Νέες τιμές ελαιολάδου από την ΕΑΣ Λέσβου

Ψηλά το έξτρα παρθένο, χαμηλά τα βιομηχανικά

31/12/2013 - 14:49

Χθες, προτελευταία ημέρα του χρόνου, η ΕΑΣ Λέσβου προχώρησε στην ανακοίνωση των τιμών που αγοράζει το ελαιόλαδο από τους παραγωγούς μέλη της.

Χθες, προτελευταία ημέρα του χρόνου, η ΕΑΣ Λέσβου προχώρησε στην ανακοίνωση των τιμών που αγοράζει το ελαιόλαδο από τους παραγωγούς μέλη της. Ο τιμοκατάλογος που ανακοίνωσε, δείχνει τις αντίρροπες τάσεις που δημιουργούνται στην αγορά. Από τη μια, διαπιστώνουμε μεγάλη κάμψη στις τιμές των βιομηχανικών ελαιολάδων και από την άλλη, σταθερότητα στις τιμές των έξτρα παρθένων.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως στην αγορά υπάρχει έλλειψη από καλά έξτρα παρθένα και παρθένα ελαιόλαδα. Γι’ αυτό και οι λίγες διαθέσιμες ποσότητες μπορεί να πουληθούν σε σχετικά καλές τιμές. Αντίθετα, οι τιμές των βιομηχανικών ελαιολάδων ακολουθούν φθίνουσα πορεία, επειδή η αγορά προεξοφλεί ότι για τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών των τυποποιητικών επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, η ΕΑΣ Λέσβου αγοράζει στα 2,55 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμών, στα 2,45 ευρώ το έξτρα παρθένο 0,5 βαθμών, στα 2,30 ευρώ τον άσσο και στα 2,15 ευρώ το δυάρι. Οι τιμές αυτές είναι ίδιες με τις τιμές που είχε ανακοινώσει στις 5 Μαρτίου. Όταν δηλαδή κορυφώθηκε η άνοδος των τιμών κατά την ελαιοκομική περίοδο 2012 - 2013.

Στα βιομηχανικά λάδια, σύμφωνα με το νέο τιμοκατάλογο της ΕΑΣ Λέσβου, παρατηρούμε πως η τιμή παραγωγού υποχώρησε στο 1,90 ευρώ ανά κιλό για τον άσσο (από τα 2,14 ευρώ που ήταν στις 5 Μαρτίου), στο 1,87 ευρώ το δυάρι (2,09 ευρώ), στο 1,84 ευρώ το τριάρι (2,06 ευρώ), 1,81 ευρώ το τεσσάρι (από 2,03 ευρώ) και στο 1,78 ευρώ το πεντάρι (2,00 ευρώ). Από τη σύγκριση των πιο πάνω τιμών, προκύπτει μείωση της τιμής παραγωγού από 0,14 έως 0,12 ευρώ ανά κιλό.

Η πληρωμή των παραγωγών θα γίνεται σε 21 ημέρες από την παράδοση του ελαιολάδου και των καταστάσεων πληρωμής στην ΕΑΣ Λέσβου.
Όλες οι παραπάνω τιμές αυξάνονται κατά 0,10 ευρώ σε περίπτωση που ο παραγωγός επιλέξει να πληρωθεί σε 180 ημέρες από την προσκόμιση των καταστάσεων πληρωμής.

Στην Κρήτη, η τιμή παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών κυμαίνεται από τα 2,45 ευρώ το κιλό έως τα 2,60 ευρώ το κιλό. Η ΕΑΣ Μεσσηνίας αγοράζει στα 2,65 ευρώ το κιλό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά πληρώνει τους παραγωγούς με τρίμηνες επιταγές. Η ΕΑΣ Λακωνίας δεν αγοράζει λάδι αυτή την εβδομάδα. Την υψηλότερη τιμή παραγωγού πανελλαδικώς δίνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμών Γαργαλιάνων και είναι 2,85 ευρώ το κιλό. Ο Συνεταιρισμός πληρώνει τους παραγωγούς τοις μετρητοίς.

Δύο επίπεδα τιμών

Ο τιμοκατάλογος που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Λέσβου, επισημοποίησε αυτό που λίγο - πολύ ήταν αναμενόμενο. Η έλλειψη ποιοτικών ελαιολάδων στην Ελλάδα κρατάει στα περσινά επίπεδα τις τιμές του ελαιολάδου αυτής της κατηγορίας. Κι είναι πιθανό τους επόμενους μήνες να δούμε ακόμη υψηλότερες τιμές. Όμως οι παραγωγοί της Λέσβου που θα επωφεληθούν από αυτό το χαρακτηριστικό της φετινής ελαιοκομικής περιόδου, είναι ελάχιστοι.

Κι αυτό γιατί οι παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου είναι πολύ περιορισμένες κι ακόμη λιγότερες είναι οι ποσότητες του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Τα παρθένα ακολουθούν την πορεία των έξτρα παρθένων ελαιολάδων, αφού κι αυτά γίνεται να χρησιμοποιηθούν σε μείγματα έξτρα παρθένου σε ένα ποσοστό.

Αντιθέτως, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιομηχανικού λαδιού, γι’ αυτό και οι τιμές τους ακολουθούν πτωτική πορεία.

Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι πως οι τιμές στην Ισπανία βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, την εβδομάδα από 24 έως 30 Δεκεμβρίου η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Χαέν διαμορφώθηκε στα 2,037 ευρώ το κιλό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey