Ο ελαιοκομικός κόσμος, αντίθετος στα μείγματα ελαιολάδου - σπορελαίων

Καθολικό «όχι»

10/01/2014 - 15:00

Να επιτραπεί η δημιουργία μειγμάτων ελαιολάδου και σπορελαίων στη χώρα μας προτείνει ο ΟΟΣΑ ως ένα από τα μέτρα που θα συμβάλουν στην πτώση της τιμής του προϊόντος για τους καταναλωτές.

Να επιτραπεί η δημιουργία μειγμάτων ελαιολάδου και σπορελαίων στη χώρα μας προτείνει ο ΟΟΣΑ ως ένα από τα μέτρα που θα συμβάλουν στην πτώση της τιμής του προϊόντος για τους καταναλωτές. Το δεύτερο μέτρο που προτείνεται, είναι να επιτραπεί η συσκευασία του ελαιολάδου σε δοχεία μεγαλύτερα των πέντε λίτρων για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Κι αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση των τιμών.

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου) με ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του στα προτεινόμενα μέτρα. Ήδη έχει στείλει σχετικό υπόμνημα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το ίδιο έχουν κάνει κι οι περισσότεροι συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, την τυποποίηση και την εμπορία του ελαιολάδου.

Η δημιουργία μειγμάτων ελαιολάδου με σπορέλαια ή άλλα φυτικά έλαια είναι νόμιμη στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει υιοθετηθεί, ως σήμερα, μόνο από τις ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), σε μια προσπάθεια προστασίας του ελαιολάδου από τα ανταγωνιστικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, βέβαια, προστατεύονται και οι καταναλωτές, που είναι πολύ εύκολο να πέσουν θύματα παραπλάνησης από επιτηδείους. Γι’ αυτό και οι προσμείξεις ελαιολάδου με άλλα προϊόντα στη χώρα μας θεωρούνται νοθείες.

Επί της ουσίας, αυτό που φοβούνται οι Έλληνες τυποποιητές του ελαιολάδου, είναι πως αν επιτραπεί η δημιουργία μειγμάτων, θα συρρικνωθούν κατά πολύ οι πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου, διότι ενώ οι καταναλωτές θα πιστεύουν ότι αγοράζουν λάδι ενώ στην πραγματικότητα θα αγοράζουν σπορέλαια με μικρή προσθήκη ελαιολάδου.

Και στη Λέσβο
Ο πρόεδρος των Ιδιωτών Ελαιοτριβέων Λέσβου, Γιώργος Κατζανός, σχολιάζοντας τις προτάσεις τού ΟΟΣΑ αναφέρει: «Ο στόχος τού ΟΟΣΑ είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων εισαγωγέων σπορελαίων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι καταναλωτές δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από την εφαρμογή τέτοιων εισηγήσεων, το ίδιο ισχύει και για τους παραγωγούς μας. Προσωπικά πιστεύω πως από τη στιγμή που ανακοίνωσαν αυτή την πρόταση, αργά ή γρήγορα θα την εφαρμόσουν.

Αλλά πέρα από το τι κάνει η κυβέρνηση και ποιες είναι οι προτάσεις τού ΟΟΣΑ, πρέπει να δούμε τι κάνουμε εμείς για να προωθήσουμε το ελαιόλαδο της Λέσβου. Πιστεύω πως αυτά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, είναι ελάχιστα.»

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, εκτιμά: «Αν επιτραπεί η δημιουργία μειγμάτων ελαιολάδου και σπορελαίου στη χώρα μας, θα έχουμε κατακόρυφη πτώση των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η Ένωση, είμαστε εντελώς αντίθετοι σε τέτοια μέτρα. Όσα χρόνια ως Ένωση είχαμε σούπερ μάρκετ, ποτέ δεν είχαμε βάλει στα καταστήματά μας σπορέλαια και άλλα προϊόντα ανταγωνιστικά του ελαιολάδου, για λόγους δεοντολογίας.»

Οι συσκευασίες
Κατά την άποψη του ΣΕΒΙΤΕΛ, ούτε η τυποποίηση του ελαιολάδου σε συσκευασίες μεγαλύτερες των πέντε λίτρων θα μειώσει το κόστος του. Κι αυτό γιατί το βασικό στοιχείο που διαμορφώνει την τελική τιμή του τυποποιημένου ελαιολάδου, είναι η τιμή πρώτης ύλης, δηλαδή του ελαιολάδου. Το κόστος της συσκευασίας είναι ένα μικρό ποσοστό του τελικού κόστους.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος θίγει το θέμα της χύμα διακίνησης ελαιολάδου με 16κιλους τενεκέδες απ’ ευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Μια διαδικασία που σημαίνει σοβαρές απώλειες φορολογικών εσόδων για το κράτος και τη διακίνηση αμφίβολης ποιότητας ελαιολάδου.

Σε εκείνο που δεν απαντάει ο ΣΕΒΙΤΕΛ, είναι πώς θα μειωθεί το μεγάλο άνοιγμα της τιμής του ελαιολάδου από το ελαιοτριβείο μέχρι το ράφι τού σούπερ μάρκετ. Διότι όσο δεν αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα, τόσο οι καταναλωτές θα στρέφονται στο χύμα ελαιόλαδο και το 16κιλο τενεκέ.

Σήμερα η τιμή που αγοράζει το λάδι ο καταναλωτής, είναι διπλάσια ή και τριπλάσια από αυτήν που το πουλάει ο παραγωγός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey