
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε Φεστιβάλ Γεύσεων που διοργάνωσε το «Αθηνόραμα», συμμετείχαν η Μυτιληνιά σεφ Έφη Γιαλούση και η «Γαλακτοκομική Λέσβου ΑΒΕΕ»
Στο Φεστιβάλ με τίτλο «Ελλάδα - Γιορτή - Γεύσεις», που διοργάνωσε το περιοδικό «Αθηνόραμα» στο Γκάζι, συμμετείχαν η Μυτιληνιά σεφ Έφη Γιαλούση και η εταιρεία «Γαλακτοκομική Λέσβου». Με σεμινάρια για παραδοσιακά γλυκά, τραχανά και χάχλες η πρώτη και παρουσίαση των προϊόντων της η δεύτερη, κέρδισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από το κοινό.
Στο Φεστιβάλ με τίτλο «Ελλάδα - Γιορτή - Γεύσεις», που διοργάνωσε το περιοδικό «Αθηνόραμα» στο Γκάζι, συμμετείχαν η Μυτιληνιά σεφ Έφη Γιαλούση και η εταιρεία «Γαλακτοκομική Λέσβου». Με σεμινάρια για παραδοσιακά γλυκά, τραχανά και χάχλες η πρώτη και παρουσίαση των προϊόντων της η δεύτερη, κέρδισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από το κοινό.
Ήταν ένα φεστιβάλ ελληνικού γευστικού πολιτισμού, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα. Σε αυτό συμμετείχε όλη η παραγωγική «αφρόκρεμα» της χώρας και το παρών έδωσαν πολλοί πολίτες που αναζητούσαν τις αυθεντικές και τοπικές ελληνικές γεύσεις. Τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αυγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπύρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και κρέατα, βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά, γλυκά και μαρμελάδες, ξεδιπλώθηκαν τις δύο ημέρες τού Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των Ελλήνων μικρών παραγωγών που είχαν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη γευσιγνωστική ομάδα του «Αθηνοράματος», αλλά και ορισμένοι από τους κορυφαίους βραβευμένους σεφ.
Τα σεμινάρια της Έφης…
Η Μυτιληνιά σεφ Έφη Γιαλούση πραγματοποίησε δύο σεμινάρια παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων. Παρουσία κοινού, έδειξε πώς μπορεί κανείς να φτιάξει παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, αλλά και τραχανά και μυτιληνιές χάχλες, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του κόσμου.
«Ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη έκθεση, με τους καλύτερους σεφ της Ελλάδας να έχουν στηθεί στη μέση της αυλής και να μαγειρεύουν για το κοινό εδέσματα υψηλής ελληνικής κουζίνας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει με δυο ευρώ μόνο, γεύσεις καταξιωμένων σεφ», είπε η ίδια μιλώντας στο «Ε». «Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί, είναι ότι έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μαζεύτηκαν σε μία έκθεση οι καλύτερες μικρές μονάδες τροφίμων, απ’ όλη τη χώρα, και συμμετείχαν και μονάδες της Λέσβου και της Λήμνου. Εγώ έδωσα δύο σεμινάρια μαγειρικής, το ένα για γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες και το άλλο για τραχανά και χάχλες, που είχαν τεράστια επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου.»
Από τα σεμινάρια της Έφης Γιαλούση
… και τα τυριά
Τη δική τους «σφραγίδα» έδωσαν στο Φεστιβάλ και τα τυριά τής «Γαλακτοκομική Λέσβου ΑΒΕΕ», που συμμετείχε μαζί με άλλους 100 παραγωγούς από κάθε άκρη της χώρας κι έδωσε την ευκαιρία σε όλους όσους βρέθηκαν εκεί, να παρακολουθήσουν τον τρόπο παρασκευής τυριού, αλλά και να δοκιμάσουν τις γεύσεις της λεσβιακής γης και συγκεκριμένα το λαδοτύρι.
Μάλιστα, στο σεμινάριο με θέμα «Πήζω το δικό μου τυρί» που παρουσίασαν η «Γαλακτοκομική Λέσβου» και η συγγραφέας Μυρσίνη Λαμπράκη, υπήρξε μαζική συμμετοχή, σε σημείο που εξαντλήθηκαν οι θέσεις. Σε αυτό το σεμινάριο, οι «μαθητές» μυήθηκαν σε μια από τις πιο διαδεδομένες παραδοσιακές ασχολίες στα ελληνικά χωριά και νησιά, που είναι το πήξιμο τυριού από φρέσκο γάλα. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πάντα για μία παράδοση ετών η οποία έχει εξασθενήσει, να μάθουν να τυροκομούν και να νιώσουν την ικανοποίηση της δημιουργίας ενός προϊόντος που αποτελεί βασικό στοιχείο στην καθημερινή διατροφή ορισμένων, αν όχι των περισσότερων Ελλήνων.
Μιλώντας στο «Ε», ο επιχειρηματίας Λάμπρος Ρόδος υποστήριξε ότι ήταν μία αξέχαστη εμπειρία, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για άλλους παραγωγούς, αφού χάρη στο Φεστιβάλ μπόρεσαν να αναδείξουν και να προωθήσουν τα προϊόντα και τις γεύσεις του κάθε τόπου.