Ανησυχούν κτηνοτρόφοι και συνεταιριστές

Πιέσεις στην τιμή του γάλακτος

14/01/2015 - 14:30

Καμμία από τις τοπικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου δεν έχει ανακοινώσει τις τιμές που θα πληρώσει το γάλα των κτηνοτρόφων για τη φετινή χρονιά, όπως αναφέρουν οι συνεταιριστές της Λέσβου με τους οποίους επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες το «Ε».

Καμμία από τις τοπικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου δεν έχει ανακοινώσει τις τιμές που θα πληρώσει το γάλα των κτηνοτρόφων για τη φετινή χρονιά, όπως αναφέρουν οι συνεταιριστές της Λέσβου με τους οποίους επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες το «Ε».

Όλοι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η τακτική που ακολουθούν οι έμποροι, έχει ως στόχο τη μείωση της τιμής του γάλακτος.

Ο μη προσδιορισμός της τιμής του προϊόντος είναι και η αιτία που μέχρι τώρα δεν έχουν κοπεί τιμολόγια για το γάλα που αγόρασαν οι τυροκομικές μονάδες του νησιού από τους γαλακτοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς, με τους τελευταίους να συνεχίζουν να παραδίδουν το γάλα στους τυροκόμους με ανοιχτή τιμή.

Ο μόνος συνεταιρισμός που μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει τιμές παραγωγού, είναι ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου, ο οποίος συνεχίζει τη συνεργασία του με τον όμιλο «Κολιός».

Η καθαρή τιμή που δίνει στους κτηνοτρόφους, ανέρχεται στα 0,98 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, στα 0,58 ευρώ το κιλό διαμορφώθηκε η τιμή παραγωγού για το γίδινο γάλα και στο 1,15 ευρώ για το πρόβειο βιολογικό, όπως είχε αποκαλύψει το «Ε» στις 10 Δεκεμβρίου.

Σε εκείνο το ρεπορτάζ, ο γραμματέας του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, προφητικά δήλωσε: «Κάποιοι ήθελαν να ρίξουν την τιμή του πρόβειου γάλακτος στα 0,96 ευρώ το κιλό. Ήταν μια κίνηση που εμείς τη διαπιστώσαμε έγκαιρα και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε αυτήν τη συμφωνία».

Ένα μήνα μετά, πολλοί συνεταιριστές των γαλακτοπαραγωγικών συνεταιρισμών της Λέσβου, όπως ο πρόεδρος του Συνεταιρισμούς Στύψης, Λευτέρης Ευαγγέλου, κάνουν την εκτίμηση πως επιδίωξη των τυροκόμων είναι η μείωση της τιμής του γάλακτος στα 0,96 ευρώ το κιλό. Τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τιμών του γάλακτος επιβεβαιώνει και ο συνεταιριστής κτηνοτρόφος από την Πέτρα Λευτέρης Μανδάνης.

Από την άλλη πλευρά, οι τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού υποστηρίζουν πως οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει δραματικά.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, είναι η έλλειψη ρευστότητας, καθώς πολύ δύσκολα μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Επίσης τονίζουν πως ο χρόνος που μεσολαβεί από την αγορά του γάλακτος έως την πληρωμή από τα σούπερ μάρκετ των τυριών που παράγουν, είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey