Περίεργες εγγυητικές επιστολές καταγγέλλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Χάνει το πρόγραμμα η ΕΑΣ Λέσβου

02/05/2013 - 16:02

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) διέκοψε τη σύμβαση με την ΕΑΣ Λέσβου η οποία αφορούσε στο πρόγραμμα ελαιουργικών φορέων που έχει πάρει η κορυφαία οργάνωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) διέκοψε τη σύμβαση με την ΕΑΣ Λέσβου η οποία αφορούσε στο πρόγραμμα ελαιουργικών φορέων που έχει πάρει η κορυφαία οργάνωση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου. Την είδηση μετέδωσε χθες το πρωί το Olivenews.gr και την επιβεβαίωσαν πηγές προσκείμενες στην ΕΑΣ Λέσβου στις οποίες απευθυνθήκαμε.

Η Ένωση θα προσπαθήσει να ανατρέψει αυτή την απόφαση στα δικαστήρια και ήδη έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και προσφυγή κατά της απόφασης. Ωστόσο, στην ΕΑΣ Λέσβου θεωρούν πως με πολιτική παρέμβαση το όλο ζήτημα θα λυθεί πολύ νωρίτερα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ενέργειες της διοίκησής της εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως είχαμε γράψει από τις αρχές του Απριλίου, το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΑΣ Λέσβου, είναι ότι δεν μπορεί να εκδώσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του προγράμματος αποδεκτή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ΕΑΣ Λέσβου είχε εκδώσει δύο εγγυητικές επιστολές από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από τον Οργανισμό. Άλλη λύση δε βρήκε, μια και καμμία ελληνική τράπεζα δεν της έδινε την εγγυητική επιστολή των 500.000 ευρώ που απαιτούνταν. Το χειρότερο είναι πως τώρα η ΕΑΣ Λέσβου κατηγορείται για προσκόμιση πλαστών επιταγών.

Περίεργες εγγυητικές επιστολές
Tο ρεπορτάζ τού Olivenews.gr είχε ως αφετηρία ομοειδή προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα της ΕΑΣ Μεσσηνίας, για το οποίο έχει κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή. Η ιστοσελίδα απευθύνθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε απάντησή του ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γρηγόρης Αποστολάκος, αναφέρει ότι από την ΕΑΣ Μεσσηνίας προσκομίσθηκε εγγυητική επιστολή τράπεζας που είχε κλείσει από καιρό και γι’ αυτό καταγγέλθηκε η σύμβαση. Επιπλέον η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.

Στην ίδια απάντηση, ο κ. Αποστολάκος αναφέρεται και στην περίπτωση της ΕΑΣ Λέσβου, λέγοντας: «Αντίστοιχη περίπτωση διαπιστώθηκε και για την ΕΑΣ Λέσβου και έγιναν οι ίδιες ενέργειες από την υπηρεσία μας.» Η φράση αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς παράγοντες του αγροτικού χώρου της Λέσβου ως παραπομπή της ΕΑΣ Λέσβου στη Δικαιοσύνη για προσκόμιση πλαστών εγγυητικών επιστολών. Αναμένουμε να δούμε ποια είναι η απάντηση της ίδιας τής ΕΑΣ Λέσβου στα παραπάνω.
Επιπλέον, από τα όσα είπε ο κ. Αποστολάκος προκύπτει ότι η ΕΑΣ Λέσβου χάνει και την εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Χάνει το πρόγραμμα
Ο κίνδυνος να χαθεί το πρόγραμμα τέθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, όταν επισκέφθηκε τη Λέσβο στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος, αλλά από τότε δεν άλλαξε τίποτα. Το μόνο που έγινε, ήταν ότι η ΕΑΣ Λέσβου έμαθε επισήμως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως χάνει το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα της ΕΑΣ Λέσβου έχει προϋπολογισμό περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 2,88 εκατ. ευρώ είναι κοινοτική χρηματοδότηση. Ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, είναι χρηματοδότηση που προέρχεται από τις παρακρατήσεις που γίνονται στις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί. Αν χαθεί, λοιπόν, το πρόγραμμα, θα χαθούν χρήματα των ελαιοπαραγωγών που επρόκειτο να επενδυθούν στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγεται στη Λέσβο. Στο πλαίσιο του προγράμματος τούτου, είχε ενταχθεί η κατασκευή νέου πυρηνελαιουργείου, η πιστοποίηση ελαιοτριβείων προκειμένου να πληρούν τις εθνικές και τις διεθνείς προδιαγραφές για την παραγωγή τροφίμων, κ.λπ..

Δε γνωρίζουμε τι διαβεβαιώσεις έχει δώσει ο υπουργός στην ΕΑΣ Λέσβου, καθώς από το διευθυντή και τον πρόεδρο της Ένωσης τηρείται σιγή ιχθύος. Άλλωστε, όποιες δεσμεύσεις έχουν δοθεί, θα ξεχαστούν αμέσως μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό στην περίπτωση που ο κ. Τσαυτάρης απομακρυνθεί από το Υπουργείο.

Τότε, εκείνο που θα μένει, θα είναι τα ασφαλιστικά μέτρα και η προσφυγή κατά της απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η ΕΑΣ Λέσβου ακόμη και αν κερδίσει τη δικαστική διαμάχη μετά από μερικά χρόνια, θα έχει χάσει τα κεφάλαια του προγράμματος, διότι οι πόροι θα έχουν επιστραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, η υλοποίηση των επενδύσεων και η απορρόφηση των πόρων πρέπει να γίνει μέσα σε τρία χρόνια, με τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος να έχει ήδη παρέλθει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey