Παρά την πανελλαδική πτώση

Σε άνοδο η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο

14/01/2015 - 14:45

Τόσο τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όσο και τα στοιχεία τού ΟΑΕΔ, δείχνουν πως η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο αυξάνεται παρά την πτωτική τάση σε πανελλαδικό επίπεδο. Δηλαδή την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα καταγράφεται μια ελαφρά οικονομική ανάκαμψη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δείχνουν να βυθίζονται ακόμη περισσότερο στην ύφεση.

Τόσο τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όσο και τα στοιχεία τού ΟΑΕΔ, δείχνουν πως η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο αυξάνεται παρά την πτωτική τάση σε πανελλαδικό επίπεδο. Δηλαδή την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα καταγράφεται μια ελαφρά οικονομική ανάκαμψη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δείχνουν να βυθίζονται ακόμη περισσότερο στην ύφεση.

Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή την περίοδο Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2014, σε πανελλαδικό επίπεδο η ανεργία υποχώρησε στο 25,5%, από το 27,2% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Την ίδια πορεία ακολούθησε η ανεργία στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου έπεσε στο 15,2% από 17,3%, και στην Κρήτη, όπου έπεσε στο 20,9% από το 22,9%.

Αντίθετα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το τρίτο τρίμηνο του 2014 καταγράφεται άνοδος της ανεργίας στο 21,6%, έναντι 20,8% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Το μόνο παρήγορο στοιχείο είναι πως η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι ακόμα σε χαμηλότερο επίπεδο από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου βρήκαν δουλειά 171.989 άτομα τα οποία ήταν άνεργα πριν από ένα έτος.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, 54.670 άτομα μετακινήθηκαν από τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 125.507 άτομα τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν απασχολούμενα, σήμερα είναι άνεργα και άλλα 71.070 άτομα που ήταν απασχολούμενα, είναι πλέον οικονομικά μη ενεργά. Επιπλέον, 110.926 άτομα που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, αλλά είναι άνεργα.

Η εξέλιξη του αριθμού των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα δείχνει μείωση 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Στο δευτερογενή, παρατηρείται μείωση 1,7% στον αριθμό των απασχολουμένων και στον τριτογενή, αύξηση 2,7%. Δηλαδή, για άλλη μια φορά ο τριτογενής τομέας και ειδικότερα ο τουρισμός καλύπτει τις απώλειες θέσεων εργασίας από τους άλλους τομείς της οικονομίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι την ώρα που το πανελλαδικό ποσοστό απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, δασοκομία και αλιεία) ανέρχεται στο 13,5%, στο Βόρειο Αιγαίο ανέρχεται στο 15,5%. Αυτό σημαίνει πως ο πρωτογενής τομέας είναι υπερενισχυμένος στα νησιά της Περιφέρειας.

Ωστόσο το μέγεθός του είναι πολύ μικρότερο από περιφέρειες όπως η Ανατολική Μακεδονία, που δίνει εργασία στο 32,2% του εργατικού δυναμικού, και η Θεσσαλία, που δίνει εργασία στο 27,8% του εργατικού δυναμικού.

Ο κλάδος της μεταποίησης δίνει δουλειά στο 5,0% του εργατικού δυναμικού του Βορείου Αιγαίου, όταν σε πανελλαδικό επίπεδο δίνει δουλειά στο 8,8%. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν την καχεξία του κλάδου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η οποία οφείλεται στο υψηλό κόστος παραγωγής, στο μικρό μέγεθος της αγοράς και στο υψηλό μεταφορικό κόστος.

Εντυπωσιακά μεγάλο είναι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που απασχολείται στη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση και φτάνει στο 25,5%, όταν σε πανελλαδικό επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 16,5%.

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία τού ΟΑΕΔ

Συνεχίστηκε και το Νοέμβριο η αύξηση της δηλωμένης ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, οι άνεργοι που αναζητούν εργασία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ανέρχονται σε 12.610, ενώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα ήταν 12.108. Δηλαδή υπάρχει μια αύξηση κατά 500 άτομα περίπου. Επίσης ο μέσος όρος των ανέργων που αναζητούν εργασία στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014, ανήλθε στα 11.918 άτομα. Το 2013 ο μέσος όρος ήταν 11.908 άτομα.

Η αύξηση της δηλωμένης ανεργίας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2014 και δεν αναμένεται να υποχωρήσει πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, δηλαδή πριν από το προσεχή Μάρτιο ή Απρίλιο.
Αρνητικό στοιχείο είναι ότι παγιώνεται η δηλωμένη ανεργία σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παράλληλα παγιώνεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και η μακροχρόνια ανεργία (5.559 άτομα από τα 12.610). Επίσης, αν στους 12.610 ανέργους που αναζητούν εργασία, προστεθούν και οι 3.638 άνεργοι που κατά τον ΟΑΕΔ εντάσσονται στην κατηγορία των «λοιπών», ο συνολικός αριθμός των δηλωμένων ανέργων εκτινάσσεται στους 16.248.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey