Στα 2,48 η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου στην Κρήτη

Προσπάθειες σταθεροποίησης

21/12/2013 - 14:07

Την κατιούσα ακολουθούν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα τού Ινστιτούτου Olivar. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία ήταν στα 2,20 ευρώ την 1η Δεκεμβρίου, ενώ στις 16 Δεκεμβρίου είχε υποχωρήσει κάτω από τα 2,00 ευρώ το κιλό.

Την κατιούσα ακολουθούν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα τού Ινστιτούτου Olivar. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία ήταν στα 2,20 ευρώ την 1η Δεκεμβρίου, ενώ στις 16 Δεκεμβρίου είχε υποχωρήσει κάτω από τα 2,00 ευρώ το κιλό. Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή χονδρικής του παρθένου ελαιολάδου υποχώρησε από τα 2,05 ευρώ το κιλό, στο 1,80 ευρώ. Αντίστοιχα, η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου από τα 2,00 ευρώ, στο 1,77 ευρώ το κιλό. Την 1η Οκτωβρίου οι μέσες χονδρικές τιμές που κατέγραφε το Ίδρυμα στην ιστοσελίδα του ήταν 2,33 ευρώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου ήταν 2,24 ευρώ και για το λαμπάντε 2,19 ευρώ το κιλό.

Η καθοδική πορεία των τιμών του ελαιολάδου στην Ισπανία έχει ξεκινήσει από τα μέσα του Ιουλίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, καταγράφονται μόνο μικρά διαστήματα ανάσχεσης της πτωτικής τάσης.

Από την πλευρά του, το ιταλικό ISMEA διαπιστώνει πως την εβδομάδα από 2 έως 8 Δεκεμβρίου οι μέσες τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία κυμάνθηκαν από τα 2,21 ευρώ το κιλό στη Χαέν έως τα 2,49 ευρώ στο Μπόργκας. Η τιμή του λαμπάντε στη Χαέν διαμορφώθηκε στα 2,00 ευρώ ανά κιλό.

Οι τιμές στην Ιταλία
Το ιταλικό Ινστιτούτο διαπιστώνει πως η μέση τιμή χονδρικής του ελαιολάδου στην Ιταλία διαμορφώθηκε στα 2,75 ευρώ το κιλό την εβδομάδα 2 έως 8 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή χονδρικής του παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 2,20 ευρώ το κιλό και η μέση τιμή χονδρικής του βιομηχανικού ελαιολάδου διαμορφώθηκε στο 1,80 ευρώ το κιλό.

Το παρήγορο είναι πως σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, στην Ιταλία επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Σε μόλις δύο περιπτώσεις καταγράφεται αύξηση της τιμής και σε άλλες δύο, καταγράφεται πτώση της τιμής. Η ίδια εικόνα υπάρχει για τα βιομηχανικά και τα παρθένα ελαιόλαδα.

Βαθιά θλίψη καταλαμβάνει όποιον δει τις τιμές πώλησης ορισμένων ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιολάδων της Ιταλίας. Ειδικότερα η μέση τιμή χονδρικής του ΠΟΠ-ΠΓΕ τής Πεσκάρα είναι 4,25 ευρώ ανά κιλό, του ΠΟΠ-ΠΓΕ του Κιάντι 7,75 ευρώ το κιλό, του ΠΟΠ-ΠΓΕ Grada 9,25 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές για τα ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιόλαδα που αναφέρουμε εδώ, είναι για το χύμα προϊόν κι όχι για το τυποποιημένο.

Οι τιμές στην Ελλάδα
Την εβδομάδα 2 έως 8 Δεκεμβρίου το ISMEA διαπιστώνει ότι η τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα κυμαινόταν από τα 2,48 ευρώ στην Κρήτη έως 2,62 ευρώ το κιλό στη Σπάρτη. Η μέση χονδρική τιμή του παρθένου ελαιολάδου κυμαινόταν από το 1,73 ευρώ στην Κρήτη έως το 1,78 ευρώ στη Μυτιλήνη. Η μέση χονδρική τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου κυμαινόταν από το 1,68 ευρώ το κιλό στη Μυτιλήνη έως το 1,73 ευρώ το κιλό στην Κρήτη.

Στην ελληνική αγορά επικρατούσαν σταθεροποιητικές τάσεις σε όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου.

Αδικαιολόγητη πτώση
Η πτώση των τιμών του ελαιολάδου στην Ισπανία, πριν ακόμη μπει στην αγορά ο κύριος όγκος της φετινής παραγωγής, είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Όμως επειδή η Ισπανία είναι η ναυαρχίδα της ελαιοκομίας, οι τάσεις που διαμορφώνονται εκεί, επηρεάζουν καταλυτικά και τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Εκτιμούμε ότι η πτωτική τάση των τιμών στην Ισπανία αργά ή γρήγορα θα αναστραφεί. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι τιμές θα ανακάμψουν και στη χώρα μας. Η πολυδιάσπαση της προσφοράς και της ζήτησης του ελαιολάδου στην Ελλάδα είναι ο κύριος λόγος που οι εγχώριες τιμές χονδρικής και παραγωγού είναι κάτω από τις αντίστοιχες τιμές στην Ιταλία. Για τον ίδιο λόγο η ανάκαμψη των τιμών στη χώρα μας έρχεται με καθυστέρηση και είναι μικρότερη από ό,τι στην Ιταλία και την Ισπανία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey