Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική

Η Λήμνος τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός

22/05/2013 - 15:19

Σε μια πρότυπη διοργάνωση για την καινοτομία και τον ελληνικό πολιτισμό των γεύσεων, η Λήμνος έχει την τιμητική της, καθώς επιλέχθηκε ως ο τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός.

Σε μια πρότυπη διοργάνωση για την καινοτομία και τον ελληνικό πολιτισμό των γεύσεων, η Λήμνος έχει την τιμητική της, καθώς επιλέχθηκε ως ο τιμώμενος γαστρονομικός προορισμός.

Μεγάλα ονόματα από διάφορους χώρους θα αναδείξουν στις εκδηλώσεις αυτές την πολιτιστική και γαστριμαργική ταυτότητα της Ελλάδας. Σε μια πρωτότυπη συνάντηση «μαγιάτικης συγκομιδής συναρπαστικών ιστοριών γεύσης», σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και η διεθνής προβολή των αυθεντικών και μοναδικών προϊόντων διατροφής της χώρας μας. Με σημαντικές δράσεις και εκδηλώσεις, θα αναδειχθεί η ιδιαίτερη τοπική φυσιογνωμία της Λήμνου, που φέτος αποτελεί τον τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό.

Δυναμική παρουσία
Τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι παραγωγοί, οι επιχειρηματίες και οι άλλοι φορείς του νησιού, έχουν προετοιμαστεί για δυναμική παρουσία στις εκδηλώσεις. Μεγάλη είναι η συμβολή του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο.

Ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, δήλωσε ότι έχει γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία, ώστε να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα. «Αυτός είναι ο στόχος μας, η προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού μας, όπως είναι η εξαιρετική τοπική γαστρονομία. Αυτά τα στοιχεία θα μας διαχωρίσουν από τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς, συνδέοντας την παραγωγή τοπικών προϊόντων με την τουριστική προσφορά, με αποτέλεσμα και την πολυπόθητη υγιή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Λήμνου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως βασική επιδίωξη να αποτελέσουν συναντήσεις διαφορετικών στοιχείων της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας.

Επώνυμες συμμετοχές
Οι «Ημέρες Γαστρονομίας - Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, διοργανώνονται από τη «Reason to:», φορέα προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης, σε συνεργασία με τη Food Concepts και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.

Στις εκδηλώσεις θα υπάρχει μια έκθεση με υψηλής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης, από επιλεγμένους Έλληνες παραγωγούς. Σ’ αυτή την έκθεση τα λημνιακά προϊόντα θα κατέχουν ξεχωριστή θέση. Το κρασί, το τυρί «καλαθάκι», το τυρί «κασκαβάλι», τα φλουμάρια, το μέλι και άλλα ονομαστά προϊόντα του νησιού θα έχουν την τιμητική τους.

Ακόμη οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν προγράμματα μεσογειακής γευσιγνωσίας και μαγειρικής από δημοφιλείς Έλληνες σεφ, όπως οι Ηλίας Μαμαλάκης, Ντίνα Νικολάου, Ανδρέας Λαγός, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Βασίλης Πορής, Ευτύχης Μπλέτσας κ.ά..

Θα υπάρχει και βραδιά ελληνικών κοκτέιλ, με στόχο την ανάδειξη των ποτών και κοκτέιλ με ονομασία προέλευσης ελληνική.

Θα ακολουθήσουν θεματικά αφιερώματα για τις σχέσεις γαστρονομίας, αρχιτεκτονικής, τουρισμού και πολιτισμού, όπως για την αστρονομική διπλωματία και τη διεθνή απήχηση της new Greek cuisine, με τη συμμετοχή του Ηλία Μαμαλάκη, της Ντίνας Νικολάου, της Ντένης Καλλιβωκά και απευθείας συνδέσεις με καταξιωμένους σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων σε Μελβούρνη, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες και Παρίσι.

Ένα άλλο αφιέρωμα θα αφορά τη γαστρονομία στις αφηγηματικές τέχνες, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών όπως οι Ευγένιος Τριβιζάς, Τατιάνα Λύγαρη, Όλγα Μαλέα, Παναγιώτης Μπελτζινίτης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.

Ακόμη, θα συζητηθεί και ο ρόλος των media στη διαμόρφωση του γαστρονομικού χάρτη, με συγγραφείς, κριτικούς της γεύσης και food editors, όπως οι Ελένη Ψυχούλη, Θάλεια Τσιχλάκη, Ιωάννα Σταμούλου, Δημήτρης Μαχαιρίδης, για την κουλτούρα και την ταυτότητα της νεοελληνικής γαστρονομίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey