμως, για να έχουμε μια σαφή εικόνα του κόστους των σαρακοστιανών, δεν πρέπει να συγκρίνουμε μόνο τις τιμές των προϊόντων.

Πρέπει να συνυπολογιστεί και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Μόλις πριν από δύο ημέρες η Εθνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι τη διετία 2013-2014 τα εισοδήματα των κατοίκων της χώρας μειώθηκαν σε ποσοστό άνω του 10%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμη και όταν οι τιμές των προϊόντων μειώνονται, αν ο ρυθμός μείωσής τους είναι μικρότερος από το ρυθμό μείωσης των εισοδημάτων, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ελαττώνεται αντί να αυξάνεται.
Για να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στους καταναλωτές η τάση μείωσης των τιμών θα έπρεπε τα εισοδήματά τους να μένουν σταθερά κι όχι να μειώνονται.

Για να το πούμε πιο απλά όταν η σύνταξη του αγρότη είναι στα 300 ευρώ το μήνα, ακόμη και τα 3,00 ευρώ για τη λαγάνα είναι πολλά.

Όσο για τα στρείδια, τα κυδώνια και τις αχιβάδες, που η τιμή τους φθάνει ως τα 12 ευρώ, είναι απλησίαστα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως φέτος το μαρούλι είναι ακριβότερο από πέρυσι. Φθηνότερες είναι οι ελιές Καλαμών από τις ελιές Μυτιλήνης όταν συγκρίνουμε τις ανώτερες τιμές.

Στα 11,5 ευρώ εκτινάχθηκε η ανώτερη τιμή του κατεψυγμένου καλαμαριού, αντίθετα η τιμή της κατεψυγμένης σουπιάς υποχώρησε. Η τιμή της νωπής σουπιάς συνεχίζεται να κυμαίνεται από τα 7,00 ως τα 8,00 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή του νωπού χταποδιού κυμαίνεται από 8,00 ως 10,00 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι. Υψηλότερη είναι η κατώτερη τιμή και χαμηλότερη η ανώτερη στο ανάμικτο τουρσί σε σύγκριση με πέρυσι.

Την ίδια εικόνα δείχνουν και οι τιμές του χαλβά βανίλια.
Εκπληκτική σταθερότητα τιμών για τις καλόγνωμες, που πωλούνται προς 8,00 ευρώ το κιλό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η τιμή των στρειδιών καταγράφει αυξητική τάση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey